Οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις συνομιλίες με τις ρωσικές αρχές σχετικά με την τύχη του Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία στις ΗΠΑ και παραμένει στη ζώνη μετεπιβίβασης ενός αεροδρομίου της Μόσχας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον ελπίζει πάντα ότι ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) θα απελαθεί στις ΗΠΑ για να δικαστεί εκεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε συνομιλίες με υπευθύνους της ρωσικής κυβέρνησης. Δεν μου επιτρέπεται να αναφερθώ λεπτομερώς στις συνομιλίες αυτές», σημείωσε ο Κάρνεϊ, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο επίπεδο γίνονται οι συνομιλίες αυτές.

Υπογραμμίζοντας «την σημαντική και ενισχυμένη συνεργασία (της Ουάσινγκτον) με τις ρωσικές αρχές στον δικαστικό τομέα», ο Κάρνεϊ επανέλαβε ότι υπάρχει «μια σαφής νομική βάση» για να απελάσουν οι ρωσικές αρχές τον Σνόουντεν.

Η Ρωσία θα πρέπει να κάνει «το σωστό» και να παραδώσει στις ΗΠΑ τον Σνόουντεν, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, ο οποίος σημείωσε ότι η διαρροή πληροφοριών από τον πρώην σύμβουλο της NSA συνιστά μια σοβαρή παραβίαση της νομοθεσίας των ΗΠΑ, η οποία ζημίωσε την εθνική ασφάλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ελπίζω ότι οι Ρώσοι θα κάνουν εδώ το σωστό και θα παραδώσουν τον Σνόουντεν στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Χέιγκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Πεντάγωνο, κατά την οποία πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν έχει λάβει ακόμη όπως φαίνεται μια τελική απόφαση.

«Παραβίασε το νόμο», σημείωσε ο Χέιγκελ. «Προκλήθηκε ζημιά σε αυτήν την χώρα από τις διαρροές του Σνόουντεν. Τώρα κάνουμε μια αποτίμηση, αλλά ας μη γελιόμαστε, η παραβίαση αυτή της νομοθεσίας μας συνιστά μια σοβαρή παραβίαση της ασφάλειας».

Ο Σνόουντεν δεν παραβίασε την ρωσική νομοθεσία και έχει το δικαίωμα να φύγει από την Ρωσία «για όπου θέλει», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα την Τετάρτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σνόουντεν «δεν παραβίασε τους ρωσικούς νόμους, δεν διέσχισε τα ρωσικά σύνορα, βρίσκεται στην ζώνη μετεπιβίβασης του αεροδρομίου και έχει το δικαίωμα να φύγει για όπου θέλει, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση», είχε σημειώσει ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Ταςς, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Όπως υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Σνόουντεν είναι ένας ελεύθερος άνθρωπος. Δεν έχουμε τίποτε να του προσάψουμε από δικαστικής άποψης», είχε προσθέσει ο Λαβρόφ.

Είναι «ένας ελεύθερος άνθρωπος. Όσο πιο γρήγορα επιλέξει τον τελικό προορισμό του, τόσο το καλύτερο θα είναι και για μας και για εκείνον», είχε υπογραμμίσει χθες ο Ρώσος πρόεδρος, αποκλείοντας την λήψη οποιουδήποτε μέτρου κατά του Σνόουντεν.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης