Η Μόσχα και το Πεκίνο αντέδρασαν με δριμύτητα στη δημοσίευση της έκθεσης του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την εμπορία και την εκμετάλλευση ανθρώπων (trafficking) στον κόσμο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε τον «αποτροπιασμό» του μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης του State Department που κατατάσσει τη Ρωσία στον κατάλογο των χωρών που δεν λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης ανθρώπων. «Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα επιβολής μονομερών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το ίδιο το γεγονός της αναφοράς στο ζήτημα αυτό προκαλεί αποτροπιασμό», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κίνα ζήτησε από τις ΗΠΑ «να σταματήσουν να διατυπώνουν μονομερείς και αυθαίρετες κατηγορίες» εναντίον της. «Θεωρούμε ότι η αμερικανική πλευρά οφείλει να υιοθετήσει μία αντικειμενική και αμερόληπτη στάση απέναντι στις προσπάθειες της Κίνας για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων και να σταματήσει να διατυπώνει μονομερείς και αυθαίρετες κατηγορίες κατά της Κίνας», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η Κίνα, η Ρωσία και το Ουζμπεκιστάν, υπό επιτήρηση μέχρι σήμερα, προστέθηκαν στον κατάλογο του State Department με τις χώρες όπου σημειώνονται τα περισσότερα κρούσματα εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων), ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το State Department.

Η Κίνα αναφέρεται στον κατάλογο επειδή δεν τηρεί πλήρως τους διεθνείς κανονισμούς για την εξάλειψη της εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων παρά την πρόσφατη παρουσίαση από το Πεκίνο ενός σχεδίου για την μεγαλύτερη προστασία των θυμάτων. «Παρά τις ενδείξεις αυτές ότι υπάρχει ενδιαφέρον για μεταρρυθμίσεις ενάντια στο τράφικινγκ, η κινεζική κυβέρνηση δεν πραγματοποίησε επαρκή πρόοδο στην καθολική απαγόρευση και τιμωρία κάθε μορφής trafficking καθώς και στην παραπομπή των μελών των κυκλωμάτων αυτών στην δικαιοσύνη», αναφέρει το State Department στην ετήσια έκθεσή του για τη διακίνηση ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κίνα βρισκόταν σε μία λίστα χωρών υπό παρακολούθηση τα τελευταία 9 χρόνια, αλλά δεν μπορούσε πλέον να εξαιρεθεί από την λίστα με τις χειρότερες επιδόσεις στον τομέα αυτό, στην οποία περιλαμβάνονται και η Βόρεια Κορέα και η Ζιμπάμπουε. Η έκθεση αναφέρεται στην δυσαναλογία των φύλων στην Κίνα που, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οφείλεται στην πολιτική του ενός παιδιού που ισχύει στην χώρα.

Επειδή οι οικογένειες προτιμούν παραδοσιακά τα αγόρια, αυτό ευνοεί την διακίνηση γυναικών για γάμο ή για εκπόρνευση καθώς και τη διακίνηση μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και την υποκινούμενη από το κράτος καταναγκαστική εργασία. Αναφορικά με την Ρωσία, η έκθεση υπογραμμίζει το φαινόμενο της διακίνησης εργατικού δυναμικού ως πρωταρχικό πρόβλημα με έως και ένα εκατομμύρια άτομα να πέφτουν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης «που φέρουν τα χαρακτηριστικά trafficking».

Όπως και η Κίνα, έτσι και η Ρωσία βρισκόταν επί εννέα χρόνια στην λίστα των χωρών υπό παρακολούθηση και υποβιβάστηκε επειδή είχε ήδη εξαιρεθεί δύο φορές. Σε ελάχιστες περιπτώσεις οι ένοχοι παραπέμπονται στη δικαιοσύνη και η κυβέρνηση δεν έχει εισαγάγει κάποιο σύστημα αναγνώρισης των θυμάτων ούτε μέριμνας για αυτά, αναφέρει η έκθεση.

Το Ουζμπεκιστάν περιγράφεται στην έκθεση ως χώρα-πηγή του trafficking για καταναγκαστική εργασία και πορνεία. Και το Ουζμπεκιστάν βρισκόταν στην λίστα των χωρών υπό παρακολούθηση τα προηγούμενα έξι χρόνια.

Τρεις άλλες χώρες – το Αζερμπαϊτζάν, το Κονγκό και το Ιράκ, αφαιρέθηκαν από την λίστα παρακολούθησης επειδή πραγματοποίησαν πρόοδο ως προς την καταπολέμηση του φαινομένου.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης