Πραγματικό μακελειό αποδείχτηκε η αλυσιδωτή χρονικά πυροδότηση βομβών που είχαν τοποθετηθεί σε πολυσύχναστα σημεία της Βαγδάτης και εξερράγησαν την Τρίτη 6 Αυγούστου, καθώς ο αριθμός των νεκρών ήδη ξεπέρασε τους 50, ενώ εκείνος των τραυματιών τους 100.

Οι Ιρακινές Αρχές εντάσσουν τις δολοφονικές αυτές ενέργειες μέσα στο γενικότερο κύμα βίας που έχει ενσκήψει τους τελευταίους μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι βόμβες εξερράγησαν στα βόρεια, ανατολικά και νότια προάστια της πρωτεύουσας του Ιράκ, σε μια χρονική διαδοχή εξαιρετικά μικρή και σε σημεία εξαιρετικά υψηλής συγκέντρωσης κόσμου, όπως σε λαϊκές αγορές και γενικά εμπορικά σημεία, ενώ μια από αυτές είχε τοποθετηθεί κοντά σε κάποιο τζαμί.

Μία από τις επιθέσεις είχε ως στόχο ένα ολόκληρο τετράγωνο στο κέντρο της Βαγδάτης, όπου ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο που είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά, σκότωσε πέντε άτομα και τραυμάτισε άλλα 18. Σε κάποια άλλη γειτονιά σιιτών στα νότια της πόλης, ένα άλλο επίσης παγιδευμένο όχημα εξερράγη κοντά σε σημείο πώλησης παγωτών, δίπλα στο οποίο βρισκόταν πολύς κόσμος καθώς είχε λήξει η νηστεία του Ραμαζανιού.

Στη συνοικία Nahrawan, 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, οι βομβιστές είχαν στόχο εμπορικό δρόμο μεγάλης κίνησης τον οποίο χτύπησαν με ένα ακόμη αυτοκίνητο-βόμβα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας ακόμη όμως ισχυρότατος εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετήθηκε στα βόρεια προάστια της Βαγδάτης, και αυτός σε πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο, για να ανεβάσει συνολικά τους νεκρούς στον τρομακτικό αριθμό των 51.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την αρχή του χρόνου, οι βομβιστικές επιθέσεις των ανταρτών έχουν πολλαπλασιαστεί ενώ ο αριθμός των ατόμων που μόνο κατά τη διάρκεια του Ιουλίου έχασαν τη ζωή τους εξ αιτίας αυτών, ήδη ξεπέρασαν τους 1.000, φέρνοντας τα ποσοστά θανάτου στο υψηλότερο σημείο από το 2008.

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης