Ένας άνδρας σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης με μαχαίρι και άλλα όπλα το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή Woolwich στο ανατολικό Λονδίνο, πολύ κοντά στους στρατώνες.

Σύμφωνα με το BBC ένας άνδρας δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι στο δρόμο, από δύο δράστες οι οποίοι αργότερα πυροβολήθηκαν από αστυνομικούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε: «Oι δύο αυτοί άνδρες ήταν τρελοί… εξαγριωμένοι». Το πρακτορείο Associated Press επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου της κυβέρνησης, ανέφερε ότι δεν αποκλείεται να πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα. Tο ΒΒC μεταδίδει ότι οι αστυνομικοί «πιστεύουν ότι κατά την επίθεση οι δράστες φώναζαν στα αραβικά ‘Ο Θεός είναι Μεγάλος’». Το βρετανικό δίκτυο ανέφερε ακόμη ότι σύμφωνα με τον ανταποκριτή του, η αστυνομία απομάκρυνε από το σημείο πλήθος όπλων, μεταξύ άλλων μαχαίρια και τουλάχιστον ένα πυροβόλο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δράστες φέρονται να προσπάθησαν να καταγράψουν σε βίντεο την επίθεση.

To δίκτυο ITV δημοσίευσε φωτογραφίες και βίντεο υπόπτου, ο οποίος κρατώντας ένα μαχαίρι και με ματωμένα χέρια πλησιάζει και μιλά σε κάμερα. Πίσω φαίνεται το πτώμα να κείτεται στο έδαφος.

«Απολογούμαι γιατί γυναίκες έγιναν μάρτυρες σε ό,τι εκτυλίχθηκε αλλά στη γη μας (στη χώρα μας) γυναίκες αναγκάζονται να δουν τα ίδια. Εσείς οι άνθρωποι δεν θα μπορέσετε ποτέ να είστε ασφαλείς. Αλλάξτε την κυβέρνησή σας», αναφέρει στο βίντεο-ντοκουμέντο ο ύποπτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο αργότερα, ο Daily Telegraph δημοσίευσε φωτογραφία δεύτερου υπόπτου, ο οποίος εμφανίζεται να μιλά σε μία γυναίκα, κρατώντας ένα μαχαίρι με αίμα:

Ο Ντ. Κάμερον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Παρίσι ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η επίθεση στο Λονδίνο είναι «τρομοκρατικό χτύπημα».

Το θύμα ήταν στρατιώτης, σύμφωνα με πληροφορίες, που υπηρετούσε στο Woolwich. Στο σημείο επικράτησε πανικός. Μετά την επίθεση ειδοποιήθηκε η τοπική αστυνομία. Οι αστυνομικοί έφθασαν αμέσως στο σημείο και πυροβόλησαν προς τη μεριά των δραστών προκειμένου να τους ακινητοποιήσουν, καταφέροντάς τους τραύματα.


Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να επιστρέψει εκτάκτως στη Μ. Βρετανία, από το Παρίσι όπου βρισκόταν. Οι αρχές στο Λονδίνο βρίσκονται σε συναγερμό, ενώ συγκλήθηκε η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης Cobra. Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής αποφασίστηκε να ληφθούν πιο αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης εγκλημάτων στην περιοχή.

Είναι «υπερβολικά πιθανό να ήταν τρομοκρατική ενέργεια» η δολοφονία στο νότιο Λονδίνο, δήλωσε ο δήμαρχος, Μπόρις Τζόνσον.

«Προφανώς είναι νωρίς ώστε να έχουμε όλα τα στοιχεία (…) φοβάμαι όμως ότι είναι υπερβολικά πιθανό να πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση, του είδους που έχει ξαναδεί η πόλη στο παρελθόν», δήλωσε σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Συνεργάτες του δημάρχου του Λονδίνου ανέφεραν ότι ο κ. Μπόρις Τζόνσον περιέγραψε το περιστατικό ως μία «αηδιαστική πράξη βίας».

Από την πλευρά της, η Μουσουλμανική Κοινότητα της Βρετανίας καταδίκασε το περιστατικό. «Πρόκειται για μία πραγματικά βάρβαρη πράξη, που ωστόσο δεν σχετίζεται με το Ισλάμ. Την καταδικάζουμε απερίφραστα», ανέφερε ανακοίνωση της Κοινότητας.

Το υπουργείο Άμυνας της χώρας έχει εντείνει τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα στρατόπεδα του Λονδίνου ενώ στρατιώτες και στρατιωτικοί αξιωματούχοι έλαβαν εντολή να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν τα όπλα που έφεραν οι δράστες της επίθεσης ως ματσέτες ή μπαλτάδες.

Οι δράστες νοσηλεύονται φρουρούμενοι σε νοσοκομείο ενώ η αστυνομία διερευνά τα αίτια της επίθεσης.

Eπιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης