Κλειστά παραμένουν, σύμφωνα με ενημέρωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πέλλας, τα μπλόκα των ροδακινοπαραγωγών του νομού, στον κόμβο Μελισσίου και στις διασταυρώσεις Γυψοχωρίου και «Κόνεξ».

Να σημειωθεί ωστόσο, ότι η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά μέσω παρακαμπτηρίων δρόμων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με νέα επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας που αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις για τις αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ προκειμένου να αποχωρήσουν από τα μπλόκα.

Σε νέα συνεδρίαση που έγινε το πρωί στα Γιαννιτσά, οι πρόεδροι συνέταξαν κείμενο-επιστολή προς τους κ.κ. Χατζηγάκη και Κατσαρό, όπου περιγράφονται αναλυτικά τα ζητήματα, που, κατά τους παραγωγούς, απαιτούν αποσαφήνιση και αποτελούν προϋπόθεση για την αναστολή των κινητοποιήσεων.

«Μετά την ανακοίνωση της τελικής πρότασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, διαπιστώθηκαν σοβαρές ασάφειες, οι οποίες δημιουργούν κίνδυνο ακύρωσης κάθε προσπάθειας για θετική λύση του προβλήματος», αναφέρεται στην επιστολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων, οι ροδακινοπαραγωγοί ζητούν:

–       Δημόσια δέσμευση για κάλυψη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του εισοδήματος των αγροτών προς 0,26 ευρώ το κιλό.

–       Η παραγωγή που καταστράφηκε να αποζημιωθεί κατά 100% και να μη χρήζει της προϋπόθεσης της συγκομιδής και παράδοσης του 50% στις βιομηχανίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

–       Εξατομίκευση ζημιών. Είτε πρώιμο είτε όψιμο συμπύρηνο να αποζημιωθεί στην ίδια τιμή σε επίπεδο των δυο νομών, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας αγροτών δύο ταχυτήτων.

–       Άμεση μεταφορά των ποσοτήτων που βρίσκονται στα ψυγεία των συνεταιρισμών ή των ομάδων παραγωγών στην εκτίμηση του ΕΛΓΑ.

–       Η διαμόρφωση της τιμής των υποβαθμισμένων ποιοτικά ποσοτήτων να αγγίζει την τιμή των επεξεργασμένων στην βιομηχανία προϊόντων.

–       Δέσμευση της ΕΚΕ για πληρωμή των ροδάκινων έως 30/11/2009.

 Χθες βράδυ, και μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αποζημιώσεις των παραγωγών μέσω ΕΛΓΑ, οι 11 από τους προέδρους των ροδακινοπαραγωγών Πέλλας που συμμετείχαν στη συνέλευση αποφάσισαν να ανακαλέσουν για μια τουλάχιστον εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους. 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης