Μία φαντασμαγορική τελετή κι ένα ακόμα πλουσιότερο παρασκήνιο, συνέθεσαν την έναρξη των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων, στη ”Φωλιά του πουλιού” στο Πεκίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με πρώτη αποστολή την ελληνική να μπαίνει στο Ολυμπιακό Στάδιο, όπου βρίσκονταν 91.000 θεατές, το πλάνο που προκάλεσε αίσθηση και απορία και παραλίγο και διπλωματικό επεισόδιο, ήταν αυτό του πρώην βασιλικού ζεύγους Κωνσταντίνου και ‘Αννα – Μαρίας, όρθιοι να χαιρετούν τους Έλληνες αθλητές.

Οι υπόλοιπο επίσημοι της ελληνικής αντιπροσωπείας, όπως η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, πέρασαν απαρατήρητοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ελληνική αντιπροσωπία διαμαρτυρήθηκε στους Κινέζους διοργανωτές και εκείνοι έριξαν την ευθύνη στο σκηνοθέτη, ο οποίος εξήγησε πως η Ελλάδα δεν είχε επικεφαλής πρόεδρο ή πρωθυπουργό. Οι συγκεκριμένοι κάθονται συνήθως στο πρώτο διάζωμα. Έτσι, όταν είδε να σηκώνεται ο τέως βασιλιάς, ο οποίος παρίστατο ως επίσημο μέλος της ΔΟΕ, θεώρησε εν αγνοία του, ότι είναι κάποιος Έλληνας επικεφαλής.

Η επίσημη πολιτεία κρατά χαμηλούς τόνους για το θέμα, ενώ ο πρόεδρος της ΕΟΕ,  Μίνως Κυριακού, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

“Είναι τουλάχιστον ατυχές να συνδέεται η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και οποιαδήποτε άλλη επιτροπή με την τηλεοπτική παραγωγή της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.”

Παρόντες στο Πεκίνο για την τελετή έναρξης ήταν 80 υψηλοί προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Μάλιστα ο Νικολά Σαρκοζί, υπεραμύνθηκε της επιλογής του να παραστεί στην τελετή έναρξης, λέγοντας πως  κανείς δεν μπορεί να μποϊκοτάρει το 1/4 της ανθρωπότητας.  

Έλαμψαν ωστόσο δια της απουσίας τους ηγέτες όπως η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Ανγκελα Μέρκελ, και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Απόντες από την φαντασμαγορική τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν ο Θεόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου, εξαιτίας ασθένειας της δεύτερης που δεν επέτρεψε το μακρινό ταξίδι στο Πεκίνο.

Το τυχερό νούμερο «οκτώ» σε συνδυασμό με την έναρξη των αγώνων, έχει επηρεάσει τους Κινέζους. Μέχρι αργά το βράδυ αναμένεται να γίνουν χιλιάδες γάμοι, αφού οι αιτήσεις των ζευγαριών τους περασμένους μήνες, μόνο στο Πεκίνο, ξεπέρασαν τις 16.000.

Γεμάτα είναι και τα μαιευτήρια, αφού πολλές γυναίκες έκλεισαν ραντεβού για να γεννήσουν την ημέρα της έναρξης.

Υπάρχουν όμως και πολλοί που αντιδρούν στα όσα λέγονται για το νούμερο οκτώ, μετά τις καταστροφές που έπληξαν τη φετινή χρονιά τη χώρα με αποκορύφωμα το σεισμό του Μαΐου που στοίχισε τη ζωή σε 70.000 ανθρώπους. Το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε στις 12 Μαΐου – 88 μέρες πριν από τους αγώνες είναι ένα από τα στοιχεία στα οποία στηρίζονται.

Εντατικά μαθήματα καλής συμπεριφοράς κάνουν τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι του Πεκίνου, προκειμένου να εντυπωσιάσουν τον δυτικό κόσμο.

Μάλιστα οι υπεύθυνοι εξέδωσαν και ειδικό έντυπο με οδηγίες, μερικές εκ των οποίων φαίνονται αστείες. Όπως για παράδειγμα, το ότι οι γυναίκες με παχουλά πόδια θα πρέπει να φορούν σκουρόχρωμες κάλτσες,  ώστε να μην προσβάλουν την αισθητική των τουριστών.

Επίσης, οι κυρίες θα πρέπει να αποφεύγουν να φορούν περισσότερα από τρία χρώματα συγχρόνως,  ενώ συστήνεται σε όλους τους Κινέζους να είναι πάντα χαμογελαστοί και φιλικοί.

Είχε προηγηθεί η αφίσα που είχε αναρτηθεί στους δρόμους του Πεκίνου, με οκτώ εντολές, οι οποίες ανέφεραν: 

1. Μη ρωτήσετε πόσα λεφτά βγάζουν ή πόσα ξοδεύουν,

2. Μη ζητήσετε να μάθετε την ηλικία τους,

3. Μη ρωτήσετε την ερωτική τους ζωή ή την οικογενειακή τους κατάσταση,

4. Μην ρωτήσετε για την υγεία τους,

5. Μην ανοίξετε κουβέντα για το σπίτι ή τη διεύθυνσή τους,

6. Μην μιλήσετε για τις προσωπικές τους εμπειρίες,

7. Μη ρωτήσετε για θρησκεία και πολιτική και

8. Να αποφύγετε την ερώτηση “τι κάνεις εκεί;”.

Παρά τα μαθήματα σαβουάρ βιβρ, τα προβλήματα στην επικοινωνία είναι αξεπέραστα, αφού αναλογικά, λίγοι είναι οι Κινέζοι που μιλάνε καλά αγγλικά με συνέπεια οι τουρίστες να χρειάζονται αρκετή τύχη να φτάσουν στον προορισμό τους.

Αποκλείστηκε το Μπρουνέι

Όποιος κατάφερε να μετρήσει έως το τέλος τις Ολυμπιακές αποστολές που θα πάρουν μέρος στους Αγώνες του Πεκίνου, θα διαπίστωσαν ότι τελικά ήταν 204 κι όχι 205, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Έλειπε η διμελής αποστολή του Μπρουνέϊ, αποτελούμενη από έναν κολυμβητή και έναν σφαιροβόλο. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν έλαβε έγκυρα τη δήλωση με τους αθλητές από την Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας.

“Η ΔΟΕ περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή για να δηλωθούν, αλλά μάταια”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Εμανουέλ Μορό.

Πώς “είδαν” τα ξένα μέσα την τελετή

Με διθυράμβους, χωρίς να λείπουν και τα επικριτικά σχόλια για τον τρόπο με τον οποίο οι Κινέζοι εκμεταλλεύονται την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, παρουσιάζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης την τελετή έναρξης.

Το βρετανικό δίκτυο ΒΒC αναφέρει ότι η Κίνα παρουσίασε ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα με πυροτεχνήματα, μουσική και χορό για να σηματοδοτήσει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Περίπου 10,000 εθελοντές πήραν μέρος στην τελετή, την οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές, αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ σχολιάζει ότι οι αναλυτές χαρακτηρίζουν τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τους πιο πολιτικοποιημένους από την εποχή του ψυχρού πολέμου.

Το αμερικανικό CNN μεταδίδει ότι η τελετή έναρξης ίσως είναι το θέαμα που έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στην ιστορία και ότι η συγκίνηση ήταν μεγάλη στην τελετή έναρξης, όχι μόνο γιατί σηματοδότησε το ξεκίνημα των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά επειδή ήταν και μια συμβολική έκφραση ενός έθνους που ψάχνει να βρει τη θέση του ως διεθνής υπερδύναμη.

Σε δημοσίευμα της, η βρετανική εφημερίδα Guardian, επιλέγει να αναδείξει μια άλλη πτυχή της χαρμόσυνης τελετής: «Την ώρα που η τελετή έναρξης  στη «φωλιά του πουλιού»,  το ολυμπιακό στάδιο του Πεκίνου, είχε ως μήνυμα την παγκόσμια αρμονία, το μήνυμα στους δρόμους αφορούσε περισσότερο στον πατριωτισμό, αφού η «κόκκινη σημαία» επικρατούσε των ολυμπιακών λογότυπων».

Το μεγάλο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Ρress με επικριτική διάθεση αναφέρει ότι η απομονωμένη Κίνα κέρδισε τα βλέμματα της παγκόσμιας σκηνής, ως οικοδέσποινα των Ολυμπιακών Αγώνων για πρώτη φορά στην ιστορία της. Θα μείνει στην ιστορία ως η πιο εντυπωσιακή και κυρίως η πιο πολυδάπανη τελετή έναρξης, με περισσότερα από 30.000 πυροτεχνήματα».

Το γαλλικό πρακτορείο AFP στο τηλεγράφημα του σχολιάζει ότι οι πολιτικές αντιπαλότητες και τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης τις ημέρες πριν την τελετή έναρξης μπήκαν στην άκρη, τουλάχιστον για λίγο, αφού 91.000 άνθρωποι κατέκλυσαν το στάδιο του Πεκίνου

Η ισπανική AS αναφέρει: «Το Πεκίνο βρίσκεται ήδη σε ρυθμούς Ολυμπιακών. Ο Λι Νινγκ άναψε τη δάδα στο Ολυμπιακό Στάδιο, αφού περπάτησε στον Ουρανό του Πεκίνου».

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι η εκθαμβωτική τελετή αποκάλυψε το παγκόσμιο όνειρο της Κίνας.

Το γερμανικό δίκτυο ARD αναφέρει: «Οι Κινέζοι προσπάθησαν να παράγουν συγκλονιστικές εικόνες για τους τηλεθεατές, αφού τον τελευταίο καιρό στα δελτία ειδήσεων κυριαρχεί η πολιτική κατάσταση στην χώρα και όχι οι Αγώνες».

Οι Los Angeles Times έγραψαν: «Οι επόμενες -τουλάχιστον- 17 μέρες θα φέρουν την Κίνα στο επίκεντρο του Παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Οι Κινέζοι, συνηθισμένοι στην ταπείνωση από τους ξένους για αιώνες, δείχνουν ότι αυτές τις μέρες θα είναι έτοιμοι να μοιραστούν τα φώτα της δημοσιότητας».

Η ιταλική Corriere della Sera αναφέρε στο μήνυμα χαιρετισμού της Κίνας σε όλο τον κόσμο, ακόμα και προς αυτούς που της άσκησαν οξεία κριτική».

Η ηλεκτρονική La Republica είχε ως τίτλο: «Εκπληκτικό, απίστευτα εκπληκτικό».

Η βρετανική Evening Standard γράφει: «Οι πιο φιλόδοξοι Αγώνες στην Ιστορία ξεκίνησαν με ένα πολύ εντυπωσιακό σόου».

Διαβάστε επίσης:

Εντυπωσιακή τελετή έναρξης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης