Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 μονάδων της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 16.40 το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα), σύμφωνα με το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας.

Το επίκεντρο του σεισμού τοποθετείται σε μια περιοχή κοντά στη Λούκα, στην περιφέρεια της Τοσκάνης και συγκεκριμένα, μεταξύ της Lunigiana και της Garfagnana στον δήμο του Municciano, 313 χλμ. Βορειοδυτικά της Ρώμης και 94 χλμ. Βορειοδυτικά της Φλωρεντίας. Το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 10 χλμ..

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και με εστιακό βάθος 10,1 χλμ., ενώ το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο εκτίμησε ότι η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
 
Οι κάτοικοι, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, με πρόσφατες τις μνήμες από τον σεισμό της 21ης Ιουνίου των 5,2 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή, έχουν βγει ανάστατοι στους δρόμους, ενώ οι μοναδικές υλικές ζημιές που έχουν αναφερθεί είναι μικρής τάξεως στην περιοχή Ugliancaldo, χωρίς ωστόσο να γίνονται αναφορές για τραυματισμούς. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Quotidiano στην Ugliancaldo, (περιοχή του γειτονικού με τον Municciano δήμου Casola) ομάδες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν επιχειρήσει σε σπίτια των οποίων κατέρρευσαν οι καμινάδες, χαρακτηρίζοντας τα περιστατικά ως μη σοβαρά. Επίσης, σημειώθηκε στην ίδια περιοχή, μικρού μεγέθους κατολίσθηση, η οποία κατέληξε σε φαράγγι, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στην κυκλοφορία ή αλλού.

Πάντως σύμφωνα με μαρτυρίες, η δόνηση έγινε αισθητή σε τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ιταλίας. Κάτοικοι της Φλωρεντίας αναφέρουν ότι νόμιζαν πως ο σεισμός έγινε στην πόλη τους.

(Η ώρα του σεισμού, όπως καταγράφηκε από εσωτερική κάμερα ασφαλείας στη Lunigiana)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(Οι πρώτες εικόνες του σεισμού)

Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη/ Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης