Η Telltale Games είναι μια εταιρεία ανάπτυξης που έχει προσφέρει ήδη πολλά στους φανατικούς Adventurers ανά την υφήλιο και αναμένουμε πολύ περισσότερα πράγματα από αυτήν στο εγγύς μέλλον, καθώς Ειδικεύεται στη δημιουργία παιχνιδιών βασισμένων σε πασίγνωστα franchises της λαϊκής κουλτούρας. Μετά την τεράστια εμπορική επιτυχία της πρώτης σεζόν του Sam & Max, οι προγραμματιστές της αφοσιώθηκαν στο επεισοδιακό gaming, στην κυκλοφορία δηλαδή τίτλων μικρής σχετικά διάρκειας που αποτελούν τμήματα μίας συνεχιζόμενης σειράς και τα οποία, όταν ολοκληρωθεί ο αριθμός τους, κυκλοφορούν όλα μαζί σαν μια «σεζόν», εφαρμόζοντας συνεπώς την φόρμα των τηλεοπτικών σειρών στα games. 

Γαλουχημένα στα αριστουργηματικά graphic adventures της LucasArts τα δημιουργικά άτομα της Telltale φρόντισαν όλες οι περιπέτειές τους να έχουν την πατροπαράδοτη μορφή των point & click adventures, να διαθέτουν όμορφα γραφικά, πλούσιο σενάριο και φυσικά να βασίζονται πάνω σε διάσημες σειρές σαν τα Monkey Island, τα Walking Dead, τους Wallace and Gromit και το brand που θα μας απασχολήσει στο παρόν άρθρο, την σειρά ταινιών Back to the Future.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρώτη ταινία Back to the Future κυκλοφόρησε το 1985, έγινε παγκόσμια εμπορική επιτυχία, καθιέρωσε τον Robert Zemeckis ως κορυφαίο σκηνοθέτη ταινιών δράσης (είχε προηγηθεί το Romancing the Stone), έκανε διάσημους τους Christopher Lloyd και Michael J. Fox και φυσικά οδήγησε σε δύο εξίσου πετυχημένα sequels. Το Back to the Future: The Game δεν περιγράφει τα γεγονότα των τριών αυτών ταινιών. Αντίθετα, αποτελεί sequel της τρίτης ταινίας, περιλαμβάνει όλους τους χαρακτήρες που αγαπήσαμε και προσφέρει έντονες συγκινήσεις σε κάθε επίδοξο virtual χρονοταξιδιώτη!

Back to our Future!
Η σεζόν του Back to the Future είναι τεμαχισμένη σε πέντε επεισόδια που αφηγούνται τις περιπέτειες του εκκεντρικού εφευρέτη Dr. Emmett “Doc” Brown και του έφηβου φίλου του Marty McFly. Κάθε επεισόδιο ποικίλει όσον αφορά στο timeline όπου βρίσκονται οι δύο χρονοταξιδιώτες, τις τοποθεσίες που επισκέπτονται, τους χαρακτήρες που συναντούν και φυσικά τις εγκεφαλικές προκλήσεις που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε.


Το πρώτο επεισόδιο ονομάζεται «It’s About Time» και διαδραματίζεται χρονικά έξι μήνες μετά το φινάλε της κινηματογραφικής τριλογίας. Ο Marty δεν έχει ξαναδεί τον “Doc” μετά το Back to the Future 3. Η τράπεζα έχει αρχίσει την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Dr. Emmett Brown και ο Marty καταφέρνει να σώσει την τελευταία στιγμή το σημειωματάριο που περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για την τεχνολογία που επιτρέπει το ταξίδι στο χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξαφνικά η DeLorean, το δημοφιλές αυτοκίνητο των 80’s που αποτελεί τη χρονομηχανή, εμφανίζεται άδειο έξω από το εργαστήριο του Doc, κάνοντας τον Marty να συνειδητοποιήσει ότι κάτι τρέχει με τον παλαβό επιστήμονα. Θα πρέπει λοιπόν να ακολουθήσει διάφορα στοιχεία με σκοπό να ανακαλύψει σε ποια χρονική περίοδο βρίσκεται ο φίλος του, αλλά και τι κίνδυνοι υπάρχουν εκεί. Στο δρόμο τους θα συναντήσουν παλιούς συγγενείς τους, αλλά και αντιπάλους που φιλοδοξούν να τους κάνουν τη ζωή…κόλαση, ακριβώς όπως στις ταινίες.

What’s up Doc?
Το παιχνίδι ξεκινά με ένα παραπλανητικό όνειρο που βλέπει ο Marty και που συμβολίζει το άγχος του νεαρού για την τύχη του αγαπητού του φίλου, Dr. Brown. Είναι παραπλανητικό διότι απεικονίζει μια σκηνή από την πρώτη ταινία Back to the Future και πιο συγκεκριμένα την πρώτη «γνωριμία» του Marty με την καταπληκτική χρονομηχανή του «Doc». Έτσι, κάθε οπαδός των ταινιών Back to the Future θα νομίζει προσωρινά ότι πρόκειται για remake της σειράς και όχι sequel.

Η παρεξήγηση διαλύεται με το ξύπνημα του Marty από τον εφιάλτη και η πρώτη αποστολή που αναλαμβάνει είναι η διάσωση του σημειωματάριου του «Doc» από τον…γλοιώδη Biff Tannen. Ο Biff αποτελεί τον μόνιμο ανταγωνιστή του Marty και στο Back to the Future: The Game. Γενικά μέσα στο πρώτο τέταρτο θα συναντήσετε τους βασικότερους χαρακτήρες του… δράματος αλλά και τα σημαντικότερα αντικείμενα και τοποθεσίες. Μετά τον Biff και τον αποτυχημένο πατέρα του, ο Marty έρχεται σε επαφή με το DeLorean, το θρυλικό αυτοκίνητο-χρονομηχανή αλλά και τον Einstein, τον καταλανικό ποιμενικό σκύλο του Dr. Brown και τέλος την γηραιά και άκρως σπαστική μορφή της Edna Strickland, γυναίκας του δόκτωρα.

Όλο το Back to the Future: The Game διαδραματίζεται στην Hill Valley η οποία αλλάζει μορφή σαν χαμαιλέοντας κάθε φορά που ταξιδεύετε σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Η πιο γραφική μορφή της είναι αυτή του 1931 με τα χαμηλά κτίρια και την όμορφη πλατεία, ενώ την πιο εντυπωσιακή μορφή της με τα εντυπωσιακά αξιοθέατα θα την συναντήσετε σε κάποιο από τα επόμενα επεισόδια. Παίζοντας θα βρείτε μπροστά σε πλήθος πολύχρωμων χαρακτήρων οι οποίοι, όπως ακριβώς και η Hill Valley, αλλάζουν εμφάνιση και συμπεριφορά ανάλογα με το timeline που διανύετε.

Οι βασικοί αντίπαλοί σας είναι ο Biff Tannen και η Edna Strickland. Ο Biff είναι ένας «παιδοβούβαλος» που έχει ως σκοπό της ζωής του να πειράζει τον Marty. Θα τον συναντήσετε σε όλα τα timeline και θα συγκρουστείτε ουκ ολίγες φορές μαζί του. Η Edna είναι μια γελοία θεούσα που προσπαθεί να καθαρίσει την κοινωνία από την… αμαρτία! Σε νεαρή ηλικία, η Edna ήταν μια σπαστική δημοσιογράφος που, λόγω ομορφιάς, θα τυλίξει τον «Doc» δημιουργώντας μεγάλες καταστροφές στο timeline. Οι σημαντικότεροι φιλικοί χαρακτήρες είναι οι γονείς του Marty, o Dr. Brown, ο Einstein, η ομορφούλα Trixie και η κοπέλα του Marty, Jennifer.

Ο Marty και τα τρελά κουλουβάχατα της ιστορίας!
Το Back to the Future: The Game είναι ένα καθαρόαιμο point & click adventure με μεγάλη έμφαση στους διαλόγους, μπόλικους γρίφους και ασταμάτητη εξερεύνηση. Ο μοναδικός playable χαρακτήρας είναι ο Marty McFly τον οποίο κοντρολάρετε με όποιο τρόπο επιθυμείτε, συνδυασμός πληκτρολογίου–mouse ή gamepad. Προσωπικά βρήκα ευκολότερη την πρώτη επιλογή, κινώντας τον ήρωα με τα πλήκτρα και χρησιμοποιώντας το mouse σε διαλόγους και εξέταση αντικειμένων.

Οι διάλογοι απεικονίζονται κλασικά με conversation trees που προσφέρουν πληθώρα θεμάτων για να συζητήσετε με τους NPC. Έχετε πάντοτε υπόψη σας ότι πολλοί διάλογοι είναι απαραίτητοι για να ολοκληρώσετε ένα γρίφο, συνεπώς πρέπει να εξαντλείτε πάντοτε όλα τα θέματα προς συζήτηση. Για παράδειγμα, όταν πάτε στο σπίτι της γριάς Edna, αν δεν την ρωτήσετε πότε κάηκε και που βρισκόταν το speakeasy, δεν πρόκειται να ανακαλύψετε ποτέ την χρονολογία στην οποία έχει παγιδευτεί ο «Doc».

Το χιούμορ κυριαρχεί στους διαλόγους αλλά και στο παιχνίδι γενικότερα, αποτελώντας τον κυριότερο λόγο απόκτησης του. Οι κινηματογραφικές αναφορές πέφτουν βροχή, με τον Marty να αυτοαποκαλείται “Michael Corleone” (βλ. The Godfather), να διαβάζει σε εφημερίδα ότι ο Clint Eastwood τέζαρε σε μια σκηνή που γύριζε για μια περιπέτεια, ένα δικηγορικό γραφείο να έχει το όνομα των Robert Zemeckis και Bob Gale, δημιουργών των ταινιών του cinema, μια πινακίδα να διαφημίζει το έργο Shark, άμεση αναφορά στο Jaws του Spielberg κ.ο.κ.

Αν πρόκειται να φτιάξετε μια χρονομηχανή γιατί να μην της δώσετε την μορφή ενός…στιλάτου βιντεοπαιχνιδιού;

Το σενάριο της περιπέτειας θα το απολαύσουν οι οπαδοί της φιλμικής τριλογίας και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς άλλωστε αφού από πίσω του βρίσκεται ο Bob Gale, σεναριογράφος των ταινιών. Η πλοκή εστιάζει στη φιλική σχέση των πρωταγωνιστών η οποία -όπως συμβαίνει σε κάθε φιλμ που σέβεται τον εαυτό του- περνά πολλά σκαμπανεβάσματα στην πορεία προς τη λύτρωση.

Ενώ ο Marty είναι ο μοναδικός χαρακτήρας που δεν αλλάζει τη συμπεριφορά του ανεξαρτήτως του timeline, ο «Doc» του πρήζει τα συκώτια στην νεανική και τρομερά ανασφαλή μορφή του και τον θέτει σε κίνδυνο στη μορφή του ως Citizen Brown. Η ιστορία είναι πιστότατη στο πνεύμα των ταινιών –αλλεπάλληλες διαταραχές του timeline και κούρσα των πρωταγωνιστών με τον χρόνο για να το ομαλοποιήσουν- και θα συναρπάσει ακόμα και όσους δεν είχαν την τύχη να τις παρακολουθήσουν.

Το Back to the Future: The game διαρκεί περίπου 7 με 10 ώρες, ανάλογα με το πόσο συχνά θα χρησιμοποιήσετε το κορυφαίο hint system που διαθέτει. Το εν λόγω σύστημα έχει τέσσερα επίπεδα με το πρώτο να σας προσφέρει μια αόριστη περιγραφή του τι θα πρέπει να πράξετε στο γρίφο που αντιμετωπίζετε και το τελευταίο να σας λέει ξερά το πως θα τον επιλύσετε.

Οι περισσότεροι γρίφοι είναι αρκετά εύκολοι και ευφάνταστοι οπότε δεν πρόκειται να κολλήσετε σε κανέναν τους για πολλή ώρα, συνεπώς αν επιθυμείτε τα adventure σας να έχουν κάποιο δείκτη δυσκολίας, μην αγγίξετε το hint system. Ο πιο διασκεδαστικός γρίφος κατά την γνώμη μου είναι η «κιθαριστική» μονομαχία μεταξύ του Marty και του υποψήφιου γκόμενου της Jennifer. Οι δύο «μονομάχοι» βρίσκονται σε ένα προαύλιο με τους ενισχυτές χύμα δίπλα τους και ρίχνουν εναλλάξ τις ρόκ κιθαριές τους, εκτελώντας παράλληλα και διάφορες εντυπωσιακές φιγούρες. Στόχος του Marty είναι να παρασύρει τον αντίπαλο σε μια ξύλινη τάβλα και να τον αναγκάσει να…σαβουριαστεί σε έναν σκουπιδοτενεκέ!


Back to the Cartoon Graphics!
Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι απίστευτα πολύχρωμος, ευχάριστος στο μάτι και καρτουνίστικος. Οι χαρακτήρες είναι σχεδιασμένοι με τρομερή λεπτομέρεια και η Hill Valley με όλα τα κτίρια και τους δρόμους της, αποτελεί ένα είδος παιχνιδούπολης που θα σας προσφέρει αρκετές ώρες ευχάριστης περιπλάνησης. Τα cutscenes είναι απολαυστικά, πολλά στον αριθμό και απεικονίζονται όλα με τα ίδια γραφικά που απολαμβάνετε in-game.

Δυστυχώς τα προβληματάκια δεν λείπουν από την εικαστική σύνθεση. Το lipsync είναι προβληματικό σε ορισμένα σημεία. Το animation των ηρώων σε πολλές περιπτώσεις είναι άκαμπτο και οι κινήσεις τους μοιάζουν ψεύτικες σαν να πρόκειται για μαριονέτες. Επίσης, το frame rate πέφτει ενίοτε απότομα, γεγονός που θα εκνευρίσει ιδιαίτερα όσους διαθέτουν ισχυρότατους υπολογιστές.

Back to the sound of the 80’!
Ο ήχος παίρνει άριστα και στις δύο εκδοχές του, δηλαδή το voice acting των ηθοποιών και τη μουσική επένδυση. Τι να πει κανείς για την θεϊκή μουσική του Alan Silvestri που αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μουσικά themes του παγκόσμιου κινηματογράφου και θα σας συντροφεύσει σε αρκετές στιγμές; Η υπόλοιπη μουσική επένδυση είναι εξίσου πετυχημένη και δίνει τον απαιτούμενο ρυθμό όταν χρειάζεται ενώ στο φόντο ακούγονται όλοι οι περιβαλλοντικοί ήχοι, είτε πρόκειται για το μουσικό κομμάτι μιας τραγουδίστριας είτε για τις ανακοινώσεις κάποιου με ντουντούκα!

Το voice acting είναι άρτιο διότι ο φημισμένος Christopher Lloyd επανέρχεται στον ρόλο του «Doc» που τον έκανε διάσημο. Στον ρόλο του Marty θα θαυμάσετε τον A.J. Locascio που μιμείται τόσο τέλεια τον Michael J. Fox ώστε δεν υπάρχει περίπτωση να ξεχωρίσετε εύκολα τη διαφορά στις φωνές τους! Καταπληκτική στον ρόλο της Trixie είναι η Melissa Hutchison που ερμηνεύει την χαζούλα ξανθιά με πάθος και δυνατή φωνή όταν τραγουδά.

A blast from our glorious past!
Λατρεύοντας την κινηματογραφική τριλογία Back to the Future και τους χαρακτήρες της, δεν θα μπορούσα να μην εξυμνήσω τις αρετές ενός video game που μας επαναφέρει στον υπέροχο κόσμο του Zemeckis. Αναμφίβολα έπρεπε να είχαν προσεχθεί κάποια λάθη στην παραγωγή αλλά μην περιμένετε και θαύματα από έναν developer με περιορισμένο budget. Με τα λεφτά που στοίχισε, το Back to the Future: The Game είναι ένας must have τίτλος για τους λάτρεις των ομώνυμων ταινιών και μια καλή επένδυση για όσους αναζητούν ένα διασκεδαστικό και αρκετά εύκολο adventure για να περάσουν την ώρα τους.

Θετικά:
– Πλούσιο σενάριο, πιστό στις ταινίες
– Αγαπημένοι χαρακτήρες και πλοκή
– Έξυπνο χιούμορ
– Κορυφαία ηχητική επένδυση

Αρνητικά:
– Μέτριο lipsync
– Προβληματικό animation
– Ασταθές frame rate
– Μικρή διάρκεια

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 9
Gameplay: 7
Αντοχή: 6
Γενικά: 7

Ένα παιχνίδι που θα γεμίσει νοσταλγία τους παλιότερους και θα δώσει την ευκαιρία στους νεότερους να ανακαλύψουν ένα φανταστικό παραμύθι.

Γιάννης Μοσχονάς

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης