Με τη διχοτόμηση του υπερυπουργείου του Κωστή Χατζηδάκη και πιθανώς με την αυτονόμηση του Υπουργείου Πολιτισμού, οι Σαμαράς και Βενιζέλος συναντήθηκαν το απόγευμα, επί μία περίπου ώρα, για την τελική λίστα των υπουργών και υφυπουργών που θα συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Βενιζέλος εξήλθε από το Μέγαρο Μαξίμου στις 19.36 το απόγευμα και μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχει μεταβεί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Λίγο μετά το τέλος της συνάντησης κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για γόνιμη συνεργασία. Τα ονόματα της νέας υπουργικής σύνθεσης θα ανακοινωθούν από το Κοινοβούλιο έως το βράδυ της Δευτέρας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.


ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διεκδικεί το αυτονόητο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, σε περίπτωση συγκυβέρνησης, δηλαδή τη θέση του αντιπροέδρου και ένα μεγάλο υπουργείο, ως φαίνεται αυτό των Εξωτερικών, οπότε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είτε ανηφορίζει τη Μεσογείων για το Πεντάγωνο, είτε κάθεται στην ηλεκτρική καρέκλα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Λέγεται ότι μπορεί να του «χρυσωθεί» το χάπι και με μία θέση Αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Αν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπουργοποιηθεί τότε ο Πάρις Κουκουλόπουλος πηγαίνει στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Θανάσης Τσαυτάρης παραμένει στο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Γιάννης Μανιάτης στο Περιβάλλοντος, ο Φίλιππος Σαχινίδης σε ένα εκ των δύο Ανάπτυξης ομού μετά του Κ. Χατζηδάκη, η Φώφη Γεννηματά αναπληρώτρια υπουργός στο Εσωτερικών (εξαρτάται από τις καραμπόλες) η Εύη Χριστοφιλοπούλου αναπληρώτρια στο Παιδείας.

Θέσεις διεκδικούν ο Συμεών Κεδίκογλου (εξάδερφος του Σίμου) και ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου. Από τη Νέα Δημοκρατία ακούγονται οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης. Αποσύρονται οι Θόδωρος Καράογλου και Μάξιμος Χαρακόπουλος πιθανότατα και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Από το ΠΑΣΟΚ παραμένει ως υφυπουργός εξωτερικών ο Δημήτρης Κούρκουλας. 

Το πολιτικό προσωπικό στο πλήρες υπουργικό συμβούλιο μετά των υφυπουργών αριθμούσε 41 άτομα. Είναι πιθανόν να αυξηθούν. Από αυτά τα 31 ανήκαν στην Νέα Δημοκρατία. Πιθανόν θα μειωθούν. 

Τις άλλες κυβερνητικές θέσεις των γενικών γραμματέων θα τις μοιραστούν Μαξίμου και Ιπποκράτους με την Νέα Δημοκρατία να διεκδικεί τους περισσότερους βεβαίως αλλά σε μία αναλογία 2 για την ΝΔ και ένας για το ΠΑΣΟΚ.

Κατά πάσα πιθανότητα ο τελικός κατάλογος θα ανακοινωθεί εντός των επομένων ωρών και η κυβέρνηση θα ορκιστεί την Τρίτη το μεσημέρι. 

Να σημειωθεί ότι θα υπάρξει και ένα πρώτο λακωνικό κείμενο με τις αρχές του επικαιροποιημένου κυβερνητικού προγράμματος. Τα βασικά 7 σημεία του θα εξετασθούν λεπτομερώς τις επόμενες ημέρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης