Από τον Ρήγα Φεραίο και τα ξέγνοιαστα χρόνια στη Γαλλία, στις πρωτοκλασάτες κυβερνητικές θέσεις και την εμπλοκή σε ένα σκάνδαλο που τον οδηγεί στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ο λόγος για τον πρώην Τσάρο της Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έπειτα από πολλούς μήνες έντονης αμφισβήτησης, πολιτικής περιθωριοποίησης και εγκατάλειψης από τους κομματικούς του φίλους, παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη για να λογοδοτήσει σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιος είναι ο Γ. Παπακωνσταντίνου;

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα. Στα νιάτα του υπήρξε μέλος της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος και της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος – Β΄ Πανελλαδική. Έχει σπουδάσει οικονομικά στο London School of Economics στην Αγγλία. Κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και Διδακτορικό δίπλωμα από τη Σχολή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Μετά τις σπουδές του, εργάστηκε επί 10 χρόνια στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στη Γαλλία.


(Φωτό: Ως Γενικός Γραμματέας της Κοινωνίας της Πληροφορίας)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Οικογενειακές στιγμές κατά την έξοδό του)


(Η Ολλανδή σύζυγός του)


(Οι εξαδέλφες της λίστας Λαγκάρντ και οι υπόλοιποι συγγενείς του)


(Ο Κων. Καραμανλής κατά την επίσκεψή του στην Πτολεμαΐδα το 1958, την εποχή που η ΔΕΗ εξαγόρασε το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας που είχε αποκτήσει η οικογένεια Παπακωνσταντίνου το 1941)

Η επιστροφή στην Ελλάδα

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1998 εργάστηκε ως σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για θέματα «Κοινωνίας της Πληροφορίας». Δυο χρόνια μετά, ορίστηκε Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την Κοινωνία της Πληροφορίας (2000-2002). Το διάστημα 2002-2004 υπήρξε μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της ΕΕ. Το 2003 ήταν συντονιστής για τη «διαδικασία της Λισαβόνας», το ευρωπαϊκό πρόγραμμα οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


(Υπογράφει κατά την ορκωμοσία του)


(Με το υπουργικό αυτοκίνητο στη Βουλή)

Από το 2004 έως το 2007 διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου. Διετέλεσε επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) – Ανδρέας Παπανδρέου (2005-2008). Το Μάιο του 2005 εξελέγη μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Από το 2003 έως το 2007 δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα πολιτικής έρευνας και Κοινωνίας της Πληροφορίας με συμμετοχή σε διεθνείς ερευνητικές συνεργασίες.

Το Σεπτέμβριο 2003 ορίστηκε με απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ Διευθυντής του Κινήματος, με αρμοδιότητα το συντονισμό των πρωτοβουλιών του Κινήματος υπό τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής.

Η είσοδος στη Βουλή

Το Σεπτέμβριο του 2007 εξελέγη βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Νομό Κοζάνης, ενώ ανέλαβε καθήκοντα Εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ από το Μάρτιο του 2008. 


(Με τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στα έδρανα της Βουλής)


(Με τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που τον χωρίζουν πλέον… πολλά)


(Οι κομματικές φιλίες)


(Με τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη)

Ο υπουργός του Μνημονίου

Ηγήθηκε του Ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2009 και διετέλεσε Ευρωβουλευτής από τον Ιούνιο του 2009 έως τον ορισμό του από τον Πρωθυπουργό ως Υπουργού Οικονομικών μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009. Υπέγραψε ως υπουργός οικονομικών τη δανειακή σύμβαση διευκόλυνσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των χωρών μελών της Ευρωζώνης, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για χορήγηση δανείου 110 δισ. ευρώ ως αντιπρόσωπος του δανειολήπτη δηλαδή της Ελλάδας. 

Ως μέλος του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ συνέβαλε στην δημιουργία του μηχανισμού στήριξης των κρατών μελών της Ευρωζώνης που συστήθηκε με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στον οποίο κατέφυγαν εκτός από την Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου συνέταξε 35 νομοθετήματα και πέντε στους περίπου δέκα μήνες που διετέλεσε υπουργός ΠΕΚΑ. Από τα σημαντικότερα ήταν η ανεξαρτητοποίηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η οποία σηματοδότησε την άρση των αστερίσκων και της αμφισβήτησης για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία από το διεθνές στατιστικό σύστημα.


(Με τον Όλι Ρεν στις Βρυξέλλες)


(Με τον Λουκά Παπαδήμο)

Από το ΥΠΟΙΚ στο Περιβάλλοντος

Έπειτα από τον ανασχηματισμό του Ιουνίου 2011 ορίστηκε Υπουργός Περιβάλλοντος από τον Γιώργο Παπανδρέου και διατήρησε την ίδια υπουργική θέση μετά την ανάληψη καθηκόντων της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμου. Στις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2012‎ ήταν υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής, όπου ήρθε τρίτος αλλά δεν εκλέχτηκε Βουλευτής. Σήμερα εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως οικονομολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων και οργανισμών.


(Με την πρώην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη-παράδοση/παραλαβή)

Η κριτική

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δέχτηκε έντονη κριτική ως ο υπουργός που υπέγραψε το μνημόνιο, καθώς η κυβέρνηση πήρε δύσκολα και ιδιαίτερα σκληρά μέτρα για την διόρθωση του ελλείμματος. Επί των ημερών του οι ονομαστικοί μισθοί στο δημόσιο τομέα μειώθηκαν κατά 15%, οι συντάξεις κατά 10%, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μειώθηκε κατά 10%, οι λειτουργικές και αμυντικές δαπάνες περικόπηκαν, ο ΦΠΑ αυξήθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης αυξήθηκαν κατά 30%, προκαλώντας τη δυσφορία αρκετών κοινωνικών ομάδων, που συνέβαλαν στην απομάκρυνσή του από το Υπουργείο Οικονομικών.


(Με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ντομινίκ Στρος Καν)

Καταγγελίες για διόγκωση του ελλείμματος

Τα μέτρα αυτά, όπως έδειξαν οι ανακοινώσεις της Eurostat για το έλλειμμα του 2010 επέφεραν τη μείωσή του κατά πέντε μονάδες. Σε αυτό το πλαίσιο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε επιλεχθεί το 2010 από γνωστούς οικονομολόγους μέσα από την εφημερίδα των Financial Times σε σχετική ετήσια ανάλυση ως ο Υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης με την καλύτερη πολιτική διαχείριση.

Το 2012 κατά τη διάρκεια Εξεταστικής Επιτροπής για το αν διογκώθηκε ή όχι το έλλειμμα του 2009 με πόρισμά της πιστοποιήθηκε για μία ακόμα φορά ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση κι ότι το έλλειμμα της Ελλάδας ήταν αυτό που ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2010 η Eurostat, δηλαδή 15,4%.

Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ

Το Σεπτέμβριο του 2012 δημοσιεύματα έκαναν για πρώτη φορά αναφορά στην περίφημη «λίστα Λαγκάρντ». Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα επρόκειτο για τα ονόματα Ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα, λίστα των οποίων είχε υποκλέψει πρώην υπάλληλος της τράπεζας και είχε περιέλθει στην κατοχή της Γαλλίας. Τη λίστα αυτή είχε ζητήσει και λάβει ο Γιώργος Παπακωνταντίνου από την Γαλλίδα ομόλογό του Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο πρώην Υπουργός στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, είχε δώσει στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη περίπου 20 ονόματα προκειμένου να διερευνηθεί η αυθεντικότητα της λίστας και τον Ιούνιο του 2011, λίγο πριν τον διαδεχθεί στο Υπουργείο Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη όλη την λίστα για διερεύνηση, ενώ λίγες μέρες αργότερα ανασχηματίστηκε. Σε συνέντευξη του τον Σεπτέμβριο του 2012 ο τότε Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι το Υπουργείο δεν έχει τη λίστα.

 Η λίστα έφερε τη διαγραφή από το ΠΑΣΟΚ


(Με τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Α. Γεωργίου)

Τον Δεκέμβριο του 2012 εστάλη στις Γαλλικές αρχές η «πρωτότυπη» λίστα με τα ονόματα ατόμων που είχαν καταθέσεις στη συγκεκριμένη τράπεζα της Ελβετίας. Από την σύγκριση με την πρώτη λίστα που είχε παραδοθεί από τον επικαφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Στασινόπουλο στην οικονομική εισαγγελία, προέκυψε ότι οι δύο λίστες διέφεραν και ότι από την πρώτη είχαν αφαιρεθεί συγγενικά πρόσωπα του Γ. Παπακωνσταντίνου. Για το λόγο αυτό, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος αποφάσισε τη διαγραφή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από το ΠΑΣΟΚ.

Σε συνέντευξη που έδωσε στη Δημόσια Τηλεόραση, και συγκεκριμένα στην δημοσιογράφο Έλλη Στάη, στις 08 Ιανουαρίου 2013, αναφερόμενος στο θέμα διέψευσε κατηγορηματικά ότι προέβη ο ίδιος σε οποιαδήποτε επεξεργασία (αλλοίωση), ενώ στην Ολομέλεια της Βουλής στην ομιλία του μίλησε για τη υπόθεση εφ όλης την ύλης. Τον Ιανουάριο του 2013 αποφασίστηκε από την Ελληνική Βουλή η σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής, προκείμενου να διευρυνθούν οι ευθύνες του πρώην υπουργού για το θέμα, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν το Φεβρουάριο του 2013. Στις 16 Ιουλίου αποφασίστηκε η παραπομπή του σε δίκη.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά – Φίλιππος Καραμέτος

Διαβάστε επίσης Στο σκαμνί ο Παπακωνσταντίνου, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013, 02:48

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης