Επέμβαση πραγματοποίησε το μεσημέρι η Αστυνομία κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, προκειμένου να απομακρύνει υποστηρικτές του προέδρου, Mohammed Morsi, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για την βίαιη απομάκρυνση από την εξουσία του επικεφαλής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, δυνάμεις της Αστυνομίας επιτέθηκαν με χημικά κατά διαδηλωτών, οι οποίοι πραγματοποιούσαν πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών και επιχείρησαν να εισβάλουν μέσα σε κυβερνητικά γραφεία. Οι διαδηλωτές απάντησαν με πέτρες και ξύλα κατά των αστυνομικών, ενώ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις που κάτοικοι διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες πετούσαν μπουκάλια εναντίον τους. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως είδαν δύο άνδρες να κρατούν ματσέτες και να κυνηγούν διαδηλωτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των τραυματιών.

Οδομαχίες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Reuters, η ατμόσφαιρα στο κέντρο του Καΐρου «ηλεκτρίστηκε» όταν αντίπαλοι του Mohammed Morsi και υποστηρικτές του στρατού αποδοκίμασαν μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, τα οποία κατευθύνονταν προς το υπουργείο Εσωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εμπλεκόμενες πλευρές αντάλλαξαν πέτρες, μπουκάλια, ξύλα και βόμβες μολότοφ, με τους αστυνομικούς να επεμβαίνουν και να κάνουν χρήση δακρυγόνων.

Αφορμή για την πορεία διαμαρτυρίας αποτέλεσε η κίνηση της κυβέρνησης να τοποθετήσει 15 πρώην αξιωματούχους του στρατού σε νευραλγικές θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως ανέφεραν αρκετοί από τους διαδηλωτές πρόκειται για μια νέα κατάφωρη παραβίαση της λαϊκής βούλησης, ύστερα από την ανατροπή του επικεφαλής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία με δημοκρατικές διαδικασίες.

Οι αντίπαλοι πάντως του Mohammed Morsi συνεχίζουν να τον κατηγορούν για «φαραωνικές πρακτικές», εκτιμώντας ότι είχε πρόθεσει να διαλύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία του Ισλάμ τόσο στη Δημόσια Διοίκηση όσο και στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Ζήτησαν την απελευθέρωση του Morsi

Σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, οι συγκρούσεις στο κέντρο του Καΐρου ξεκίνησαν όταν το πλήθος πέρασε μέσα από περιοχή όπου υπάρχουν κυβερνητικά κτήρια και διαμένουν αντίπαλοι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν μέσα σ’ ένα από αυτά τα κτήρια, ωστόσο απωθήθηκαν από ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας.

Τα επεισόδια σημειώνονται στη σκιά της πρόσφατης απόφασης για εκ νέου παράταση -κατά 15 ημέρες- της κράτησης του Mohammed Morsi σε άγνωστη τοποθεσία. Ο επικεφαλής της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ανετράπη στις 3 Ιουλίου. Σε βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ενδεχόμενη εμπλοκή του σε φονικές επιδρομές της Χαμάς κατά τη διάρκεια εξέγερσης σε συγκρότημα φυλακών, όπου βρίσκονταν υπό κράτηση πολιτικοί αντιφροντούντες επί προεδρίας Hosni Mubarak, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Mohammed Morsi.

Οι κατηγορίες αφορούν κυρίως στη βοήθεια που φέρεται να πρόσφερε -στις αρχές του 2011- η Χαμάς σε 33 φυλακισμένους για να μπορέσουν οι τελευταίοι να αποδράσουν. Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι πλήθος απλών πολιτών άνοιξε τις πύλες και τους άφησαν ελεύθερους.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης