Το WikiLeaks δημοσίευσε σήμερα, 24 Αυγούστου, νέο πακέτο εγγράφων του περιβόητου Vault 7 της CIA, το οποίο ονομάζεται ExpressLane.
Τα έγγραφα που δημοσίευσε το WikiLeaks αναφέρουν ότι πρόκειται για επιχείρηση που διεξήγαγε η CIA ενάντια σε υπηρεσίες… με τις οποίες συνεργαζόταν. Οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA), το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας (Department of Homeland Security – DHS).
Ο «Δούρειος Ίππος»
Το OTS (Office of Technical Services – Γραφείο Τεχνικών Υπηρεσιών), ένα παρακλάδι εντός της CIA, διαθέτει ένα σύστημα περισυλλογής βιομετρικών δεδομένων, το οποίο παρείχε η CIA σε συνεργάτες της σε όλο τον κόσμο. Το σύστημα αυτό μοιραζόταν όλες τις βιομετρικές πληροφορίες που περισυνέλεγαν οι υπηρεσίες. Αυτός ο “εθελοντικός” όμως διαμοιρασμός δεν… έφτανε μάλλον για τη CIA, καθώς η υπηρεσία είχε δημιουργήσει ένα επιπλέον εργαλείο, που ονόμασαν ExpressLane. Πρόκειται για ένα μυστικό εργαλείο περισυλλογής, που χρησιμοποιούσε η CIA για να εξάγει μυστικά τις συλλογές δεδομένων από του συνεργάτες τους.
Οι υπάλληλοι της CIA, συγκεκριμένα οι πράκτορες OTS, εγκαθιστούσαν το ExpressLane υπό την κάλυψη της ενημέρωσης του λογισμικού περισυλλογής των βιομετρικών δεδομένων, όταν επισκέπτονταν τα γραφεία των συνεργατών της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Οι πράκτορες αυτοί παρέμεναν υπεράνω υποψίας, καθώς η κρυφή εξαγωγή δεδομένων καλυπτόταν από μια οθόνη εγκατάστασης Windows.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος του OTS βασίζονται σε προϊόντα της Cross Match, μιας αμερικάνικης εταιρείας που ειδικεύεται στην ανάπτυξη βιομετρικού λογισμικού για χρήσεις που βοηθούν την επιβολή του νόμου και τις Υπηρεσίες Πληροφοριών. Η εταιρεία έγινε γνωστή το 2011, όταν ένα προϊόν της ήταν αυτό που ταυτοποίησε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν κατά την επιχείρηση δολοφονίας του στο Πακιστάν.
Οι στόχοι
Η CIA μέσω της τεχνικής διεύθυνσης του Λάνγκλει που παραπέμπει στην αντίστοιχη του βρετανικού ΜΙ6 του Τζέημς Μπoντ, είχε εφοδιάσει με ειδικό, «πειραγμένο» υπολογιστή τους κατασκόπους, οι οποίοι διακρίνονται για την αντοχή τους σε πτώσεις ή προσκρούσεις, το Panasonic ToughBook με συγκεκριμένο λογισμικό που είχε την δυνατότητα συλλογής βιομετρικών στοιχείωνΗ «επιχείρηση» της CIA αρχίζει με ένα μήνυμα μέσω διπλωματικού διαύλου προς καμιά τριανταριά αμερικανικές πρεσβείες. Το «Μήνυμα» αυτό δίνει εντολή στους υπαλλήλους των πρεσβειών που είναι εντεταλμένοι να προβαίνουν σε τέτοιου τύπου δραστηριότητες να συγκεντρώνουν βιομετρικά στοιχεία δια της φυσικής οδού. Δηλαδή δακτυλικά αποτυπώματα, δείγματα DNA και ότι άλλο θα μπορούσε να ολοκληρώσει το βιομετρικό προφίλ των στόχων. Κατ’ αρχή οι «στόχοι» προσδιορίστηκαν στον ΟΗΕ και η συγκέντρωση στοιχείων αφορούσε όχι μόνον τους διπλωμάτες της Βορείου Κορέας, της Κίνας ,της Ινδίας, του Πακιστάν, της Συρίας και του Σουδάν αλλά (και κυρίως) τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας καθώς και διπλωματικές αποστολές της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Η συγκέντρωση στοιχείων αφορούσε επίσης τους (τις) γραμματείς, τους συμβούλους και άλλο προσωπικό που εργαζόταν με τους ανώτερους διπλωμάτες.
Προκύπτει ωστόσο πώς στόχοι της CIA υπήρξαν και ανώτερα στελέχη της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας καθώς και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ). Τέλος, στόχος των αμερικανών διπλωματών που εργάζονταν για την CIA ήταν οι πολιτικοί ηγέτες της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας ,της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας.
Από την τελευταία διαρροή πάντως προκύπτει πώς η CIA μέσω της τεχνικής διεύθυνσης του Λάνγκλεϊ, που παραπέμπει στην αντίστοιχη του βρετανικού MI6 του Τζέημς Μπoντ, είχε εφοδιάσει με ειδικό, «πειραγμένο» υπολογιστή τους κατασκόπους, οι οποίοι διακρίνονται για την αντοχή τους σε πτώσεις ή προσκρούσεις, το Panasonic ToughBook με συγκεκριμένο λογισμικό που είχε την δυνατότητα συλλογής βιομετρικών στοιχείων (αποτυπώματα, DNA) αλλά και την δυνατότητα να «διαβάζει», μέθοδος ΜΡΖ, βιομετρικά στοιχεία από διαβατήρια. Σύμφωνα μάλιστα με τη Wikipedia, το Panasonic ToughBook είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούταν ευρέως σε κυβερνητικούς κλάδους.
Επί της ουσίας ο «Δούρειος Ίππος» με την ονομασία «ExpressLane» είναι ένα λογισμικό που επέτρεπε στους χρήστες κατασκόπους των φίλιων συστημάτων συγκέντρωσης βιομετρικών δεδομένων να σαρώνουν όλες τις πληροφορίες που είχαν συγκεντρωθεί προηγουμένως στο μεσοδιάστημα μεταξύ της έναρξης λειτουργίας του υπολογιστή και της έναρξης λειτουργίας του προγράμματος. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα δηλαδή. Το προϊόν υποκλοπής από τα φίλια συστήματα συγκεντρωνόταν αμέσως σε USB όποτε αυτό χρησιμοποιούταν για τον έλεγχο του συστήματος.
Καθαρές δουλειές.