Δεκάδες χιλιάδες ήταν οι Τυνήσιοι που διαδήλωσαν χθες Τρίτη στους δρόμους στο κέντρο της Τύνιδας, απαιτώντας την αποπομπή της μεταβατικής κυβέρνησης, στην μεγαλύτερη εδώ και δυο εβδομάδες διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης οπότε και ξέσπασε η πολιτική κρίση της χώρας.

Η κοσμική αντιπολίτευση, εξοργισμένη από τις δύο δολοφονίες στελεχών της και ενθαρρυνόμενη από την στρατιωτική ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, προσπαθούν να ανατρέψουν την ισλαμική ηγεσία της κυβέρνησης της Τυνησίας και ταυτόχρονα να διαλύσουν τη Συντακτική Εθνοσυνέλευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κίνηση αυτή έρχεται μερικές εβδομάδες πριν από τη μεταβατική συνέλευση από την οποία αναμένεται να προκύψει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο νέου Συντάγματος το οποίο -μεταξύ άλλων- θα περιλαμβάνει και ένα καινούργιο εκλογικό νόμο.

Σημειώνεται πως Τυνησία αντιμετωπίζει τη χειρότερη πολιτική αναταραχή από την ανατροπή του αυταρχικού κυβερνήτη Μπεν Αλί, μια κρίση που όμως έδειξε να υποχωρεί κάπως, λόγω των διαρκώς αυξανόμενων επιθέσεων ισλαμιστών μαχητών.

«Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», φώναξαν τα πλήθη που είχαν συρρεύσει στην πλατεία Barbo, ένα σύνθημα που είχε ακουστεί και τότε που ο ίδιος λαός κατάφερε το 2011 να ανατρέψει τον Μπεν Αλί, μια πράξη που πυροδότησε αλυσιδωτές πολιτικές εξελίξεις σε όλο τον αραβικό κόσμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης