ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΝΤΑΛΑΚΟΓΕΩΡΓΟΥ ΑΝΤΩΝΗ, ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΤΗΣ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΤΗΝ 1/7/2013

 

Συνάδελφοι,

Συνεχίζεται και κλιμακώνεται η επίθεση της μνημονιακής συγκυβέρνησης ενάντια στην δημόσια λαϊκή περιουσία με τελευταία θύματα τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ και άλλα μεγάλα και κερδοφόρα λιμάνια της χώρας μας.

Εσπευσμένα η κυβέρνηση προωθεί το ξεπούλημα των λιμανιών έναντι πινακίου φακής και ανεξάρτητα ποια μορφή θα επιλέξει, είτε την πώληση μετοχών ή αυτή της μακροχρόνιας παραχώρησης, η πράξη αυτή συνιστά ένα ακόμη πλήγμα για τα συμφέροντα της χώρας, του λαού και των εργαζομένων.

Θέλουμε και αυτή την φορά απ’ αυτό το βήμα να εκφράσουμε την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή μας στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και δεν νομιμοποιούμε κανένα τετελεσμένο που θέλει να δημιουργήσει η αντιλαϊκή, αντεργατική και μνημονιακή κυβέρνηση.

Η περιφρούρηση και η προστασία της δημόσιας περιουσίας πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού και των εργαζομένων οι οποίοι σε κοινό και συντονισμένο αγώνα πρέπει να αποτρέψουν τις κυβερνητικές επιλογές για την ιδιωτικοποίηση των Λιμανιών, της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και πολλών άλλων ακόμη δημόσιων οργανισμών που ήδη η κυβέρνηση έχει βάλει πωλητήριο.

Οι νεοφιλελεύθερες κυβερνητικές και μνημονιακές πολιτικές που προωθούν το μοντέλο των ιδιωτικοποιήσεων, που συστηματικά απαξιώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, που θεοποιούν την ιδιωτική πρωτοβουλία και τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, οδηγούν τους εργαζόμενους στην ανεργία, τον λαό στην φτώχεια, την χώρα στην καταστροφή και την οικονομία στην διάλυση.

Δεν διδάσκονται τίποτα από το χρεοκοπημένο μοντέλο ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου, που οδήγησαν την Ναυπηγική Βιομηχανία στην κατάρρευση και τελικά στην διάλυση.

Δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη απάντηση στις άθλιες επιδιώξεις της κυβέρνησης και της τρόικα από το έγκλημα που συντελέστηκε με την ιδιωτικοποίηση των μεγάλων Ναυπηγείων της χώρας μας.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ ήταν και είναι διαχρονικές για την διάλυση της Ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας καθώς και των συνδικαλιστικών δυνάμεων που στήριξαν και υπηρέτησαν το δόγμα και την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού οι οποίες ανέλαβαν τον θλιβερό ρόλο να προβάλουν και να υπερασπίσουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων η οποία οδήγησε στα γνωστά τραγικά αποτελέσματα, την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας, την συρρίκνωση της Ναυπηγικής Βιομηχανίας και τελικά στην κατάρρευσή της.

Σήμερα αυτή η ίδια η πλειοψηφία που αποτελεί και την ηγεσία στην ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) και όχι μόνο συνεχίζει την πολιτική της απραξίας, της αδράνειας και της απόστασης και στην ουσία με την στάση της διευκολύνει την υλοποίηση των κυβερνητικών μνημονιακών επιλογών και πολιτικών.

Αντί να θέσουν θέμα ανατροπής της μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής αλλά και της κυβέρνησης που υλοποιεί πιστά αυτές τις πολιτικές, διατηρούν στάση ανοχής αναπαράγοντας την αναμονή, την ηττοπάθεια και αντικειμενικά μετατρέπεται σε ουραγό των κυβερνητικών επιλογών και αποφάσεων.

Σήμερα η Γερμανικών συμφερόντων Γκελεπία δεν αρέσκεται μόνο στα προκλητικά και σκανδαλώδη προνόμια που τις παρείχαν ΠΑΣΟΚ και  Ν.Δ, ζητάει και απαιτεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να ξαναλειτουργήσει τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά την στιγμή που οι εργαζόμενοι δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ εδώ και 15 μήνες, ακόμη και οι 100 περίπου εργαζόμενοι που αποτελούν το προσωπικό ασφαλείας για τις εγκαταστάσεις των υποβρυχίων τα οποία όχι μόνο κινδυνεύουν από ατύχημα αλλά έχουν υποστεί και δεκάδες εκατομμύρια από το ψυγείο που έχουν μπει από την εργοδοσία.

Το κάποτε πανίσχυρο Ναυπηγείο του Σκαραμαγκά που κατασκεύαζε εμπορικά – επιβατηγά και πολεμικά πλοία, διάφορες βαριές μεταλλικές κατασκευές και σιδηροδρομικό υλικό παντός τύπου, έχει πλήρως διαλυθεί.   

Αυτή ήταν η κατάληξη της πολυδιαφημιζόμενης ιδιωτικοποίησης και όχι μόνο αυτό!!! Με την πολιτική της Ε.Ε που απαγορεύει την όποια κρατική παρέμβαση και με τις οδηγίες 6 και 7 της Ε.Ε έκλεισε το εμπορικό κομμάτι του Σκαραμαγκά.

Πριν 25 χρόνια στην  ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα ναυπηγεία Ελευσίνας, το Νεώριο Σύρου και τα ναυπηγεία Χαλκίδας δούλευαν πάνω από 20.000 εργαζόμενοι, σήμερα υποαπασχολείται μόλις το 10% από αυτούς και αυτοί με μειωμένους μισθούς με τις πιο ελαστικές μορφές απασχόλησης, με πολύμηνη απλήρωτη εργασία με την ανεργία να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ και τελικά ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων να έχει οδηγηθεί στην φτώχεια, την εξαθλίωση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Αυτό είναι το  αποτέλεσμα των κυβερνητικών πολιτικών που στήριξε με τεράστιο ύψος δημόσιου χρήματος τους μεγαλομέτοχους ιδιοκτήτες των Ναυπηγείων.

Ανάλογες ήταν και οι κυβερνητικές πολιτικές στον τομέα της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης όπου η πολιτεία εγκατέλειψε και απαξίωσε και αυτήν την ζωτικής σημασίας παραγωγική δραστηριότητα.

Δεν σχεδίασε, δεν οργάνωσε και δεν έλαβε κανένα μέτρο πολιτικής στήριξης σε αναπτυξιακή κατεύθυνση έως τώρα. Αντίθετα οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων έχουν διαλύσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα, έχουν εμβαθύνει τα υφεσιακά φαινόμενα και έχουν εκτινάξει την ανεργία σε πρωτόγνωρα ποσοστά και επίπεδα.

Στην ουσία με τις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές στη Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία (ΝΕΒ) έχει μπει ταφόπλακα.

Μαζί με τους χιλιάδες ανέργους, τους απλήρωτους εργαζόμενους, την απασχόληση μιας μέρας την εβδομάδα έχουμε και την διάλυση εκατοντάδων επιχειρήσεων, χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών και τεχνικών γραφείων που λειτουργούσαν συμπληρωματικά με την ΝΕΒ.

Συνάδελφοι,

Σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί επιβάλλεται περισσότερο από ποτέ η πιο πλατιά συσπείρωση και ενότητα όλων των εργαζομένων στον ΟΛΠ, στην Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία στον Σκαραμαγκά.

Χρειάζεται η κινητοποίηση όλων εκείνων των κοινωνικών φορέων και οργανώσεων που πλήττονται από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική όπως είναι οι Δήμοι Α΄ και Β΄ Πειραιά, όπως είναι ο Εμπορικός κόσμος της πόλης μας, συλλογικότητες που αντιστέκονται στην μνημονιακή κυβερνητική πολιτική, τα  Συνδικάτα και πρωτίστως το Εργατικό Κέντρο Πειραιά πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για τον συντονισμό και την πάλη των εργαζομένων. Δεν φθάνει μόνο η αυτονόητη στήριξη των αγώνων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Με βάση το πλαίσιο των αιτημάτων όπως αυτό καταγράφεται και διατυπώνεται με σαφήνεια στις Ανακοινώσεις των Σωματείων μελών του Ε.Κ. Πειραιά (Ζώνη – Σκαραμαγκάς – Λιμάνι) το οποίο και υποστηρίζουμε, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα επιδιώκουν την πιο πλατιά συσπείρωση και κυρίως την ανάπτυξη αγωνιστικής δράσης με στόχο να μην περάσουν οι καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές.

–          Να επαναλειτουργήσουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και η Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία στο σύνολό τους με βάση τις προτάσεις και θέσεις των Συνδικάτων και των εργαζομένων.

–          Να υπερασπίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΟΛΠ και να αντισταθούμε στο ξεπούλημα στην COSCO.

–          Προτείνουμε, παλεύουμε και διεκδικούμε για την δημιουργία ενός εθνικού δημόσιου φορέα ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας και πολιτικής με κεντρικό σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ελευσίνας, Σύρου, Χαλκίδας και την Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

ΖΗΤΩ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης