Τη βάρβαρη επίθεση στο Γούλιτς προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά η βρετανική English Defense League, ακροδεξιά οργάνωση που στρέφεται εναντίον των μουσουλμάνων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η EDL έχει οργανώσει «αυθόρμητες» διαδηλώσεις ήδη από τις πρώτες ώρες μετά τη δολοφονία και έχει ξεκινήσει έρανο για τους στρατιώτες που επιστρέφουν από τις εμπόλεμες ζώνες, επιδιώκοντας να κυριαρχήσει η δική της «προσέγγιση» – με ανάμικτα αποτελέσματα. Πιο πρόσφατη εκδήλωση της EDL ήταν η συγκέντρωση στο Λονδίνο χθες το απόγευμα. Οι συμμετέχοντες ήταν περίπου 1.000 και ανάμεσά τους βρίσκονταν, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, αρκετοί που είχαν έρθει από σημεία έξω από την πόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγκέντρωση – με συνθήματα όπως «μουσουλμάνοι δολοφόνοι, φύγετε από τους δρόμους μας» – εξελίχθηκε σε πορεία με προορισμό το πρωθυπουργικό γραφείο. Επεισόδια όμως σημειώθηκαν με μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων που είχαν συγκεντρωθεί για αντιδιαδήλωση.

«Γούλιτς 2013, δεν υπάρχει γυρισμός» έλεγαν μερικά από τα πλακάτ που κρατούσαν μαζί με τη σημαία του Σταυρού του Αγίου Γεωργίου («παραλλαγή» της βρετανικής σημαίας που προτιμούν ποδοσφαιρικοί φίλαθλοι αλλά και εθνικιστικοί κύκλοι) τα μέλη της EDL. Το σύνθημα δείχνει σαφέστερα την επιδίωξη της ομάδας να αδράξει την ευκαιρία της επίθεσης για να εγκαθιδρυθεί. Μίας ομάδας που, όπως σημειώνει ο «Guardian», παρέπαιε μέχρι και τον προηγούμενο μήνα.

Πρωταγωνιστικό πρόσωπο της EDL είναι ο Τόμι Ρόμπινσον, που εμφανίζεται σε όλες τις συγκεντρώσεις των τελευταίων ημερών, φορώντας, εσχάτως, στρατιωτική στολή. Συγκεντρώνει τον θαυμασμό των οπαδών του EDL και προκαλεί την οργή των αντιτιθέμενων – «κάθαρμα, κάθαρμα, κάθαρμα» φώναζε η χθεσινή αντιδιαδήλωση αναφερόμενη στον αρχηγό της EDL.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσπαθώντας επίσης να δείξει καλή εικόνα, η EDL διοργανώνει έρανο υπέρ της οργάνωσης «Βοήθεια για τους Ήρωές μας», ομάδας για την οικονομική στήριξη ενστόλων που έχουν γυρίσει από τα μέτωπα σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Η ίδια η «Βοήθεια για τους Ήρωες», πάντως, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε μία λίρα από τις δωρεές μέσω της EDL.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης