Λίγα λεπτά για να απαντήσει κανείς σε επτά απλές ερωτήσεις ίσως μπορούν να αποβούν σωτήρια για τη ζωή του.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Εταιρείας Τεχνοβλαστού (start up) του Ιδρύματος Gnosis Data Analysis σε συνεργασία με Νορβηγούς συναδέλφους τους ανέπτυξαν ένα νέο στατιστικό μοντέλο για την πρόβλεψη του καρκίνου του πνεύμονα από τη νορβηγική βάση δεδομένων HUNT και … βγήκαν στο κυνήγι (hunt σημαίνει κυνήγι στα αγγλικά).
Ο κάθε νυν ή πρώην καπνιστής μπορεί πλέον να υπολογίσει τον κίνδυνο να εμφανίσει την ασθένεια στα επόμενα 6 ή 16 έτη, απαντώντας σε επτά απλές ερωτήσεις στο εργαλείο που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://mensxmachina.org/en/hunt-ntnu-lung-cancer-risk-calculator/. Ήδη το online εργαλείο έχουν συμβουλευτεί εκατοντάδες χιλιάδες άτομα παγκοσμίως μέσα σε δύο μέρες από την ανάρτησή του και η ανακοίνωσή του στον επιστημονικό Τύπο συνοδεύτηκε άμεσα από ανακοινώσεις στον νορβηγικό και αγγλικό Τύπο.
Την έρευνα αυτή από ελληνικής πλευράς συντόνισε ο Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνιδρυτής της εταιρίας, Ιωάννης Τσαμαρδίνος και την εκτέλεσαν η δρ Μαρία Μαρκάκη και Vincenzo Lagani, ενώ το online εργαλείο δημιουργήθηκε από τον μεταπτυχιακό φοιτητή της ομάδας Ιορδάνη Ξανθόπουλο.
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι δεν κινδυνεύει να νοσήσει αν είναι νέος ή αν δεν καπνίζει πολύ. Ο καρκίνος του πνεύμονα προκαλεί παγκοσμίως 1,6 εκατομμύρια θανάτους και η πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας για μία αποτελεσματική θεραπεία. Παρ’ όλα αυτά, οι μέχρι στιγμής έρευνες και στατιστικά μοντέλα για την πρόβλεψη του ρίσκου εμφάνισης της ασθένειας εστίαζαν μόνο σε μεγάλης ηλικίας άτομα και βαρείς καπνιστές.
Πηγή: Εφημερίδα Πατρίς