Πληθαίνουν οι θάνατοι αμάχων στο Αφγανιστάν από πυρομαχικά που αφήνουν πίσω τους οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Από το 2008 τουλάχιστον 53 Αφγανοί άμαχοι, στην πλειονότητά τους παιδιά, έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από πυρομαχικά εγκαταλελειμμένα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • γύρω από στρατιωτικές βάσεις της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) του Αφγανιστάν
  • σε πεδία βολής.

Ο Μοχάμεντ Σεντίκ Ρασίντ, διευθυντής του Κέντρου Συντονισμού της Δράσης εναντίον των Ναρκών, εξήγησε πως η ηγεσία του ΝΑΤΟ οφείλει να καθαρίσει όλα τα πεδία βολής και τις βάσεις πριν την αποχώρηση των δυνάμεών της στα τέλη του 2014. Το έδαφος στο Αφγανιστάν ήταν ήδη… επιβαρυμένο από την επέμβαση των σοβιετικών στρατευμάτων τη δεκαετία του ’80, με αποτέλεσμα να χειροτερέψει η κατάσταση μετά την αποστολή δυνάμεων του ΝΑΤΟ το 2001.

«Εάν το πρόβλημα αυτό δεν επιλυθεί, είναι πολύ πιθανό ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί, διότι αρκετός κόσμος ψάχνει εκρηκτικά που δεν έχουν εκραγεί, προκειμένου να πουλήσει το μέταλλο. Υπάρχει πρόβλημα, η εργασία της εκκαθάρισης των βάσεων και των πεδίων βολής από τα πυρομαχικά δεν γίνεται σωστά», σημείωσε.

«Είμαστε ενήμεροι για πληροφορίες που κάνουν λόγο περί ύπαρξης πυρομαχικών, τα οποία δεν έχουν εκραγεί σε πεδία βολής ή σε τοποθεσίες όπου βρίσκονταν βάσεις», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της ISAF, ο αντισυνταγματάρχης Γουίλ Γκρίφιν, διαβεβαιώνοντας ότι η δύναμη έχει κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την εξουδετέρωση αυτών των πυρομαχικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης