Το Ισραήλ άρχισε απόψε την επιχείρηση απελευθέρωσης 26 Παλαιστίνιων κρατουμένων πριν από την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών αύριο στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται εκεί.

Ένα λεωφορείο που μεταφέρει 14 κρατούμενους αναχώρησε από την φυλακή Αγιαλόν κοντά στο Τελ Αβίβ και κατευθύνεται προς το πέρασμα του Ερέζ, στην βόρεια είσοδο της Λωρίδας της Γάζας, ενώ ένα δεύτερο που μεταφέρει Παλαιστίνιους κρατούμενους κατευθύνεται προς την Ραμάλα στην Δυτική Όχθη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή είναι η πρώτη ομάδα Παλαιστίνιων κρατουμένων που απελευθερώνει το Ισραήλ στο πλαίσιο συμφωνίας για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους, οι οποίες είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο για σχεδόν τρία χρόνια.

Στα Παλαιστινιακά Εδάφη προγραμματίζεται να γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αναμένεται να υποδεχθεί ορισμένους από τους απελευθερωθέντες κρατούμενους στο γραφείο του στην Ραμάλα.

Οι διαπραγματευτές αναμένεται να συναντηθούν το απόγευμα της Τετάρτης στην Ιερουσαλήμ, ενώ περαιτέρω συναντήσεις αναμένεται να πραγματοποιούνται κάθε λίγες εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει δηλώσει ότι στηρίζει το όραμα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, για επίτευξη της ειρήνης στην περιοχή, ωστόσο πρόσφατα ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την κατασκευή περισσότερων από 1.000 νέων κατοικιών στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, περιοχές που μαζί με τη Λωρίδα της Γάζας οι Παλαιστίνιοι απαιτούν ως μέρος του κράτους τους, προκειμένου να επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία.

Οι κρατούμενοι θα είναι η πρώτη από τις 4 ομάδες των 104 συνολικά παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερωθούν, ως μέρος της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μετά από τις διπλωματικές προσπάθειες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, προκειμένου να αρχίσουν εκ νέου οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Οι περισσότεροι από αυτούς εκτίουν ποινή φυλάκισης πολλών ετών για φονικές επιθέσεις κατά των Ισραηλινών.

Πηγή: AΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης