Η Αρουντάτι Ρόι, συνδυάζοντας τη χαρισματική της γραφή με το πάθος της και μια ενδελεχή πολιτική ανάλυση, παρουσιάζει, μέσα από μια σειρά δοκιμίων, τη σκοτεινή πλευρά της δημοκρατίας στη σύγχρονη Ινδία.

Συγκεκριμένα, εξετάζει τον τρόπο που ο πολιτιστικός εθνικισμός και ο νεοφασισμός υποβόσκουν σε μια χώρα που αυτοπροβάλλεται ως το μεγαλύτερο δημοκρατικό κράτος του κόσμου. Περιγράφει τη συστηματική περιθωριοποίηση των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων, την άνοδο της τρομοκρατίας και τη μαζική εκμετάλλευση των φτωχότερων κοινωνικών ομάδων από τους εταιρικούς κολοσσούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταγράφει, επίσης, την εξέγερση του λαού του Κασμίρ τον Αύγουστο του 2008 κατά της στρατιωτικής ινδικής κατοχής και, τέλος, αναλύει τις επιθέσεις εναντίον της Βομβάης το Νοέμβριο του 2008. Για άλλη μια φορά, η φωνή της Αρουντάτι Ρόι αποδεικνύεται απαραίτητη σε εκατομμύρια ανθρώπους που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο.

Από τον πρόλογο του βιβλίου – του Κώστα Καλέτσιου *

«Κατά έναν περίεργο τρόπο, διαβάζοντας τις σελίδες αυτού του βιβλίου, η ρήση του Σωκράτη εμφανίστηκε μπροστά μου σαν φωτογραφία της άγνοιάς μου: «Εν οίδα ότι ουδέν οίδα»… Ασχολούμενος αρκετά χρόνια με το διεθνές ρεπορτάζ, διαβάζοντας από την πιο απλή είδηση ως την πλέον σύνθετη ανάλυση, σε μια λογική βάση θα έπρεπε, κατ’ αρχάς, να γνωρίζω περισσότερα για την αναδυόμενη –κατά πολλούς– Ινδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπρεπε να διαβάσω τις καλογραμμένες σελίδες που ακολουθούν αυτό τον μικρό πρόλογο για να γίνω πραγματικά σοφότερος σε ό,τι αφορά την αχανή πολυσυλλεκτική χώρα. Χρειάστηκε να διαβάσω και να ξαναδιαβάσω τα γεγονότα που εντελώς επιδερμικά παρακολούθησα λόγω επαγγέλματος για να εισέλθω στην πιο σκληρή πραγματικότητα. Την πραγματικότητα που αγγίζει η συγγραφέας του βιβλίου και “υπό ομαλές συνθήκες” πρέπει να λειτουργήσει σαν “τροχιοδεικτικό” της πολιτικής σκέψης και αντίληψης σε κάθε εσχατιά του κόσμου. Διότι το ουσιώδες στη σύγχρονη εποχή δεν είναι να αγγίζεις επιφανειακά, επιδερμικά τις εξελίξεις, αλλά να εισβάλλεις βαθιά μέσα τους.Έτσι καταλαβαίνεις αν σου κλέβουν την ελπίδα περιθωριοποιώντας σε, τη στιγμή που σου εμφανίζονται με το μανδύα της ανάπτυξης· τη στιγμή που σου τάζουν λαγούς με πετραχήλια, χωρίς να σου λένε ότι κρατούν αυτοί τα πετραχήλια και γίνεσαι εσύ ο λαγός στον καθημερινό αγώνα να αποτινάξεις τα δεσμά.

…Η υποκριτική διπλή γλώσσα την οποία έχουν τελειοποιήσει όλα τα “εν ζωή” πολιτικά συστήματα καταφέρνει να ρίξει τον πολίτη στη θάλασσα της άγνοιας, σε σημείο που να θεωρεί ότι η καταστροφή του λειτουργεί προς όφελός του. Σε αυτό μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν τα ΜΜΕ. Εκεί, εδώ, παντού. Είναι αυτά που τοποθετούν κομμάτια στο παζλ της δυστυχίας των ανθρώπων.

Αρκεί να διαβάσει κανείς μέσα από αυτό το βιβλίο πώς λειτουργούν τα ΜΜΕ στην Ινδία, για παράδειγμα την περίοδο των εκλογών ή ύστερα από ένα θρασύ κύμα βίας, για να διαπιστώσει πώς παρασύρουν τους πολίτες, πώς μεταφέρουν τις γραφές της οικονομικής ισχύος, πώς αλλοιώνουν πεποιθήσεις και πώς σπέρνουν τον θρησκευτικό και εθνικιστικό φανατισμό, προκειμένου να εξυπηρετήσουν την ουσία της οικονομικής δημοκρατίας.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(* Ο Κώστας Καλέτσιος είναι δημοσιογράφος. Ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία αρχικά κατά την ταραγμένη περίοδο του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν φοιτητής ακόμη επέλεξε την ενημέρωση από την εξιστόρηση των γεγονότων ενώ σπούδαζε Ιστορία στο πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Εργάζεται στην Ελλάδα σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, καθώς και σε εφημερίδες -έντυπες και ηλεκτρονικές.)

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Αρουντάτι Ρόι γεννήθηκε το 1961 στην περιοχή της Κέραλα, στη Νότια Ινδία. Σπούδασε αρχιτεκτονική αλλά ασχολήθηκε ουσιαστικά με τη συγγραφή σεναρίων για τον κινηματογράφο. Σήμερα ζει στο Νέο Δελχί με το σύζυγό της, το σκηνοθέτη Πραντίπ Κρίσεν.
 

Ο ΘΕΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ήταν το πρώτο της βιβλίο κι έγινε αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στους εκδότες πολλών χωρών. Αποτέλεσμα, να μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και να αποτελέσει το Νο 1 μπεστ σέλερ σε πολλές χώρες. Το αποκορύφωμα ήταν η απονομή στην Αρουντάτι Ρόι του Βραβείου BOOKER 1997. Πριν από μερικά χρόνια η συγγραφέας έγινε η ίδια ένας “Θεός των μικρών πραγμάτων” για να σταθεί στο πλευρό των αγροτών της κοιλάδας Ναρμάντα της κεντρικής Ινδίας, με αποτέλεσμα να συλληφθεί επειδή εναντιώθηκε μαζί τους στην κατασκευή ενός γιγάντιου φράγματος, απειλή για την ευημερία της περιοχής. Η Αρουντάτι Ρόι έχει τιμηθεί με το Μεγάλο Βραβείο της Παγκόσμιας Ακαδημίας Πολιτισμού. Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ και Η ΑΛΓΕΒΡΑ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.

_____________________________________________________________________________
Αρουντάτι Ρόι: “Η σκοτεινή πλευρά της Δημοκρατίας”

ISBN 978-960-453-649-8  –  σελ. 400  –  τιμή 18,80 ευρώ  –  έκδοση Νοέμβριος 2009

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης