Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης – Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος

Με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, το zougla.gr παρουσιάζει τους «προστάτες» των χρηστών του στη χώρα μας, τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Πρόκειται για την Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας που αναλαμβάνει την πρόληψη, την έρευνα και την καταστολή εγκλημάτων ή αντικοινωνικών συμπεριφορών, που διαπράττονται μέσω του διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απαρτίζεται από εξειδικευμένα στελέχη διαφόρων κλάδων, με ειδικές γνώσεις και διαρκή εκπαίδευση σε διάφορα πανεπιστήμια.Επικεφαλής της είναι ο Ταξίαρχος Γιώργος Παπαπροδρόμου ο οποίος παρουσίασε, μαζί με τους συνεργάτες του, την υπηρεσία στον φακό του zougla.gr. 

Ο Ταξίαρχος Γιώργος Παπαπροδρόμου, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

«Ασχολούμαστε με τα αδικήματα που προϋπήρχαν, άλλαξε όμως το περιβάλλον μέσα στο οποίο τελούνται. Όλες οι οργανωμένες κοινωνίες πλέον έχουν κληθεί να δώσουν απαντήσεις στα προβλήματα που προκύπτουν από τη χρήση του διαδικτύου», σημειώνει, δίνοντας έμφαση κυρίως στο κομμάτι της πρόληψης και της ενημέρωσης των πολιτών και, κυρίως, των ανηλίκων. «Έχουμε ηθικό και νομικό χρέος να προστατεύουμε ότι πολυτιμότερο έχουμε, τα παιδιά μας», υπογραμμίζει, και για αυτόν τον σκοπό η υπηρεσία του πραγματοποιεί συνεχείς ενημερώσεις σε σχολεία, φορείς, αλλά και γονείς σε όλη τη χώρα.  «Μεταφέρουμε κομμάτι της εμπειρίας μας από την πραγματικότητα, έτσι όπως την αντιμετωπίζουμε, ώστε να προλάβουμε το κακό», σημειώνει. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο 11188 για τις καταγγελίες τους, όπως και στις διαδικτυακές πλατφόρμες της Υπηρεσίας

Πώς προστατεύεται η χώρα μας σε περιπτώσεις κυβερνοεπιθέσεων, αντίστοιχες με την πρόσφατη στο Ε.Σ.Υ. της Βρετανίας;  Πώς αντιμετωπίζεται «η νέα πρόκληση για όλο τον πλανήτη», το λεγόμενο «Dark Net», και η σωρεία εγκλημάτων που σημειώνονται παγκοσμίως σε αυτόν τον χώρο; Και, κυρίως, πώς μπορούν να προστατευθούν οι πολίτες;

Δείτε τη συνέντευξη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Διεύθυνση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το 2017 χειρίστηκε περισσότερες από 3.000 περιπτώσεις και συγκεκριμένα:

-1.000 απάτες και νομιμοποιήσεις εσόδων από παράνομη δραστηριότητα
-500 αδικήματα που αφορούν σε παραβίαση προσωπικών δεδομένων
-340 εκδηλώσεις πρόθεσης αυτοκτονίας
-230 περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας περί της προστασίας των ζώων
-190 περιπτώσεις παράνομης πρόσβασης σε υπολογιστικά συστήματα, υποκλοπής δεδομένων και παραβίαση απορρήτου των επικοινωνιών
-160 περιπτώσεις που αφορούν σε πορνογραφία ανηλίκων ή σε προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη ΓΑΔΑ.

Επίσης, η Διεύθυνση έχει προβεί σε 20 συλλήψεις, ενώ μετά τις έρευνες της έχει σχηματιστεί δικογραφία για τουλάχιστον 1000 άτομα.

Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων, συμμετείχαν μεταξύ άλλων στην ημερίδα που διοργάνωσε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ασφαλούς διαδικτύου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Στην ομιλία του ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, Γιώργος Παπαπροδρόμου, τόνισε πως παρά τα όσα νομίζουν αρκετοί, στο διαδίκτυο δεν υπάρχει ανωνυμία αφού κάθε ενέργεια που κάνουμε εκεί αφήνει ηλεκτρονικά ίχνη. Επιπλέον υπογράμμισε τη σημασία του να προσέχουμε τι «ανεβάζουμε» στο διαδίκτυο αφού ακόμα και αν το διαγράψουμε αυτό παραμένει πάντα εκεί. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη νέα απειλή του διαδικτύου, τις ψευδείς ειδήσεις, και προέτρεψε να είμαστε σκεπτικοί απέναντι σε αυτά που διαβάζουμε σε ιστοσελίδες αφού δεν είναι όλα αλήθεια και να επαληθεύουμε πάντα τις πηγές.

Όσον αφορά στους τρόπους που μπορούμε να προστατευτούμε στο διαδίκτυο από κακόβουλες επιθέσεις ο κ. Παπαπροδρόμου τόνισε πως πρέπει να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, αλλά απόλυτη προστασία δεν υπάρχει.

Ο κ. Παπαπροδρόμου απευθυνόμενος στους μαθητές είπε πως αν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα λόγω διαδικτύου πρέπει να μην φοβούνται και να μιλήσουν είτε στους δασκάλους τους είτε στους γονείς του. Τέλος συμβούλεψε τους γονείς να έχουν ουσιαστική επικοινωνία με τα παιδιά τους λέγοντας χαρακτηριστικά «… αυτό είναι το καλύτερο firewall (τείχος προστασίας)».

Τέλος ο κ. Παπαπροδρόμου είπε πως οι μισές και περισσότερες υποθέσεις που αντιμετωπίζει η υπηρεσία του έχουν να κάνουν με οικονομικές απάτες μέσω διαδικτύου, με θύματα όχι μόνο πολίτες αλλά και εταιρείες. Συνέστησε έτσι να αγοράζουμε μόνο μέσα από επιβεβαιωμένους ιστότοπους, να αλλάζουμε συχνά τον κωδικό πρόσβασης και να μην χρησιμοποιούμε για αγορές ή τραπεζικές συναλλαγές δημόσια ασύρματα δίκτυα (WiFi).

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε η νομική ελέγκτρια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, δρ. Φερενίκη Παναγοπούλου, που ανακοίνωσε την απόφαση της αρμόδιας ελληνικής επιτροπής, σύμφωνα με την οποία προτείνεται η είσοδος των νέων κάτω από 15 ετών στα κοινωνικά δίκτυα να γίνεται μόνο μετά από γονική συναίνεση. Η κ. Παναγοπούλου τόνισε πως η μεγαλύτερη πρόκληση σ΄αυτό, είναι να βρεθούν τεχνολογικοί τρόποι ώστε να επαληθεύεται πως οι γονείς όντως έδωσαν την συγκατάθεση τους. Το θετικό είναι, όπως δήλωσε η κ. Παναγοπούλου, πως η ευθύνη βαραίνει τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης και αν κάποιο παιδί κάτω των 15 εισέλθει σε τέτοιο ιστότοπο χωρίς τη συναίνεση των γονιών του, τότε αυτές θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα πρόστιμα.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Γιώργος Κορμάς, παρουσίασε ορισμένα ενδιαφέροντα ευρήματα διαδικτυακής έρευνας που έκανε το κέντρο. Σύμφωνα με αυτή οι γονείς που είναι ενεργοί στα κοινωνικά δίκτυα αφήνουν, σε ποσοστό 52%, τα παιδιά τους που είναι κάτω από 13 ετών να έχουν προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα. Επίσης διαπιστώθηκε πως αυτοί οι γονείς χρησιμοποιούν περισσότερο τα κοινωνικά δίκτυα από τα παιδιά τους.

«Ισχυρός πόλος ανάπτυξης μιας κοινωνίας σε όλους τους τομείς μπορεί να αποτελέσει το διαδίκτυο αρκεί να μάθουμε να το χρησιμοποιούμε ωφέλιμα δημιουργικά» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης.

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή των βραβείων στους νικητές των πανελλήνιων μαθητικών διαγωνισμών. Οι πανελλήνιοι μαθητικοί διαγωνισμοί διοργανώθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Συμμετείχαν περισσότερα από 300 σχολεία όλων των βαθμίδων από ολόκληρη την επικράτεια.

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου
Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης