Είναι γεγονός ότι με τα video games εξασκούμε το μυαλό μας. Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι λύνοντας puzzles αυξάνουμε την ευστροφία μας και ότι παίζοντας FPS βελτιώνουμε την βραχυχρόνια μνήμη μας. Γενικά μετά από την επίτευξη κάποιου δύσκολου στόχου στο αγαπημένο μας game νιώθουμε χαρούμενοι, ικανοί αλλά και έξυπνοι και θέλουμε να το μοιραστούμε με όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε είτε λέγοντάς το σε φίλους, είτε κάνοντάς το share σε κάποιο social network.

Το Smart As αποτελεί μια ειδική περίπτωση αφού συνδυάζει όλα όσα προαναφέραμε και προσφέρει ακόμα περισσότερα. Πρόκειται για ένα video game το οποίο τεστάρει την μνήμη, την παρατηρητικότητά σας, τις ικανότητές σας στα μαθηματικά και τις γνώσεις σας στην αγγλική γλώσσα. Επίσης σας προσφέρει την δυνατότητα να μοιραστείτε τα αποτελέσματα μέσω του PS Vita στο Twitter και το Facebook.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι είναι το Smart As;
Το Smart As είναι ένα Puzzle Game που κυκλοφορεί αποκλειστικά για το PS Vita. To όνομά του θυμίζει την γνωστή λέξη Smartass ή αλλιώς “εξυπνάκιας” αλλά σίγουρα δεν έχει αυτή τη σημασία. Τα αποσιωπητικά στο τέλος μας δίνουν να καταλάβουμε ότι το Smart As… σημαίνει « τόσο έξυπνος όσο…». Εκτός βέβαια κι αν οι developers ήθελαν να αποδώσουν και τις δύο έννοιες μαζί.

Στην αρχική οθόνη του Smart As θα δείτε πολλά εικονίδια. Ένα από αυτά είναι ο πίνακας με τα Stats όπου και καταγράφεται αναλυτικά το καθημερινό score σας. Στη συνέχεια θα δείτε ένα ημερολόγιο το οποίο πατάτε για να παίξετε το Daily Training, δηλαδή το καθημερινό σας τεστ σε ένα παιχνίδι κάθε κατηγορίας. Επίσης έχουμε το Free Play Area στο οποίο μπορείτε να παίξετε τα αγαπημένα σας minigames σε όποια δυσκολία θελήσετε, αρκεί να την έχετε πρωτίστως ξεκλειδώσει. Τέλος, υπάρχει το Smart As World στο οποίο βρίσκονται τα leaderboards που δείχνουν τα υψηλότερα scores ανά τον κόσμο.


Το Smart As έχει τέσσερις κατηγορίες από minigames και η καθεμία από αυτές αποτελείται από πέντε παιχνίδια. Οι κατηγορίες αυτές είναι: Arithmetic (Αριθμητική), Logic (Λογική), Observation (Παρατηρητικότητα) και Language (Γλώσσα). Κάθε ημέρα σας περιμένει το Daily Training το οποίο απαιτεί μόλις πέντε λεπτά από τον χρόνο σας και σας βραβεύει ανάλογα με τις επιδόσεις σας. Στο τέλος μαζεύεται ένα score το οποίο αναφέρει “πόσο έξυπνος” είστε για σήμερα. Το score αυτό μπορείτε αν θέλετε να το μοιραστείτε με τους φίλους σας στο Twitter και το Facebook.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Everyday Challenge
Το Smart As είναι φτιαγμένο για να σας κάνει να το δείτε ως ένα τεστ που πρέπει να περάσετε. Βέβαια μπορεί να το πετύχει αυτό χωρίς να σας κάνει να νιώσετε πιεσμένοι και αναγκασμένοι αλλά αντίθετα θα ανυπομονείτε να ξαναδοκιμάσετε τις δυνατότητές σας. Το κλειδί της υπόθεσης είναι ο έξυπνος σχολιασμός από την πλευρά του αφηγητή αλλά και ο πίνακας με τα stats που δείχνει πόσο καλύτερα ή χειρότερα τα πηγαίνετε σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Στην αρχή ξεκινάτε με μόνο 2 minigames ξεκλειδωμένα σε κάθε κατηγορία, δηλαδή έχετε σύνολο 8 διαθέσιμα. Όταν τερματίσετε το Smart As θα φτάσετε τα 5 ανά κατηγορία, άρα συνολικά 20. Για να ξεκλειδώσετε όλα τα minigames θα πρέπει να κάνετε κάθε μέρα το Daily Training επί δύο εβδομάδες. Εκτός από αυτό, θα πρέπει να πηγαίνετε στην Free Play Area και να παίζετε τα minigames της αρέσκειάς σας σε μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας. Τα επίπεδα δυσκολίας είναι τέσσερα. Σίγουρα ο δεύτερος τρόπος είναι πιο γρήγορος καθώς ένας έμπειρος παίχτης θα μπορεί με αυτό τον τρόπο να το τερματίσει μέσα σε μία με δύο ημέρες.

Είναι εύκολο να χειριστεί κανείς το Smart As;
Το Smart As ανταποκρίνεται αμέσως σε κάθε εντολή που του δίνετε. Για να παίξετε κάποιο από τα minigames αρκεί να πατήσετε μια φορά την οθόνη χωρίς να ανησυχείτε για το αν δέχτηκε την εντολή ή όχι. Φυσικά σε αυτό συμβάλλει και η καλής ποιότητας οθόνη αφής του PS Vita.

Στα περισσότερα minigames θα πρέπει να γράψετε κάτι σε έναν άσπρο πίνακα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να σχηματίσετε τα γράμματα ένα-ένα με το χέρι καθώς ο πίνακας δεν είναι τόσο μεγάλος ώστε να χωρέσει ολόκληρη τη λέξη. Παρόλα αυτά μπορεί να χωρέσει ολόκληρο το…δάχτυλό σας καθώς το δοκιμάσαμε και με λεπτό γυναικείο χέρι αλλά και με χοντρό αντρικό και δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα.

Το μόνο αρνητικό στο χειρισμό είναι η αναγνώριση των γραμμάτων και των αριθμών. Αν δεν σχεδιάσετε ωραία γράμματα τότε το κεντρικό σύστημα δεν θα αναγνωρίσει το γράμμα ή μπορεί να το μπερδέψει με κάποιο άλλο και έτσι να χάσετε points. Το σοβαρό θέμα όμως βρίσκεται στους αριθμούς όπου εκεί θα πρέπει να συμβιβαστείτε με το τι αναγνωρίζει το σύστημα κάθε φορά. Για παράδειγμα τον αριθμό επτά θα τον σχηματίσετε όπως θα σχηματίζατε το ένα, ενώ για να γράψετε τον αριθμό ένα θα τραβήξετε απλώς μια ευθεία γραμμή.

Τα minigames
Τώρα θα είστε περίεργοι να μάθετε ποια μπορεί να είναι αυτά τα minigames που προκαλούν τον εγκέφαλό σας. Σας τα παρουσιάζουμε λοιπόν πιο αναλυτικά.

Καταρχήν έχουμε τα Arithmetic Games, τα οποία σας βάζουν στη διαδικασία να κάνετε αριθμητικές πράξεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα:
– Calculations +: Βλέπετε μια αριθμητική πράξη μπροστά σας και πρέπει να συμπληρώσετε τον αριθμό που λείπει.

– Less Equals More: Εδώ σας δίνονται δύο ποσά και θα πρέπει να αποφασίσετε ποιο είναι μεγαλύτερο ή αν είναι ίσα. Η απάντηση δεν είναι τόσο εύκολη πάντα αφού το ένα ποσό μπορεί να είναι ποσοστό % ενώ το άλλο να είναι κλάσμα.

– Sum Sequence: Εμφανίζεται ένας αρχικός αριθμός τον οποίο πρέπει να θυμάστε και επί πέντε δευτερόλεπτα ακολουθούν πράξεις τις οποίες πρέπει να κάνετε γρήγορα με το μυαλό σας αφού στο τέλος αυτού του χρόνου θα πρέπει να γράψετε στον πίνακα το τελικό αποτέλεσμα.

– Bubble Sum: Είναι Augmented Reality στο οποίο σας δίνεται μια αρκετά εύκολη αριθμητική πράξη και θα πρέπει να κινηθείτε με το PS Vita στο δωμάτιο που βρίσκεστε για να βρείτε τον αριθμό που ψάχνετε. Οι αριθμοί βρίσκονται σε φούσκες στον αέρα και εσείς θα πρέπει να βρείτε και να «πυροβολήσετε» τον σωστό με το R ή το L trigger button.

– Number Pinch: Εμφανίζονται στην οθόνη δύο αριθμοί. Έπειτα βρίσκονται μπροστά τέσσερις φούσκες, με έναν αριθμό σε καθεμιά, και θα πρέπει να τις συνδυάσετε με σκοπό να δημιουργήσετε τους δυο ζητούμενους αριθμούς.

Τα Logic Games είναι απλά ή σύνθετα τεστ εξάσκησης του λογικού μέρους του εγκεφάλου:
– Roller Blocks: Αυτό το minigame χρησιμοποιεί το γυροσκόπιο του PS Vita. Αν κινήσετε λοιπόν τη φορητή κονσόλα της Sony θα σας βοηθήσει να μετακινήσετε αντίστοιχα τους κύβους που βλέπετε στην οθόνη στις σωστές θέσεις.

– Chain Reaction: Εδώ πρέπει να συνδέσετε τα σωστά σημεία μεταξύ τους. Τα σημεία έχουν διάφορα χρώματα όπως πράσινο, μπλε, κόκκινο και κίτρινο και δεν θα πρέπει η μία σύνδεση να πέσει πάνω στην άλλη.

– Pathfinder: Υπάρχει ένα πιόνι το οποίο πρέπει να φτάσει στον προορισμό του. Εσείς για να το βοηθήσετε θα πρέπει να υψώσετε ή να χαμηλώσετε τα εμπόδια που βρίσκονται μπροστά του και δίπλα του για να του ανοίξετε δρόμο.

– Cubemania: Έχετε έναν 3D κύβο, οι πλευρές του οποίου έχουν ηλεκτρικό κύκλωμα. Για να ενεργοποιήσετε το κύκλωμα πρέπει να μετακινήσετε τις πλευρές στην κατάλληλη σειρά.

– Live Jigsaw: Το PS Vita σας τραβάει μια φωτογραφία και μετά την σπάει σε κομμάτια puzzle. Εσείς θα πρέπει να ενώσετε τα κομμάτια όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Ο χρόνος που σας δίνεται για αυτό το minigame είναι αρκετός και μεγαλύτερος σε σύγκριση με αυτόν που έχετε σε άλλα games.

Το Smart As σας δίνει την δυνατότητα να δείξετε σε όλους πόσο έξυπνος είστε!

Τα Observation Games απαιτούν να είστε παρατηρητικοί με όσα συμβαίνουν στην οθόνη και να διατηρείτε τις πληροφορίες στο μνήμη σας:
– Turbo Tap: Πρέπει να ακουμπήσετε μια από τις δύο οθόνες του PS Vita ανάλογα με το μήνυμα που θα σας εμφανιστεί. Όταν βλέπετε την ένδειξη «REAR» θα πρέπει να πιάσετε την πίσω οθόνη ενώ όταν δείτε το «FRONT» θα πρέπει να ακουμπήσετε την μπροστινή.

– Rapid Recall: Μπροστά σας εμφανίζονται τέσσερα με πέντε αντικείμενα και μετά θα πρέπει να επιλέξετε μέσα από μια μεγάλη λίστα τα σωστά.

– Where is it: Τοποθετείτε κάτω μία από τις AR Cards που παίρνετε δώρο όταν αγοράζετε το PS Vita και εμφανίζεται ένα αντικείμενο. Μετά εμφανίζονται τρεις κούπες οι οποίες αλλάζουν θέσεις και εσείς καλείστε να μαντέψετε για το που βρίσκεται το αρχικό αντικείμενο.

– Boxed In: Υπάρχει ένα μεγάλο κουτί στο οποίο η κάθε πλευρά ανοίγει και κλείνει. Μέσα μπαίνουν διάφορα αντικείμενα και στη συνέχεια βγαίνουν…εκτός από ένα. Εσείς πρέπει να παρατηρήσετε προσεχτικά και να πείτε ποιο αντικείμενο δεν βγήκε έξω.

– Same Different: Δυο αντικείμενα εμφανίζονται μπροστά σας και έπειτα από τρία δευτερόλεπτο εμφανίζονται άλλα δύο. Εσείς πρέπει να συγκρατήσετε τα δύο πρώτα και να πείτε εάν είναι ίδια με τα επόμενα που είδατε ή όχι.

Τα Language Games έχουν να κάνουν με παιχνίδια λέξεων. Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά είναι η καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας:
– Lost Letter: Το παιχνίδι εμφανίζει σε έναν άσπρο πίνακα μια λέξη της οποίας λείπει ένα γράμμα. Εσείς θα πρέπει να βρείτε το γράμμα που λείπει.

– Odd Word Out: Μπροστά σας εμφανίζονται τέσσερις λέξεις από τις οποίες μόνο οι τρεις έχουν κάποια σχέση μεταξύ τους. Εσείς θα πρέπει να βρείτε αυτή που δεν ταιριάζει στην ομάδα.

– Word Wheel: Τα γράμματα μιας λέξης τοποθετούνται σε μια ρόδα ανακατεμένα. Εσείς θα πρέπει να στρίψετε την ρόδα και να τα βάλετε στην σωστή σειρά.

– Spell it: Εδώ μια γυναικεία φωνή σας λέει μια λέξη και εσείς θα πρέπει να την γράψετε στον πίνακα που έχετε μπροστά σας.

– Alpha Trap: Βάζετε μία από τις AR cards σε ευθεία επιφάνεια και αμέσως εμφανίζονται παγίδες με γράμματα από πάνω. Εσείς πρέπει να μαντέψετε την λέξη που σχηματίζουν και να πυροβολήσετε το κάθε γράμμα με την σωστή σειρά.


Feel Smart
Το περιβάλλον του Smart As είναι αρκετά φιλικό αφού από την πρώτη στιγμή που θα το παίξετε αλλά και κάθε ημέρα που θα το επισκέπτεστε, θα ακούτε μια φωνή να σας καλωσορίζει. Πρόκειται για τον κεντρικό συντονιστή ο οποίος σας εξηγεί τα πάντα όπως για παράδειγμα το τι είναι κάθε εικονίδιο ή τον τρόπο με τον οποίο θα μοιραστείτε το score σας. Όσο για τα χρώματα, θα δείτε ότι είναι αρκετά φωτεινά και ζωηρά χωρίς όμως να θυμίζουν παιδικό video game. Μπορούμε να πούμε ότι οι developers δημιούργησαν μια αρκετά καλή ισορροπία αφού το Smart As δεν μοιάζει δασκαλίστικο για να τρομάζει τους μικρούς αλλά ούτε παιδικό για να ξενερώσει τους μεγάλους.

Εξασκηθείτε…καθημερινά!
Όπως το Brain Training δημιούργησε τη δική του τάση στο Nintendo DS, έτσι και το Smart As υποκαθιστά επιτυχώς και με πιο σύγχρονα μέσα, όλους εσάς που θέλετε να εξασκείτε τον εγκέφαλό σας σε καθημερινή βάση και να παρακολουθείτε τις επιδόσεις σας. Συν τις άλλοις, θα βελτιώσετε τις γνώσεις σας στην αγγλική αλλά κυρίως στα μαθηματικά.

Τα 20 minigames του Smart As έχουν υψηλό βαθμό replayability, καθώς σε πρώτη φάση θα θελήσετε να τα ολοκληρώσετε σε όλα τα επίπεδα δυσκολίας από τα τέσσερα που διατίθεται. Ένας μέσος gamer θα καταφέρει μετά από αρκετές προσπάθειες να ολοκληρώσει όλα τα minigames στο hard, ενώ το expert συστήνεται μόνο για τους guru του είδους, αφού σε κάποια minigames μπορεί να τα καταφέρετε και σε κάποια άλλα όχι. Στα θετικά συγκαταλέγουμε επίσης ότι θα βλέπετε τις επιδόσεις σας και θα μπορείτε να τις μοιραστείτε με τους φίλους σας στα γνωστά sites κοινωνικής δικτύωσης.

Get Smart
Το Smart As είναι ένα κλασικό video game που ξεφεύγει από το συνηθισμένο. Αποτελεί έναν αρκετά ενδιαφέροντα τίτλο για το PS Vita αφού εκμεταλλεύεται όλες τις δυνατότητες της, καθώς μπορείτε να παίξετε χρησιμοποιώντας την μπροστινή, την πίσω οθόνη και το γυροσκόπιο. Παρόλα αυτά, η υψηλή τιμή του, που ανέρχεται στα 25 ευρώ, τη στιγμή που ανάλογα puzzle games διατίθενται online έναντι εξαιρετικά χαμηλών τιμών, ίσως να σας κάνει να το ξανασκεφτείτε πριν το αγοράσετε.

Θετικά:
– Καλοσχεδιασμένο περιβάλλον
– Άμεση ανταπόκριση
– Δυνατότητα share των αποτελεσμάτων σας

Αρνητικά:
– Μερικές φορές δεν αναγνωρίζεται ο γραφικός σας χαρακτήρας
– Υψηλή τιμή για όσα προσφέρει

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 6
Gameplay: 7
Αντοχή: 7
Γενικά: 6.8

Δύσκολα βρίσκουμε παιχνίδι με γρίφους το οποίο μπορεί να μας πωρώσει τόσο όσο το Smart As και να μας κάνει να νιώσουμε αυτή την αίσθηση της πρόκλησης.

Χριστιάνα Θάνου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης