Με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αναλαμβάνει κατά τα φαινόμενα καθήκοντα αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τον, βέβαιο πλέον, ανασχηματισμό, αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση του κυβερνητικού προγράμματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αυτά τα δεδομένα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είτε θα τοποθετηθεί στο Υπουργείο Άμυνας είτε θα αντικαταστήσει τον Αντώνη Μανιτάκη στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο αποτελεί και κλειδί για τις καλές σχέσεις της Κυβέρνησης με την τρόικα, όσον αφορά τον τομέα των απολύσεων στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να ζητήσει την τοποθέτηση δικού της ανθρώπου στο οικονομικό επιτελείο, καθώς όμως οι σχέσεις μεταξύ Βενιζέλου και Στουρνάρα βρίσκονται στο ναδίρ, η Ιπποκράτους ακόμη προβληματίζεται για το ποιο μπορεί να είναι το πρόσωπο που θα στελεχώσει την οικονομική ομάδα της Κυβέρνησης και θα ενεργεί υπό τις διαταγές του νυν υπουργού Οικονομικών.

Ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος δείχνει κατάλληλος, δεν έχει εκδηλώσει μέχρι στιγμής επιθυμία να συμμετάσχει στο νέο σχήμα, ωστόσο η Ιπποκράτους εκτιμά πως οι όποιες αντιστάσεις του θα καμφθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση, στην Κυβέρνηση παραμένουν οπωσδήποτε ο Νίκος Δένδιας και ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει αν ο Αθανάσιος Τσαφτάρης και ο Ευάγγελος Λιβιεράτος θα διατηρήσουν υπουργικά χαρτοφυλάκια.

Δεδομένο θεωρείται ότι τα καθήκοντα του υπουργού Περιβάλλοντος θα τα αναλάβει ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης και στη θέση του Λιβιεράτου, ο οποίος όμως ανήκει στον κοντινό πολιτικό κύκλο του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει, επίσης, την τοποθέτηση σε υπουργικές θέσεις του Πάρη Κουκουλόπουλου και της Φώφης Γεννηματά, τη στιγμή που, ως γνωστόν, έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για κυβερνητικό θώκο και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Εξαιρετικά πιθανό δείχνει και το να ορκιστεί υφυπουργός η προσφάτως αναβαθμισμένη Εύη Χριστοφιλοπούλου, ενώ σε κατάσταση αναμονής παραμένουν στελέχη της Ιπποκράτους που θα αναλάβουν γενικοί γραμματείς σε υπουργεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, ο Κώστας Αρβανιτόπουλος εξακολουθεί να ηγείται του Παιδείας, το οποίο όμως αναμένεται να διασπαστεί, ώστε το δεύτερο υπουργείο να ασχοληθεί με τον Πολιτισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, δεδομένων των εξελίξεων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ακύρωσε την προγραμματισμένη για το Σαββατοκύριακο επίσκεψή του στη Λευκάδα, προκειμένου να είναι παρών στις εξελίξεις, όπως απαιτούν οι περιστάσεις αλλά και το πρωτόκολλο.

Ο ανασχηματισμός αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο πρώτο 48ωρο της προσεχούς εβδομάδας, ωστόσο είναι πολύ πιθανόν η ανακοίνωση της σύνθεσης του νέου κυβερνητικού σχήματος να γίνει και νωρίτερα.

Άγνωστο παραμένει αν θα δημιουργηθεί θέση υφυπουργού για τη νέα δημόσια τηλεόραση ή αν ο Σίμος Κεδίκογλου θα εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης