Επιθετική και προκλητική θεωρεί ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Hugo Chavez, την κίνηση της Κολομβίας να επιτρέψει σε στρατιώτες της να διασχίσουν τον ποταμό Orinoco, ο οποίος αποτελεί φυσικό σύνορο ανάμεσα στις δύο χώρες, και να εισέλθουν στην επικράτεια της χώρας του.
 
Μάλιστα, ο Hugo Chavez δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το γεγονός αυτό ως στρατιωτική εισβολή της Κολομβίας στη Βενεζουέλα, ενώ μέσω της τηλεοπτικής του εκπομπής, την Κυριακή, έδωσε εντολή στον στρατό να βρίσκεται σε «πολεμική ετοιμότητα» στα σύνορα με την Κολομβία.
 
Αυτή η εξέλιξη ήρθε μόλις μερικές ώρες πριν από την έναρξη της Συνόδου των ηγετών των κρατών της Νότιας Αμερικής στον Ισημερινό, όπου αναμένεται να συζητηθεί η πρόταση της Κολομβίας να επιτρέψει σε αμερικανικά στρατεύματα να αποκτήσουν πρόσβαση στις βάσεις της.
 
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας έχει περιέλθει σε έντονη διπλωματική κόντρα με τον Κολομβιανό ομόλογό του, Alvaro Uribe, από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκε το συγκεκριμένο «σχέδιο» του τελευταίου.
 
Μέχρι στιγμής, μόνο η Βολιβία και ο Ισημερινός έχουν κατακρίνει την απόφαση της Κολομβίας, ενώ άλλες χώρες, όπως η Χιλή και η Βραζιλία, έχουν πει ότι θα σεβαστούν οποιαδήποτε απόφαση της Κολομβίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης