Ενώ μένουν περίπου οκτώ μήνες για την διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών (αν αυτές γίνουν μαζί με τις περιφερειακές και τις ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου 2014) φουντώνει η «ονοματολογία», από διάφορους χώρους, για τον υποψήφιο που θα κληθεί να διεκδικήσει τη Δημαρχία Πειραιά από το Β.Μιχαλολιάκο.

Η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος ο δήμαρχος Πειραιά δεν έχει παραδεχθεί δημοσίως και επισήμως ότι θα είναι υποψήφιος και του χρόνου. Έχει απλώς δηλώσει πως θα ανακοινώσει την οριστική του απόφαση περί τα μέσα Σεπτεμβρίου – καθόλου τυχαίο ότι τότε πάνω – κάτω θα εγκαινιαστεί και το Δημοτικό Θέατρο…
Σχεδόν όλοι όμως στο λιμάνι πιστεύουν ότι εφόσον ο Β.Μιχαλολιάκος θα είναι υποψήφιος δήμαρχος εκ νέου τότε θα κατέλθει ως το απόλυτο φαβορί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Αριστερά και δή τον ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί ένας φόβος – που σε γενικές γραμμές ισχύει και για άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Ότι, δηλαδή, το ποσοστό που θα πάρει ο υποψήφιός τους θα είναι σημαντικά μικρότερο από το ποσοστό που στην διπλανή κάλπη των ευρωεκλογών θα καταγράφει το κόμμα τους. Κι ακόμη περισσότερο, το ποσοστό του «σχετικά μικρού» ΠΑΣΟΚ δε θα έχει καμιά σχέση με το ποσοστό που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να καταγράψει ένα πρόσωπο ευρύτερης κοινωνικής αναφοράς από το χώρο της κεντροαριστεράς, το οποίο τελικά θα κατέγραφε μια σημαντική δυναμική.
Έτσι, στο ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται να «επιστρατεύσουν» εκ νέου τον Θοδωρή Δρίτσα, αν και δεν πρέπει να αποκλείονται εκπλήξεις προώθησης «φρέσκων» προσώπων.
Σε κάθε περίπτωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλει με τίποτα να δει τον όποιον υποψήφιό του να λαμβάνει μικρότερα ποσοστά από κείνα που θα κερδίσει το ίδιο, την ίδια μέρα στις κάλπες των ευρωεκλογών. Πάντα η αριστερά πήγαινε καλύτερα στις τοπικές εκλογές από ότι στις κεντρικές, οπότε μια ενδεχόμενη αντιστροφή αυτής της παράδοσης θα δημιουργούσε σοβαρά πολιτικά προβλήματα για το ίδιο το κόμμα, ενώ θα έθετε εν αμφιβόλω την όποια μελλοντική πολιτική πορεία του στελέχους που θα χρεωνόταν μια τέτοια ήττα.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ βλέπει ότι η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση του προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία κυριαρχίας στο χώρο της κεντροαριστεράς. Επεξεργαζόμενο δε σχέδια εκμετάλλευσης αυτού του πολιτικού κενού, ζυμώνεται γύρω από την προώθηση ενός προσώπου έκπληξη. Σε κοινωνική εκδήλωση, σχετικά πρόσφατα, σημαντικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ρώτησε το Γιώργο Βερνίκο αν ετοιμάζεται να είναι υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά. Ο γνωστός εφοπλιστής δεν το διέψευσε, αντίθετα, άφησε να εννοηθεί ότι θα τον ενδιέφερε κάτι τέτοιο, μόνο εφόσον θα μπορούσε να εκφράσει τις ευρύτερες δυνάμεις της κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, κλπ). Βέβαια, παραμένει πάντα ζήτημα η συμμετοχή του σε off-shore εταιρεία που οδήγησε τον παλιό αγωνιστή του αντιχουντικού αγώνα της Νομικής σε παραίτηση από τη θέση του υφυπουργού Ναυτιλίας, λίγο μετά την ορκομωσία του τον Ιούνιο του 2012..
Ενδιαφέρον έχουν ακόμα ορισμένα «περιφερειακά» δεδομένα. Το ΚΚΕ αναμένεται να προσπαθήσει να περιχαρακώσει τις δυνάμεις του, ίσως και να ανεβάσει το ποσοστό του. Για τη ΔΗΜΑΡ, το μέγα στοίχημα, που, τελικά θα κατευθυνθεί: προς την κεντροαριστερά ή προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το Λιμάνι της Αγωνίας, με το οποίο φέρεται να φλερτάρει η βουλευτής της Μ.Ρεπούση;

Ποια δυναμική θα εμφανίσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες; Και, το κυριότερο, θα επικρατήσει ο βουλευτής Π.Μελλάς, ο γιος του οποίου είναι αντιδήμαρχος του Β.Μιχαλολιάκος ή ο υποψήφιος δήμαρχος το 2010 και υποψήφιος βουλευτής το 2011, Αντ. Καλογερόγιαννης;
Κι ακόμη θα επιβεβαιωθούν όσοι εκτιμούν ότι για διάφορους λόγους δεν θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις τοπικές εκλογές στον Πειραιά και δεν θα κατεβάσει δυνατό όνομα ως υποψήφιο δήμαρχο;
Σε κάθε περίπτωση, θα έχει σημαντικό ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς την πορεία μέχρι το Μάιο του 2014 αλλά και να εξετάσει αν τελικά έχουν δίκιο εκείνοι που υποστηρίζουν πως στο διάστημα μέχρι τις δημοτικές εκλογές οι πολίτες του Πειραιά απλώς θα βλέπουν μια παρέλαση υποψηφίων που απλώς θα χάσουν από το ακλόνητο μέχρι σήμερα φαβορί που λέγεται Βασίλης Μιχαλολιάκος.
portnet

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης