Στη Μόσχα θα μεταβεί την Τρίτη ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Nikola Gruevski, προκειμένου να υπογράψει συμφωνία με την οποία η χώρα του θα συμμετάσχει και επίσημα στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream», μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί το σημείο από το οποίο θα περνά η διακλάδωση του αγωγού στο έδαφος των Σκοπίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν δύο εβδομάδες το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι ενέκρινε σχέδιο συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και ΠΓΔΜ για συμμετοχή της ΠΓΔΜ στον αγωγό φυσικού αερίου «South Stream» και την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου. Τα υπουργεία Εξωτερικών και Ενέργειας της Ρωσίας έλαβαν εξουσιοδότηση από τον πρωθυπουργό, Dmitry Medvedev, να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. Εφόσον τελικά αυτή εγκριθεί, θα πρέπει να συνταχθεί μελέτη σκοπιμότητας και να προσδιοριστούν:

  • η διαδρομή της διακλάδωσης
  • το σημείο εισόδου της στη χώρα
  • η δυναμικότητά της διακλάδωσης

Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι η διακλάδωση προς την ΠΓΔΜ είναι οικονομικά βιώσιμη, η ρωσική «Gazprom» και η κρατική εταιρία της ΠΓΔΜ «Ενεργειακοί Πόροι» θα προχωρήσουν στην ίδρυση κοινοπραξίας για την υλοποίηση του σχεδίου της διακλάδωσης του αγωγού με ίση συμμετοχή των μετόχων (50%). Ωστόσο, η ρωσική πλευρά θα διατηρήσει το δικαίωμα πλήρους χρήσης της δυναμικότητας της διακλάδωσης, ενώ η κοινοπραξία θα ρυθμίζει την τιμή αγοράς του ρωσικού αερίου από την ΠΓΔΜ.

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης