ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ZOUGLA.GR ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΟΪΜΠΛΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ολοκληρώνεται η επίσκεψη του σκληρού Χριστιανοδημοκράτη, Βόλφκανγκ Σόιμπλε, στην Αθήνα. Μετά το σύντομο πέρασμά του από το Μαξίμου και την παρουσία του στο φόρουμ του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, όπου συναντήθηκε με τραπεζίτες, ο Γερμανός υπ. Οικονομικών συναντάται με τον κ. Στουρνάρα στο Υπουργείο, όπου θα υπογράψουν μνημόνιο μεταξύ της Ελλάδας και της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW για τη δημιουργία ενός ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης (Institut of Growth).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα:

H αίθουσα ΤύπουΣτις 16:30-17:00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για τη δημιουργία Τραπεζικού Ιδρύματος στην Ελλάδα.
Στις 17:00-17:30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για την υπογραφή του μνημονίου για τη δημιουργία Επενδυτικού Ταμείου.
Στις 17:40- 18:10 θα γίνει η υπογραφή του μνημονίου και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν μέσω κοινωνικών αντιδράσεων, μία ημέρα μετά το πολυνομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική πλευρά και ενθάρρυνε τις μεταρρυθμίσεις.

Ο σκληρός Γερμανός δήλωσε ότι το μεγάλο πρόβλημα παραμένει το δημόσιο. Η Γερμανία προτίθεται να επενδύσει χρήματα από τη στιγμή που θα λειτουργήσει το αναπτυξιακό ταμείο στην Ελλάδα, πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία για ανάπτυξη επενδυτικού ταμείου που θα ενισχύει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στη χώρα μας.

«Όχι σε νέο κούρεμα»

Να μην συνεχισθεί η συζήτηση για νέο κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους, καθώς «δεν είναι προς όφελός σας», ζήτησε την Πέμπτη ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα.

«Θέλω να ζητήσω από όλους σας να μην συνεχίσετε τη συζήτηση για νέο κούρεμα. Δεν είναι προς όφελός σας» είπε ο Γερμανός υπουργός, σχολιάζοντας το θέμα μετά από παρέμβαση που έγινε στην εκδήλωση.

Να σημειωθεί ότι κατά την παραμονή του στο Hilton είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Αλ. Τουρκολιά της Εθνικής, τον Δημήτρη Μαντζούνη της Alpha Bank και τον Χρ. Μεγάλου της Eurobank.


(Σαμαράς-Σόιμπλε)

(Συνάντηση στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά)

(Χατζηδάκης, Σόιμπλε, Στουρνάρας)

(Κατά την είσοδό του στο Hilton)


(Moσχαράκι φιλέτο και σαλάτα το μενού για τον Σόιμπλε)

Μπλακ άουτ στο κέντρο της Αθήνας

Κατά την ολιγόωρη επίσκεψη του κ. Σόιμπλε, η υποδοχή είναι εντυπωσιακή. Για χάριν άλλωστε του Γερμανού, ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας είναι αποκλεισμένο από το πρωί. Τέσσερις χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός. Οι σταθμοί του μετρό είναι κλειστοί. Η ΕΛ.ΑΣ. δεν θα επιτρέψει καμία διαδήλωση, κατά πάγια τακτική της, όσον αφορά τους εκ Γερμανίας προσκεκλημένους…

Σιγήν ιχθύος για τις αποζημιώσεις

Προτού καν ξεκινήσει το ταξίδι του, ο εκπρόσωπός του ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να συζητήσει το θέμα των επανορθώσεων. «Δεν γνωρίζω εάν η επίσημη ελληνική πλευρά σχεδιάζει να θίξει το θέμα, αλλά νομίζω πως όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι, όπως ο ίδιος πιστεύει, το βλέμμα των Ελλήνων πρέπει να είναι στραμμένο στο μέλλον κι όχι στο παρελθόν…

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη

8 Oκτωβρίου 2012 η Άνγκελα Μέρκελ κατέφθανε στην Αθήνα, εν μέσω έντονων κοινωνικών αντιδράσεων, με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής να επιβάλλει την απαγόρευση οποιασδήποτε μορφής κινητοποίηση.

17 Ιουλίου 2013 μία ημέρα προτού αφιχθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η αστυνομία έσπευσε να προλάβει τους οργισμένους διαδηλωτές που προετοιμάζουν «θερμή» υποδοχή. Το απόγευμα της Τετάρτης, ανακοινώθηκε και επίσημα ότι με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, κατά ημερομηνία επίσκεψης του Β. Σόιμπλε, λόγω των μέτρων ασφάλειας και των ρυθμίσεων κυκλοφορίας των οχημάτων, δεν επιτρέπονται, κατά το χρονικό διάστημα από ώρα 09.00 έως 20.00, οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και πορείες στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Συγκεκριμένα απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις γύρω από τις παρακάτω οδούς – λεωφόρους: Β. Αμαλίας (από τη συμβολή της με την Β. Όλγας) – αριστερά Σουρή – συνέχεια Ναυάρχου Νικοδήμου – δεξιά Βουλής – δεξιά Κολοκοτρώνη – συνέχεια Αμερικής – δεξιά Ακαδημίας – αριστερά Κανάρη – συνέχεια Πατριάρχου Ιωακείμ – αριστερά Μαρασλή – δεξιά Δεινοκράτους – αριστερά Αριστοδήμου – δεξιά Αθηναίων Εφήβων – συνέχεια Κόνιαρη – δεξιά Τσόχα – αριστερά Σούτσου Δ. – συνέχεια Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – αριστερά Καπετάν Χρονά – δεξιά Βλαχάκη – δεξιά Μεσογείων – αριστερά Μιχαλακοπούλου – αριστερά Διονυσίου Αιγινίτου – δεξιά Ποταμιανού Ηλία – συνέχεια Ίωνος Δραγούμη – αριστερά Β. Αλεξάνδρου – δεξιά Ευφρονίου – αριστερά Σπ. Μερκούρη – δεξιά Ευτυχίδου – Πλατεία Πλαστήρα – δεξιά Αρχιμήδους – δεξιά Μ. Μουσούρου – δεξιά Αρδηττού – αριστερά Β. Όλγας (μέχρι τη συμβολή της με τη Β. Αμαλίας), όπως και κατά μήκος των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής, στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών « Ελ. Βενιζέλος » έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κα τεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων και σε βάθος ακτίνας εκατό 100 μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός – Λ. Κατεχάκη), όπως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά το μήκος τους, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.



Kλειστοί και οι σταθμοί του Μετρό

Κλειστοί είναι την Πέμπτη από τις 09.30 το πρωί οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα, Ευαγγελισμό, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ., λόγω της επίσκεψης του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε στην Αθήνα. Επίσης, κλειστοί είναι οι σταθμοί του μετρό σε Κατεχάκη και Μέγαρο Μουσικής από τις 09.30 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι και από τις 18.00 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα. Τα δρομολόγια του τραμ δεν φθάνουν στο Σύνταγμα από τις 09.30 το πρωί.

Το χρονικό της επίσκεψης

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκίνησε το πρόγραμμά του στις 12:30 με ομιλία του σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στο ξενοδοχείο Χίλτον.


(Ο εντεταλμένος της Καγκελαρίας, Χοακίμ Φούχτελ)

(Αίθουσα συνεδριάσεων “Τερψιθέα” στο Hilton)

(Καταφτάνει η γερμανική αποστολή, ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε επέλεξε να εισέλθει στο ξενοδοχείο από την πίσω πλευρά του ξενοδοχείου, επί της Μιχαλακοπούλου)

Στις 14:00 συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Στις 15:15 είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση, επίσης στο Μαξίμου, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Βαγγέλη Βενιζέλο.

Στις 16:00 επισκέφτηκε το υπουργείο Οικονομικών, όπου θα υπογραφεί το μνημόνιο για το επενδυτικό ταμείο και θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γ.Στουρνάρα και τον Κ. Χατζηδάκη.

 Αντιδράσεις κομμάτων

 ΣΥΡΙΖΑ

Για «συρρίκνωση της Δημοκρατίας» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχόλιό του με αφορμή την ανακοίνωση για την απαγόρευση των συναθροίσεων σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας αύριο λόγω της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. «Κάθε μέρα γίνεται και πιο ξεκάθαρο ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ποδοπατήσει κάθε δικαίωμα των εργαζομένων. Με αφορμή την επίσκεψη Σόιμπλε στη χώρα μας, η κυβέρνηση σπεύδει, για δεύτερη φορά μετά την επίσκεψη Μέρκελ, να απαγορεύσει τις συναθροίσεις αξιοποιώντας χουντικό νομοθετικό διάταγμα, στην προσπάθειά της να δημιουργήσει κλίμα φόβου και αποδεικνύοντας, με αυτό τον τρόπο, πόσο τρέμει τη μαζική παρουσία του λαού», επισημαίνει η Κουμουνδούρου. «Καμιά αυταπάτη δεν υπάρχει πια: Το δίλημμα είναι μνημόνιο ή Δημοκρατία», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «η μαζική και ειρηνική συμμετοχή του λαού στα συλλαλητήρια αποτελεί ένα ζωντανό δημοψήφισμα ενάντια στα μέτρα του μνημονίου».

ΚΚΕ

Την αντίδρασή του στα «μέτρα αστυνομοκρατίας που αποφάσισε η κυβέρνηση, εν όψει της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε», εκφράζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Μάλιστα κάνει λόγο για «κυβερνητικό αυταρχισμό» και καλεί τον λαό «να δώσει τη δική του απάντηση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης