Όμηροι Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων δεν είναι μόνο οι διοικητικοί υπάλληλοι που πλήττονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας – μετακίνησης στα νοσοκομεία, αλλά και οι υπάλληλοι του κλάδου κοινωνικών υπηρεσιών.
Ποιοι είναι όμως αυτοί οι υπάλληλοι και γιατί ακόμα δεν έχει ειπωθεί κάτι γι αυτούς;
Τα παραπάνω αποτελούν δύο βασικά ερωτήματα για τα οποία οι αρμόδιοι ακόμα… δεν έχουν δώσει τις απαντήσεις τους, ούτε έχουν επιδείξει το ανάλογο ενδιαφέρον παρά τις οχλήσεις των εργαζομένων, οι οποίοι υπηρετούν σε ένα νευραλγικό πόστο και από τα χέρια τους περνούν καθημερινά χιλιάδες καρκινοπαθείς.
Χειριστές γραμμικού επιταχυντή περιλαμβάνονται στη λίστα της διαθεσιμότητας με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος μη λειτουργίας της ειδικής μονάδας στο «Αρεταίειο» Νοσοκομείο της Αθήνας.
Είναι ενήμεροι για τη δυσλειτουργία και τις επιπτώσεις!
Πριν από ένα μήνα και συγκεκριμένα στις 26/09/2013 ο πρόεδρος της εφορείας «Αρεταίειου» Νοσοκομείου και καθηγητής χειρουργικής κ. Διονύσης Βώρος έστειλε επείγουσα επιστολή προς τον πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητή κ. Πελεγρίνη αλλά και στον υπουργό Παιδείας καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Η Ακτινοθεραπευτική Μονάδα του Αρεταιείου Νοσοκομείου καλύπτεται από τρεις εξειδικευμένους Τεχνολόγους. Σε περίπτωση μετακίνησης έστω και ενός δεδομένου ότι ο καθένας εκτελεί ειδικό έργο, διαταράσσεται η λειτουργία της μονάδος σε βαθμό αδιεξόδου. Η επίπτωση στην περίπτωση αυτή αφορά περίπου “1.000” ασθενείς σε Ακτινοθεραπεία στο πρόγραμμα του Νοσοκομείου μας.».
Ο κ. Νικόλαος Χρηστογιάννης ο οποίος είναι τεχνολόγος ακτινοθεραπείας στο Αρεταίειο Νοσοκομείο Πανεπιστήμιο Αθηνών και χειριστής του γραμμικού επιταχυντή φιλοξενήθηκε στην τηλεόραση της Ζούγκλας και κατήγγειλε το μέτρο της διαθεσιμότητας και την αναγκαία – εκ νόμου – αξιολόγηση που όπως ανέφερε δεν έχει γίνει υπό σωστές προϋποθέσεις.
Αυτό που τόνισε ο κ. Χρηστογιάννης είναι ότι έχουν και θα πληγούν βασικά κομμάτια της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών όπως οι κλινικές στα νοσοκομεία.
Λήγει η προθεσμία απογραφής των διοικητικών των ΑΕΙ – Σε αναγκαστική αργία, όσοι δεν απογραφούν
Τα μεσάνυχτα εκπνέει η προθεσμία για την ηλεκτρονική απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ. Όπως αναφέρουν από το υπουργείο Παιδείας, ο αριθμός όσων έχουν απογραφεί φτάνει τους 1.000, σε σύνολο περίπου 2.000 υπαλλήλων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτρης Λαμπράκης, διέψευσε σήμερα πως η γενική συνέλευση των υπαλλήλων «έσπρωξε» υπαλλήλους σε απογραφή.
«Όλοι οι συνάδελφοι (μοριοδοτούμενοι ή μη) δηλώνουμε υπεύθυνα και ενυπόγραφα ότι βρισκόμαστε σε απεργία και δεν συμμετέχουμε στη διαδικασία ατομικής απογραφής και σε οποιαδήποτε άλλη διοικητική πράξη» αναφέρει συγκεκριμένα ο σύλλογος.
Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας όσοι υπάλληλοι δεν αυτοαπογραφούν, θα τεθούν σε αργία.
Τι είναι ο γραμμικός επιταχυντής
Το μηχάνημα του γραμμικού επιταχυντή (μηχάνημα ακτινοθεραπείας), το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση καρκινικών όγκων, θεωρείται ό,τι πιο προηγμένο διαθέτουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία. Ο γραμμικός επιταχυντής είναι μία ειδική μηχανική διάταξη, η οποία μπορεί να επιταχύνει σωματίδια σε μεγάλες ταχύτητες. Πρόκειται για δέσμες φορτισμένων σωματιδίων, όπως πρωτόνια και ηλεκτρόνια, τα οποία επιταχύνονται κατά μήκος μίας τροχιάς, με τη χρησιμοποίηση ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων. Όταν οι δέσμες των σωματιδίων αυτών αναπτύξουν πολύ μεγάλη ταχύτητα, κατευθύνονται πάνω σε άλλα σωματίδια, τα οποία αποκαλούνται σωματίδια-στόχοι και ορισμένα από αυτά κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Η σύγκρουσή τους στο εσωτερικό του επιταχυντή δημιουργεί νέα σωματίδια, ενώ όλη η ενέργεια που παράγεται, ελέγχεται και κατευθύνεται μέσω ειδικών συστημάτων και ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Τα εγκαίνια της μονάδας
Ενα υπερσύγχρονο ραδιοθεραπευτικό μηχάνημα εγκαινιάστηκε χθες (Τετάρτη, Ιανουάριος 22, 2008) στο τμήμα Ακτινοθεραπείας του Α’ Εργαστηρίου Ακτινολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών στο Αρεταίειο νοσοκομείο. Ο γραμμικός επιταχυντής, τύπου Oncor, που παράγει υψηλής ενέργειας ακτίνες Χ και ηλεκτρόνια για τη θεραπεία του καρκίνου, είναι το μοναδικό σε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας και αναμένεται να προσφέρει στους χιλιάδες ασθενείς δωρεάν ακτινοθεραπεία υψηλής τεχνολογίας.
Το συγκεκριμένο μηχάνημα στοιχίζει 1.500.000 ευρώ και μπορεί να εξυπηρετήσει την ημέρα 50 με 60 ασθενείς με καρκίνο. Αξίζει να τονιστεί ότι η ραδιοθεραπεία που θα προσφέρει το νέο απόκτημα του Αρεταίειου νοσοκομείου μειώνει το μέγεθος των καρκινικών όγκων και δεν καταστρέφει τους υγιείς ιστούς των οργάνων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια.
Το Τμήμα Ακτινοθεραπείας στο Αρεταίειο νοσοκομείο είναι στελεχωμένο από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ιατρούς, ακτινοφυσικούς, τεχνολόγους, στο οποίο εργάστηκε κι εξακολουθεί να ανήκει ο νυν δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης.
Μάλιστα, ο κ. Κακλαμάνης συνέβαλε ώστε να αποκτηθεί ο νέος γραμμικός επιταχυντής με κονδύλια του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου και του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.