Ένα ανεπαίσθητο τσουνάμι προκάλεσε τελικά η ισχυρή σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε χθες το βράδυ στην κεντρική Ιαπωνία.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 23.07 ώρα προκάλεσε ένα μικρό παλιρροιακό κύμα, 40 εκατοστών, το οποίο καταγράφηκε στο λιμάνι του Ομεαζάκι.

Συνολικά 81 άνθρωποι υπέστησαν μικροτραυματισμούς από πτώσεις αντικειμένων, όμως κανένα δεν βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κτήρια στο Τόκιο παλινδρόμησαν αρκετά, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία. 
Κλειστό παραμένει λόγω κατολίσθησης τμήμα του κεντρικού αυτοκινητόδρομου Τομέι που συνδέει το Τόκιο με την Ναγκόγια, ενώ διεκόπη και η λειτουργία των τρένων υψηλής ταχύτητας.

Για λόγους ασφαλείας, διεκόπη προσωρινά και η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού Τσούμπου στην περιοχή της Σιζουόκα.
Σύμφωνα με την ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η δόνηση είχε εστιακό βάθος 20 χλμ και εντοπίζεται στην επαρχία Σιζουόκα, σε απόσταση 150χλμ νοτιοδυτικά του Τόκιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σεισμική δόνηση εντάσεως 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγα λεπτά νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 22:55, ώρα Ελλάδος, στον Ινδικό ωκεανό.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στην θαλάσσια περιοχή των νησιών Αndaman -στην περιοχή που είχε δημιουργηθεί το φονικό τσουνάμι του Δεκεμβρίου του 2004- και το εστιακό του βάθος είναι 25 χιλιόμετρα.

Λίγη ώρα μετά τον σεισμό το Κέντρο Προειδοποίησης για τσουνάμι του Ειρηνικού εξέδωσε προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι, η οποία αφορά στις χώρες: Ινδία, Μιανμάρ, Ταϋλάνδη, Ινδονησία και Μπαγκλαντές.

(Πρώτη καταχώρηση: 10 Αυγούστου 2009, 23:18)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης