Το κίνημα σαλαφιστών τζιχαντιστών Ανσάρ Ασάρια ζήτησε από τους οπαδούς του να μη μεταβούν στην πόλη Καϊρουάν, όπου η οργάνωση είχε προγραμματίσει για σήμερα το ετήσιο συνέδριό της παρά την απαγόρευσή του από την κυβέρνηση.

«Η διοίκηση της Ανσάρ Ασάρια ενημερώνει τους αδελφούς μας που έρχονται στην Καϊρουάν από άλλες περιοχές για την ανάγκη να ακυρωθούν όλα αυτά τα ταξίδια λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της ασφάλειας» αναφέρει το κίνημα στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, χωρίς όμως να ανακοινώνει την ακύρωση του συνεδρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ανσάρ Ασάρια σημειώνει ότι η εντολή αυτή αφορά «ιδίως εκείνους που έρχονται με το λεωφορείο από την Εταντχαμέν και την Aλ Ιτιλάκα», δύο συνοικίες κοντά στην Τύνιδα, όπου το κίνημα έχει πολλούς οπαδούς. Η οργάνωση των σαλαφιστών δεν δίνει, ωστόσο, καμία καθοδήγηση προς το παρόν στους ακτιβιστές της που κατάφεραν να φτάσουν στην Καϊρουάν (150 χλμ. νότια της Τύνιδας) παρά τη μαζική παρουσία της αστυνομίας.

Οι τυνησιακές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποκλείσει κάθε πρόσβαση στην Καϊρουάν για να αποφευχθεί πάση θυσία αυτό το συνέδριο, που χαρακτηρίζεται ως απειλή από την κυβέρνηση. Η Τυνησία έχει δει από την επανάσταση του 2011 να πολλαπλασιάζονται τα βίαια επεισόδια που ενορχηστρώνονται από το κίνημα των σαλαφιστών. Η χώρα έχει, επίσης, αποσταθεροποιηθεί από μια βαθιά πολιτική κρίση και την ανάπτυξη των κοινωνικών συγκρούσεων που οφείλονται στη συνεχώς αυξανόμενη φτώχεια.

Το κυβερνών ισλαμικό κόμμα Ενάχντα έχει εδώ και καιρό κατηγορηθεί για ολιγωρία επειδή ανέχεται τις ομάδες των σαλαφιστών τζιχαντιστών. Ωστόσο, έχει σκληρύνει σημαντικά τη θέση του αφότου 16 στρατιώτες και αστυνομικοί τραυματίστηκαν πριν από λίγες εβδομάδες από νάρκες, οι οποίες είχαν τοποθετηθεί από ένοπλες ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και εντοπίστηκαν στα σύνορα με την Αλγερία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης