Την άμεση αντίδραση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων προκάλεσε το χθεσινό δημοσίευμα της zougla.gr, για τον σκανδαλώδη, όπως καταγγέλλεται, επαναπροσδιορισμό των λεγόμενων καθηγητικών σχολών που έχει ως αποτέλεσμα πτυχιούχοι συγκεκριμένης σχολής και υποψήφιοι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν επάρκεια, αφού δεν έχουν διδαχθεί παιδαγωγικά μαθήματα, να ανέρχονται θεαματικά στην επετηρίδα και να προσλαμβάνονται ως καθηγητές δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Σύμφωνα με την απάντηση του υφυπουργού Α. Λυκουρέντζου, η τροπολογία και η σχετική εγκύκλιος δεν αδικεί κανέναν, αφού «δεν συνεπάγεται διορισμό των αποφοίτων του ανωτέρω Τμήματος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αλλά δυνατότητα συμμετοχής τους στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ. Ως εκ τούτου, ουδείς διορίζεται και ουδείς εκ των υφισταμένων ωρομισθίων και αναπληρωτών θίγεται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι καταγγελίες ανέφεραν ότι στην συγκεκριμένη σχολή φοιτά και η κόρη του υφυπουργού Παιδείας Α. Λυκουρέντζου, η οποία επίσης ευνοείται από την τροπολογία, σε περίπτωση που θελήσει να προσληφθεί ως εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Διαβάστε ολόκληρη την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας.

  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΑΝΔΡΕΑ Θ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ

 

Σε απάντηση του δημοσιεύματος υπό τον τίτλο ” «Μαγείρεψαν» τις 
προσλήψεις των καθηγητών Γυμνασίου”, που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα ΖΟΥΓΚΛΑ στις 28/7/2009, και προς αποκατάσταση της αλήθειας, σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Η νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΕΠΘ, με την οποία εντάσσονται οι απόφοιτοι Πανεπιστημιακών Τμημάτων σε ήδη υφιστάμενους κλάδους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αφορά τα ακόλουθα Τμήματα Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων: Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών–Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας με κατεύθυνση Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας Επικοινωνιών, Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών και Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική Πανεπιστημίων της ημεδαπής.

Ειδικά για το Τμήμα Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, το Πρόγραμμα Σπουδών και ο Τίτλος του Τμήματος αναφέρονται σε αποφοίτους που θα διδάξουν στον κλάδο της Πληροφορικής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Με το  άρθρο 1 του π.δ. 118/1995, όπως τροποποιήθηκε με το π.δ. 268/2004 και ισχύει, έχουν ήδη  κατοχυρωθεί τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων αποφοιτούν από το ανωτέρω Τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιώς, τα οποία παρέχουν το δικαίωμα της διδασκαλίας στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το αρμόδιο να γνωμοδοτήσει επί αιτημάτων Πανεπιστημιακών Τμημάτων να ενταχθούν στις «καθηγητικές σχολές» Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, έχει ήδη αποφανθεί θετικώς υπέρ του σχετικού αιτήματος του ανωτέρω Τμήματος του Πανεπιστημίου Πειραιώς (υπ’ αριθ. 5/2009 Πράξη του Συντονιστικού Συμβουλίου και υπ’ αριθ. 4/2009 Πράξη του τμήματος Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης) και για το λόγο αυτό επακολούθησε η σχετική νομοθετική ρύθμιση. Διευκρινίζεται ότι η ψήφιση της κατατεθειμένης τροπολογίας δεν συνεπάγεται διορισμό των αποφοίτων του ανωτέρω Τμήματος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αλλά δυνατότητα συμμετοχής τους στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ. Ως εκ τούτου, ουδείς διορίζεται και ουδείς εκ των υφισταμένων ωρομισθίων και αναπληρωτών θίγεται.

Αλλοίμονο εάν οι απόφοιτοι ενός Τμήματος Πανεπιστημιακού Ιδρύματος πρέπει να καταδικασθούν σε στέρηση των επαγγελματικών ή όποιων δικαιωμάτων τους, επειδή φοιτά σ’ αυτό η κόρη ενός Υφυπουργού, τη στιγμή μάλιστα που το σύνολο των αποφοίτων του Τμήματος αυτού και η Πανεπιστημιακή Κοινότητα στο σύνολό της επιδιώκει την προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των αποφοίτων.  

 

Επίσης υποψήφιοι εκπαιδευτικοί, απόφοιτοι του Τμήματος Διδακτικής της Τεχνολογίας και Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, οι οποίοι ευνοούνται από την τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, επικοινώνησαν με τη zougla.gr και διευκρίνησαν ότι ορισμένες κατηγορίες αποφοίτων διαθέτουν εκπαιδευτική επάρκεια και τα σχετικά τυπικά προσόντα, αφού παλαιότερα στην σχολή διδάσκονταν παιδαγωγικά μαθήματα, άρα δικαίως συμπεριλαμβάνονται στην επετηρίδα.

Διαβάστε επίσης: «Μαγείρεψαν» τις προσλήψεις των καθηγητών Γυμνασίου      

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης