Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Δύο κατάδικοι γνωρίζονται στη φυλακή και γίνονται ζευγάρι. Μια «ορφανή» αμύθητη κληρονομιά παραμένει στα αζήτητα. Ο θάνατος ενός νεαρού σε τροχαίο. Συνεχείς απίστευτες εξαπατήσεις δεκάδων πολιτών, εύπορων ή μη, που έδιναν με τη θέληση τους τεράστια ποσά στο καταδικασμένο ζευγάρι απατεώνων, το οποίο διήγαγε βίο κροίσων με τα λεφτά των θυμάτων του.
Ακόμη και η φαντασία του πιο ταλαντούχου αστυνομικού συγγραφέα, δεν θα έφτανε να συλλάβει το μέγεθος και τη διάρκεια μιας απάτης που κατέστρεψε δεκάδες ανυποψίαστα θύματα τα οποία σαν… «υπνωτισμένα», παρείχαν τις οικονομίες τους στο ζεύγος Ηλία Ξημεράκη-Κυριακής Κάλφα είτε με την υπόσχεση της ανταπόδοσης από μια τεράστια περιουσία «που θα έρθει» είτε από λύπηση για την απώλεια του γιου της δεύτερης.
Όπως όλα τα αστυνομικά μυθιστορήματα όμως, κι αυτό έλαβε τέλος την προηγούμενη εβδομάδα, όταν οι αρχές «αποφάσισαν» με ύποπτη καθυστέρηση πολλών μηνών να εκτελέσουν τα εντάλματα σύλληψης που εκκρεμούσαν για τον Ηλία Ξημεράκη και την Κυριακή Κάλφα, οι οποίοι πλέον είναι προφυλακισμένοι, καταδικασμένοι ήδη σε περισσότερα από 8 χρόνια κάθειρξης και μέσα στους επόμενους μήνες θα γίνουν δεκάδες δίκες ακόμη με αυτούς κατηγορούμενους για διάφορα κακουργήματα.
Ενδεικτικά, κάποιες από τις μηνύσεις σε βάρος τους από τα δεκάδες θύματα (ξεχωρίζει η συνεχής αλλαγή κατοικίας του ζευγαριού, προκειμένου να αποφεύγονται οι συναντήσεις με τους «υποψιασμένους»):
Τα ποσά που κατόρθωσαν να αποσπάσουν από τα ανυποψίαστα θύματα τους «ζαλίζουν»…
Το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας ξεκινάει πριν από περίπου δέκα χρόνια, με τη γνωριμία των δύο αυτών ανθρώπων στη φυλακή. Με ποινικό μητρώο και οι δύο, που καλύπτει πολλές σελίδες, σχεδιάζουν τη δημιουργία περιουσίας όταν αποφυλακιστούν. Τα καταφέρνουν: η Κυριακή Κάλφα ισχυρίζεται ότι είναι η μοναδική κληρονόμος της αμύθητης σχολάζουσας κληρονομιάς της Ελληνοεβραίας Μοντ Χατζηλαζάρου και μάλιστα επιτυγχάνει να κατοχυρώσει προσωρινά την «περιουσία» της, που ανέρχεται σε 25 δισεκατομμύρια δραχμές, ράβδους χρυσού και 21 ακίνητα στην Αθήνα, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
Η διαθήκη όμως εκ των υστέρων θεωρείται πλαστή και ασκείται ποινική δίωξη εναντίον της Κυριακής Κάλφα για απάτη εις βάρος του δημοσίου (στην ιδιοκτησία του οποίου έχει περάσει με τελεσίδικη απόφαση η περιουσία της κληρονομιάς). Η ακύρωση της απόφασης δεν εμποδίζει το ζεύγος να κινείται σε κύκλους των βορείων προαστίων και με δόλωμα την… εκκρεμή αυτή περιουσία, να επιλέγει προσεχτικά τα θύματά του. «Χρειαζόμαστε λίγα χρήματα για την εφορία και για άλλους διεκπεραιωτικούς λόγους ώστε να κατοχυρώσουμε την κληρονομιά. Δανείστε τα μας και θα τα πάρετε στο πολλαπλάσιο», ήταν το βασικό επιχείρημα στους νέους και ανίδεους φίλους τους, από τους οποίους, αφού κέρδιζαν την εμπιστοσύνη, τους απομυζούσαν ακόμα και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ.
Ενδεικτικά τα αποσπάσματα των δεκάδων μηνύσεων που έχουν υποβληθεί σε βάρος τους:
Όταν ο «χρυσός» της κληρονομιάς δεν «θάμπωνε» αρκετά τα ανυποψίαστα θύματα, το επόμενο κόλπο του ζεύγους ήταν η εκμετάλλευση του ανθρώπινου θυμικού. Έχοντας χάσει το γιο της σε τροχαίο, η Κυριακή Κάλφα δεν δίσταζε να βάζει τα κλάματα δημοσίως επιδιώκοντας να κερδίσει τη συμπάθεια των ανθρώπων. Μάλιστα, πολλοί από τους «φίλους» που επέλεγε είχαν μια αντίστοιχη τραγική οικογενειακή ιστορία και έτσι έρχονταν «πιο κοντά».
Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, το ζευγάρι κατόρθωνε να αναπτύξει «υψηλές» φιλίες και με τα παραπάνω προσχήματα να αποκομίσουν (η λίστα των εξαπατημένων ξεπερνάει τα 20 άτομα σε όλη την Ελλάδα) ποσά που συνολικά ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ! Αποτελεί πραγματικά αντικείμενο ψυχολογικής και κοινωνιολογικής μελέτης η αποτελεσματικότητα της εξαπάτησης τόσων πολλών ανθρώπων και για τόσο μεγάλα ποσά…
Μέχρι και… διευθυντικές θέσεις σε παιδικά ιδρύματα υπόσχονταν στους καλοπροαίρετους γείτονες τους, οι οποίοι μέχρι να καταλάβουν με ποιους έχουν να κάνουν, ήταν ήδη πολύ αργά. «Η ψυχολογική πίεση και η φορτικότητα στην οποία μας υπέβαλλαν ήταν τόσο μεγάλη, που δεν μπορούσαμε πραγματικά να αντιδράσουμε», λένε τα θύματα τους, αναρωτώμενα πώς αυτοί οι άνθρωποι κατάφερναν επί σειρά ετών να κυκλοφορούν αλώβητοι…
Στο νεκροταφείο της Άνοιξης ξεχωρίζει ένας μεγάλος, ιδιαίτερα φροντισμένος, τάφος, του γιου της, «σύμβολο» της αγάπης της για αυτόν και ενδεικτικό του μεγέθους της απώλειας που βίωνε. Στοιχεία πειστικά για τα ανυποψίαστα θύματα, που επισκεπτόμενα το νεκροταφείο κατανοούσαν πιο πολύ το δράμα της και την εμπιστεύονταν περισσότερο.
Πολλά από τα θύματα βρίσκονται σε άσχημη οικονομική και ψυχολογική κατάσταση μετά την αποκάλυψη της αλήθειας… Οι μαρτυρίες τους στο zougla.gr συγκλονίζουν (οι φωνές έχουν αλλοιωθεί μετά από επιθυμία των ίδιων).
«Δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε λογικά, μπήκαμε σε έναν κυκεώνα διάθεσης των χρημάτων μας και για να ελπίζουμε να πάρουμε τα προηγούμενα έπρεπε να συνεχίσουμε να δίνουμε», αναφέρουν τα θύματα, μην μπορώντας να πιστέψουν πώς το θράσος και η πειστικότητα αυτών των ανθρώπων τους έφεραν σε αυτή την κατάσταση.
«Αυτό που θέλουμε είναι να σαπίσουν στη φυλακή και να πάρουμε τα λεφτά μας πίσω», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Τα πολυτελή σπίτια που… άλλαζαν σαν τα πουκάμισα, στα βόρεια προάστια, εξόργιζαν ακόμα περισσότερο τα θύματα τους που ήξεραν ότι αυτά τα είχαν πληρώσει οι ίδιοι από τις οικονομίες τους. Ο φακός του zougla.gr βρέθηκε σε μερικά από αυτά.
Ψεύτικα ταξίδια στο εξωτερικό, «χρήματα που χρειάζονται για να κατοχυρωθεί η κληρονομιά», επίδειξη πλούτου, συνεχείς αναβολές και… κλάματα για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη, ήταν η συνταγή της απάτης που κατέστρεψε πολλούς ανθρώπους.
(Συνέντευξη: Χρυσάνθη Παππά)
Μόλις διαπίστωναν ότι δεν υπήρχε άλλο ευρώ να αποκομίσουν από το εκάστοτε θύμα τους, το ζευγάρι εξαφανιζόταν.
Το ζευγάρι συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη, καθώς πρόσφατα αποχώρησαν από τα βόρεια προάστια αφού άρχισε το κλίμα εκεί να μην τους… σηκώνει. Στα δικαστήρια –όπου καταδικάστηκαν για μία από τις περιπτώσεις σε 8 χρόνια κάθειρξη και εκκρεμούν πολλές δίκες ακόμα, εκ των οποίων και για απάτες κατά του δημοσίου- συγκεντρώθηκαν πολλά από τα θύματα τους για να τους αποδοκιμάσουν.
Τα αυστηρά αστυνομικά μέτρα τους προστάτεψαν από τη μήνι των θυμάτων, τα οποία θέλουν να πιστεύουν ότι αυτή τη φορά «θα μείνουν μέσα για τα καλά» και ότι θα βρεθούν τραπεζικοί λογαριασμοί με εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αποζημιωθούν, έστω εν μέρει, για την απίστευτη ταλαιπωρία και αφαίμαξη που υπέστησαν.
(Ο Ηλίας Ξημεράκης «απαντάει» στις αποδοκιμασίες που δέχεται από τα εξοργισμένα θύματα)
(Με τις χειροπέδες στα χέρια οδηγούνται στον ανακριτή)
(Το ζευγάρι οδηγείται στις φυλακές, μέχρι το επόμενο δικαστήριο)