Οι Αυστριακοί αξιωματούχοι δεν ερεύνησαν το προεδρικό αεροπλάνο της Βολιβίας για τον φυγά πρώην σύμβουλο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Έντουαρντ Σνόουντεν, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Αυστρίας, επιδιώκοντας να εκτονώσει μια διπλωματική διένεξη σχετικά με το επεισόδιο.

Ένας αξιωματούχος του αεροδρομίου επιβιβάστηκε στο αεροσκάφος την Τρίτη προκειμένου να διαπιστώσει γιατί αυτό προσγειώθηκε στη Βιέννη αναφέροντας τεχνικά προβλήματα, αλλά «δεν έγινε επίσημη επιθεώρηση», όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Κούριερ» ο πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα σχόλια του Φίσερ, τα οποία δημοσιεύονται σήμερα, φαίνεται πως έχουν στόχο να αποσαφηνίσουν αντιφατικές αφηγήσεις για το πώς αντιμετωπίστηκε ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες όταν επέστρεφε αεροπορικώς στη χώρα του από μια διάσκεψη την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα.

Η Βολιβία διαμαρτυρήθηκε, αφού αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αρνήθηκαν να επιτρέψουν στο αεροπλάνο να περάσει από τον εναέριο χώρο τους, επειδή διατυπώνονταν εικασίες ότι ο Μοράλες μετέφερε τον Σνόουντεν στη Λατινική Αμερική.

Η διπλωματική ένταση αυξήθηκε όταν το αεροπλάνο προσγειώθηκε στη Βιέννη. Αυστριακοί αξιωματούχοι είπαν αρχικά ότι πήραν επίσημη άδεια να το επιθεωρήσουν σε αναζήτηση του Σνόουντεν, ο οποίος καταζητείται επειδή δημοσιοποίησε πληροφορίες για αμερικανικά προγράμματα κατασκοπείας. Η Βολιβία επέμεινε πως δεν πραγματοποιήθηκε τέτοια επιθεώρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης