Τα Μιαούλεια είναι εορτασμοί αφιερωμένοι στη ναυτική δράση του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα (1821-1827). Ο Ανδρέας Μιαούλης καθοδήγησε τους ναυμάχους του προκειμένου να πυρπολήσουν πλοία του τουρκοαιγυπτιακού στόλου κατά τη ναυμαχία του Γέροντα στα ανοιχτά της Λέρου το 1824.

Εκεί όπου περίπου 75 ελληνικά εμπορικά πλοία -τα οποία είχαν μετατραπεί κατ’ ανάγκη σε πολεμικά με περίπου 800 πυροβόλα -με αρχηγό τον λεοντόκαρδο ναύαρχο Μιαούλη, αποδεκάτισαν τον τεράστιο τουρκοαιγυπτιακό στόλο των Ιμπραήμ και Χοσρέφ Πασά, ο οποίος αποτελούνταν από περισσότερα από 130 πολεμικά πλοία με περίπου 2.500 πυροβόλα και 4.000 άνδρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα Μιαούλεια διεξάγονται το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου και αποτελούν το κορυφαίο γεγονός στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος της Ύδρας κάθε χρόνο. Περιλαμβάνουν πληθώρα εκδηλώσεων, όπως ομιλίες, εκθέσεις αλλά και καλλιτεχνικά γεγονότα, όπως συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις.

Αποκορύφωμα όμως όλων αυτών αποτελεί η αναπαράσταση της ναυμαχίας και κυρίως της στιγμής που πυρπολείται η Τυνησιακή Φρεγάτα από τον ηρωικό Βατικιώτη κατ’ εντολή του ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη.

Η αναπαράσταση γίνεται το βράδυ του Σαββάτου στην είσοδο του λιμανιού και συνοδεύεται από φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ – ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΗΣΩΝ
ΚΟΙΝΟΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΥΔΡΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ & ΜΑΡΙΑΣ ΒΕΤΙΜΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΙΤΗΣ.
ΥΔΡΑΪΚΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΗΜ. ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης