Συνέντευξη Τύπου διοργανώθηκε από τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό για τον ρόλο που πιστεύουν ότι θα έπρεπε να έχει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, για την έντονη αντίθεσή τους στην ανάθεση «εξωτερικών» παραγωγών κ.α..

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, εδώ κι επτά εβδομάδες, βρίσκονται σε απεργία τα σαββατοκύριακα και τις αργίες. Στη συνέντευξη Τύπου ενημέρωσαν για τα συσσωρευμένα προβλήματα που τους έχουν εξωθήσει στις κινητοποιήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δημοσιογράφοι στην ΕΡΤ θέλουν ο λόγος και ο ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης να είναι «δημόσιος» κατ’ ουσία και όχι κατ’ επίφαση.

Οι εργαζόμενοι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία, που αφορούν «στα σχέδια εκποίησης της ΕΡΤ» καθώς και «στην κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, μέσω χρυσοφόρων συμβάσεων Προσωπικού Ειδικών Θέσεων (ΠΕΘ), Ειδικών Συμβούλων, μικτών και εξωτερικών παραγωγών, στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο».

Επισημάνθηκε ότι, ουσιαστικά, προωθείται η «ιδιωτικοποίηση» της ΕΡΤ, μέσω της ανάθεσης του παραγόμενου έργου σε έξωθεν εταιρείες. Κάτι τέτοιο, όμως, «σημαίνει κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος» σε αναθέσεις «εξωτερικών» παραγωγών, «την ώρα που η ΕΡΤ διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και τις υλικοτεχνικές υποδομές, για να πραγματοποιηθούν, χωρίς επιπλέον κόστος», οι συγκεκριμένες εκπομπές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι 13 Ειδικοί Σύμβουλοι και οι 13 απασχολούμενοι ως Προσωπικό Ειδικών Θέσεων κοστίζουν στην ΕΡΤ ετησίως 1.031.400 ευρώ, ή, μηνιαίως, 85.950 ευρώ. Οι τηλεοπτικές παραγωγές για το 2012-2013 έχουν συνολικό κόστος 2.414.171 ευρώ. Για το 2013 εγκρίθηκαν συνολικά 25 μικτές και εξωτερικές παραγωγές ραδιοφώνου, συνολικού κόστους 209.637.51 ευρώ και για το 2012 εγκρίθηκαν 24 μικτές και εξωτερικές παραγωγές, συνολικού κόστους 569.681.78 ευρώ.

Κάνοντας λόγο για «τον μύθο των υπεράριθμων και αργόσχολων δημοσιογράφων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης», οι εργαζόμενοι κατέθεσαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στα τέσσερα κανάλια, στους επτά ραδιοφωνικούς σταθμούς, στους 19 περιφερειακούς σταθμούς, στο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», στις «υπηρεσίες Προέδρου» και στον ιστοτόπο (στο σύνολο των sites της ΕΡΤ) απασχολούνται 661 δημοσιογράφοι, με καθαρές μηνιαίες αμοιβές 877.000 ευρώ (μέσος μισθός 1.300-1.400 ευρώ).

Μίλησαν, επίσης, για «χρυσά συμβόλαια» παρουσιαστών-σχολιαστών, την ίδια ώρα που, όπως τονίστηκε, δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι διαθέσιμοι για ρεπορτάζ. Αναφερόμενος στις ελλείψεις που παρατηρούνται σε διάφορους τομείς της Ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, Νίκος Γρυλλάκης, ανέφερε πως στον πιο εμπορικό ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ, την ERASport, το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Superleague καλυπτόταν από εθελοντές συνεργάτες.

Για «ντε φάκτο ιδιωτικοποίηση της ΕΡΤ που πλήττει την καρδιά της δημοκρατίας» μίλησε ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος. Αναφερόμενος στην ένταξη κτηρίων της εταιρείας στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για σχέδιο σταδιακής απαξίωσης των υπηρεσιών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που αλλοιώνουν τον δημόσιο χαρακτήρα της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης