Οι πρώτοι Κούρδοι αντάρτες έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τη νοτιοανατολική Τουρκία και να εγκαθίστανται σε ασφαλή σημεία του Ιράκ, μετά από το μήνυμα που απηύθηνε τον προηγούμενο Μάρτιο ο βετεράνος ηγέτης του PKK και με το οποίο τους καλούσε «να περάσουν πλέον από τον ένοπλο αγώνα στη δημοκρατική πολιτική δράση».

«Γνωρίζουμε για αυτή τη μετακίνηση», δήλωσε ο φίλα προσκείμενος στους Κούρδους, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της όλης ειρηνευτικής διαδικασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) είχε μιλήσει ήδη από τον προηγούμενο μήνα για μια σταδιακή απόσυρση που θα ξεκινούσε στις αρχές Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 χρόνων, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι κατά της Τουρκίας.

Τη δική της ωστόσο σημασία δείχνει να έχει μια δήλωση ανώνυμης τουρκικής πηγής, κατά την οποία, δεν είναι σε θέση ακόμη να γνωρίζουν αν αυτή η διαφαινόμενη μετακίνηση, έχει να κάνει με πραγματική απόσυρση από τον ένοπλο αγώνα ή αν πρόκειται για μια τακτική «ανασυγκρότησης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση, υπολογίζεται πως θα χρειαστεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών, προκειμένου να αποχωρήσουν οι συνολικά 2.000 μαχητές από το εσωτερικό της Τουρκίας, οι οποίοι, παρ’ εμπιπτόντως, ελλείψει οποιουδήποτε άλλου μεταφορικού μέσου, διασχίζουν τα σύνορα με τα πόδια.

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης