Με τιμές ηγέτη υπερδύναμης θα υποδεχθεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ οι δύο ισχυροί άνδρες θα περάσουν μαζί συνολικά 7 ώρες.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας θα φθάσει στον Λευκό Οίκο στις 09.50 τοπική ώρα και θα παραμείνει εκεί 3 ώρες και 20 λεπτά. Στη συνέχεια, θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο στις 18.30, για να παραστεί σε τρίωρο δείπνο εργασίας, το οποίο παραθέτει προς τιμή του στην επίσημη προεδρική κατοικία το ζεύγος Ομπάμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολιτικοί παρατηρητές στην Ουάσινγκτον τόνισαν πως ο Αμερικανός πρόεδρος δεν επεφύλαξε τέτοιες τιμές ούτε στον πρωθυπουργό της Βρετανίας, ο οποίος είναι ο πιο στενός του σύμμαχος, και εξέφρασαν έκπληξη για το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά συνεχίζει να καλύπτει τα λάθη και τις προκλήσεις του Ερντογάν σε θέματα που αφορούν στη Συρία, στο Ιράν και στη Χαμάς. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι ο Ερντογάν επιμένει να επισκεφθεί τη Γάζα, ενώ γνωρίζει ότι η Χαμάς είναι στον κατάλογο των «τρομοκρατικών οργανώσεων» του State Department. Πόσο μάλλον, δε, όταν ο Ομπάμα τον έχει παρακαλέσει προσωπικά να ακυρώσει την επίσκεψη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ο Ερντογάν θα μεταβεί στο State Department, όπου ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα του παραθέσει γεύμα. Ο Κέρι θα έχει συνάντηση και με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Μαζί με τον Ερντογάν έχουν καταφθάσει αρκετοί υπουργοί, 65 διπλωμάτες, 150 επιχειρηματίες και πάρα πολλοί δημοσιογράφοι, ενώ έχουν συρρεύσει στην αμερικανική πρωτεύουσα και πολλοί Τουρκο-Αμερικανοί, που συμμετείχαν και στην τελετή των εγκαινίων του Ισλαμικού Κέντρου στην Πολιτεία του Μέριλαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αύριο, ο Ερντογάν θα μιλήσει σε ινστιτούτο τουρκικών συμφερόντων και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Σαν Φρανσίσκο, όπου θα έχει συναντήσεις με Αμερικανούς επιχειρηματίες. Εκεί θα γίνει και η συνάντησή του με τον πνευματικό του σύμβουλο, Γκιουλέν, ο οποίος χαρακτηρίζεται από κάποιους ως επικίνδυνος και ακραίος ισλαμιστής.

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Ομπάμα – Ερντογάν

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης