Του Παύλου Κρούστη

Συσκευή: Apple iPhone SE (2020)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες

Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά:
 

Επεξεργαστής: Apple A13 Bionic (7 nm+)
Οθόνη: Retina HD display, 4.7″ LCD IPS (1334 x 750 pixels, 326 ppi / 16:9) / Ολεοφοβική επίστρωση / Wide color gamut / True-tone / 625 nits (μέγιστη φωτεινότητα)
Μνήμη: 3GB RAM // 64/128/256GB αποθ. χώρος
Κάμερα: 12MP, f/1.8, PDAF, OIS / Quad-LED dual-tone flash, HDR, panorama // Video: 4K@24/30/60fps, 1080@30/60/120/240fps, HDR, OIS, stereo sound rec.
Εμπρόσθια κάμερα: 7 MP, f/2.2 / Face detection, HDR, panorama  //  Video: 1080p@30fps, 1080p@30/60/120fps, gyro-EIS
Μπαταρία: 1821 mAh / ασύρματη φόρτιση Qi
Λειτουργικό σύστημα: iOS 13
Διαστάσεις: 138.4 x 67.3 x 7.3 χιλιοστά
Αδιαβροχοποίηση: IP67
Βάρος: 148 γραμμάρια
Συνδέσεις: WLAN: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax, dual-band, hotspot / Bluetooth 5.0, A2DP, LE / GPS with A-GPS, GLONASS / NFC / Lightning Port
Χρώματα: Black, White, (PRODUCT)RED
Υποστήριξη Dual SIM: Υποστηρίζεται μία συμβατική Nano-SIM και μία eSIM παράλληλα
Τιμή: Από 499€ έως 699€

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε την παρουσίαση:

Μια από τις συσκευές, που ανυπομονούσαμε να πιάσουμε στα χέρια μας τα τελευταία χρόνια ήταν το νέο iPhone SE. Το πρώτο SE κυκλοφόρησε το 2016, δίνοντας στην Apple επιτέλους μια πρόταση στη μεσαία κατηγορία, την οποία μπορούσε να υποστηρίξει ο μέσος χρήστης, ενώ παράλληλα βρήκε υποστηρικτές, που αντίθετα από τις τάσεις, προτιμούσαν ένα μικρότερο ή και φθηνότερο τηλέφωνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα χρόνια περνούσαν, οι φήμες συνεχίζονταν και η αγορά διψούσε για ένα νέο SE, ειδικότερα από τη στιγμή που σταμάτησε η παραγωγή του πρώτου SE, το 2018. Με μια ανακοίνωση-έκπληξη, η Apple δίνει επιτέλους στην αγορά το iPhone SE – 2ης γενιάς: ένα τηλέφωνο που πρεσβεύει ό,τι ακριβώς και ο προκάτοχός του: είναι το φθηνότερο iPhone, το πιο μικρό σε μέγεθος και διαθέτει ισχυρά χαρακτηριστικά. Από κάπου όμως πρέπει να μειωθεί το κόστος και σε εκείνο το σημείο η Apple αποφάσισε να καταστρέψει μια κατά τ’ άλλα εξαιρετική συσκευή.

Σχεδιασμός / Οθόνη
 

Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό χαρακτηριστικών από παλαιότερα μοντέλα μαζί με μια οθόνη που φαίνεται να έκανε ταξίδι στον χρόνο για να μας υπενθυμίσει μια σχεδόν ρετρό πλέον αισθητική, η Apple φέρνει στην αγορά τη φθηνότερη συσκευή της, που αποτελεί στην ουσία ένα ανανεωμένο iPhone 8. Όταν η οθόνη είναι σβηστή, έχουμε μια πολύ καλαίσθητη συσκευή, ακόμα και με τα σημερινά στάνταρ. Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο όμως όταν η οθόνη είναι ενεργή.

Η ίδια η Apple άλλαξε τις μόδες με το iPhone X το 2017 και έκτοτε όλοι οι κατασκευαστές προσπαθούν να δώσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ωφέλιμη επιφάνεια, ακολουθώντας πολλές διαφορετικές οδούς. Όχι όμως το νέο SE, το οποίο διαθέτει εφιαλτικά μεγάλα πλαίσια σε σημείο που η οθόνη των 4,7 ιντσών μπορεί να γίνει ενοχλητική. Ευτυχώς, η ρύθμιση των χρωμάτων και το TrueTone δίνουν αρκετά καλά αποτελέσματα, ενώ η τεχνολογία της είναι IPS LCD, την οποία η Apple αποκαλεί Retina HD. Η φωτεινότητα είναι ικανοποιητική στα 625 nits και η ανάλυση είναι 1334×750 με “απόλυτο” 16:9 λόγο πλευρών.

Η συσκευή διαθέτει stereo ήχο με αρκετά καλές επιδόσεις, που βοηθά κάπως τη θέαση multimedia, εάν είναι απαραίτητη αυτή η χρήση, αν και δεν θα την προτείναμε για κανέναν λόγο. Ο Touch ID αισθητήρας δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα στη χρήση, όμως βάζει και αυτός τον οβολό του στο να μοιάζει παρωχημένος ο σχεδιασμός. Κατά τ’ άλλα έχουμε γυάλινη πλάτη, στρογγυλεμένες 2.5D γωνίες και φυσικά κουμπιά στα αριστερά και στα δεξιά της συσκευής με μια lightning port στο κάτω μέρος.

Η απίστευτη αίσθηση που αφήνει το κράτημα της συσκευής ενδυναμώνεται από το γεγονός ότι πλέον απλά δεν υπάρχουν επιλογές σε μικρότερα μοντέλα, δηλαδή κάτω των 5 ιντσών, ενώ παράλληλα είναι και εξαιρετικά λεπτή, κάτι που αποτελεί ένα από τα πιο σέξι στοιχεία της μαζί με το χαρακτηριστικό αλουμινένιο πλαίσιο. Η αδιάβροχοποίηση είναι IP67, δηλαδή κρατά καλά απέναντι στη σκόνη και δεν χρειάζεται να φοβάστε αν πέσει νερό πάνω της.

Κάμερα
 

Περνώντας στα της κάμερας βλέπουμε μια πολύ απλή λύση, με την Apple να βασίζεται περισσότερο στο εξαιρετικό της software, παρά στο hardware. Χρησιμοποίησε έναν “ευέλικτο” wide αισθητήρα στα 12MP με διάφραγμα f/1.8. Οι νυχτερινές λήψεις δεν είναι το φόρτε του, αφού δεν υπάρχει night mode και έχουμε ορατό θόρυβο, όμως σε κανονικές συνθήκες σίγουρα αποδίδει καλύτερα από πολλά άλλα κινητά της κατηγορίας του, κάτι που οφείλεται σε έναν συνδυασμό καλού software/hardware και σωστής επιμέλειας στα χρώματα. Διαθέτει οπτική σταθεροποίηση και ψηφιακό ζουμ 5x. Το bokeh του στα πορτρέτα μάς εντυπωσίασε για λύση που δεν περιλαμβάνει αισθητήρα βάθους. Η λήψη βίντεο είναι στα 4K60, κάτι που καταφέρνει εύκολα κυρίως χάρη στον επεξεργαστή, για τον οποίο θα πούμε λίγο παρακάτω. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι από τα πιο δυνατά της συσκευής, αφού σπάνια βλέπουμε τέτοιες επιδόσεις σε συσκευές αυτής της κατηγορίας.

Δείγματα:

Δείγμα 1 (πατήστε στη φωτογραφία)

Δείγμα 2 (πατήστε στη φωτογραφία)

Δείγμα από selfie cam (πατήστε στη φωτογραφία)

Από την άλλη μεριά έχουμε για τη selfie έναν αισθητήρα στα 7MP, που επίσης δίνει πολύ καλό εφέ θολώματος και ενδεχομένως να είναι πιο χρήσιμο εδώ. Το HDR βοηθά στις “δύσκολες” περιπτώσεις, όπου και πάλι το λογισμικό βγαίνει ήρωας. Συνολικά οι επιδόσεις στη φωτογραφία και το βίντεο είναι πραγματικά πολύ καλές και θα λέγαμε καλύτερες από το iPhone XR.

Επιδόσεις / UI / Αυτονομία
 

Φτάνοντας στις επιδόσεις, δεν υπάρχουν πολλά να εξηγήσουμε. Η συσκευή φορά τον καλύτερο επεξεργαστή της αγοράς γενικά. Ο λόγος για τον A13 Bionic, που υπάρχει και στα iPhone 11, τα οποία κυκλοφόρησαν πριν μερικούς μήνες. Πρόκειται κυριολεκτικά για overkill από την άποψη ότι δεν είμαστε σίγουροι ότι το κοινό μιας τέτοιας συσκευής θα αξιοποιήσει τις επεξεργαστικές δυνατότητες. Χωρίς να θέλουμε να γκρινιάξουμε που έχουμε τέτοια ισχύ, ενδεχομένως να προτιμούσαμε να δούμε καλύτερη οθόνη και ένα προηγούμενο τσιπ για να διατηρηθεί το κόστος. Ίσως δεν έβγαιναν τα logistics ή ίσως η Apple χρησιμοποιεί τα τσιπ της με συγκεκριμένη λογική. Το θέμα είναι ότι έχουμε έναν επεξεργαστή που πατάει κάτω όχι μόνο συσκευές Android ίδιας αξίας, αλλά συναγωνίζεται με ναυαρχίδες.

Η μνήμη είναι στα 3GB, με την εταιρεία να αποδεικνύει ότι δεν της χρειάζεται παραπάνω. Με αυτήν την “ιπποδύναμη” δεν υπάρχουν πολλά που δεν μπορεί να κάνει το νέο iPhone SE, είτε αυτό είναι βαριές εφαρμογές ή απαιτητικό gaming.

To λειτουργικό που χρησιμοποιεί φυσικά είναι το πιο πρόσφατο iOS 13.4 και εννοείται ότι η Apple θα φροντίσει για τα updates του για τα επόμενα τουλάχιστον 4 χρόνια, αφού ακόμη και το προηγούμενο SE, που κυκλοφόρησε το 2016, έχει λάβει τις τελευταίες ενημερώσεις. Είναι ένας τομέας που οι χρήστες της εταιρείας εμπιστεύονται τυφλά και υπάρχει λόγος γι’ αυτό.

Η χρήση που μπορεί να κάνει κάποιος στη συσκευή είναι πραγματικά ό,τι μπορεί να κάνει και με τα iPhone 11, με τον μόνο περιορισμό να είναι το μέγεθος και η τεχνολογία της οθόνης και αυτό είναι κάτι που δημιουργεί πολύ μεγαλύτερη απογοήτευση για την επιλογή της Apple όσον αφορά το display.

Η συσκευή έχει δυστυχώς ακόμη ένα απογοητευτικό κομμάτι. Αναμενόμενο από τη μία λόγω του παρελθόντος της Apple και σίγουρα λιγότερο απογοητευτικό από την οθόνη, από την άλλη. Αναφερόμαστε στον τομέα της αυτονομίας και της φόρτισης. Η μπαταρία είναι πολύ μικρή, στα 1821mAh, και ο φορτιστής είναι στα 5W.  Με μέτρια χρήση βγάζει περίπου μια μέρα, ενώ αν κάνετε βαριά χρήση, θα χρειαστείτε τον φορτιστή μαζί σας. Τουλάχιστον υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση.

eSIM / Δίκτυο

Το iPhone SE (2020) υποστηρίζει την τεχνολογία eSIM που έφερε πρώτη στην Ελλάδα αποκλειστικά η COSMOTE. Με την ψηφιακή κάρτα eSIM, που είναι ενσωματωμένη στη συσκευή, ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει σύνδεση COSMOTE, σκανάροντας απλά το QR code που θα προμηθευτεί σε οποιοδήποτε κατάστημα COSMOTE ή ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

•    Ο κωδικός ενεργοποίησης QR είναι μοναδικός και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά.

 

•    Για την ενεργοποίηση της eSIM χρειάζεται σύνδεση με το internet.
•    Η κάρτα eSIM είναι ενσωματωμένη στην eSIM συμβατή συσκευή (π.χ. smartphone, Τablet, Smartwatch), η οποία επιτρέπει την ενεργοποίηση προγράμματος COSMOTE.
•    Σε περίπτωση ανάγκης αλλαγής συσκευής θα πρέπει να γίνει αντικατάσταση της eSIM κάρτας με άλλη eSIM ή SIM (ανάλογα με τον τύπο της νέας συσκευής).
•    Η ενεργοποίηση της eSIM («e» από τη λέξη embedded = ενσωματωμένο) γίνεται απλά, γρήγορα και με ασφάλεια.
•    Η eSIM έχει κανονικά κωδικούς PIN & PUK που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για πρόσθετη ασφάλεια. Ακολουθεί δηλαδή όλα τα standard σε επίπεδο ασφάλειας, όπως και όλες οι άλλες SIM κάρτες.
•    Όλες οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, όπως περιαγωγή, προώθηση κλήσεων κλπ, λειτουργούν με την eSIM όπως και με την κλασική κάρτα SIM.

 

 Περισσότερα στο: https://www.cosmote.gr/cs/cosmote/gr/esim.html
 

Η eSIM είναι μικρότερη από όλες τις φυσικές SIM κάρτες που χρησιμοποιούμε μέχρι τώρα: mini SIM, micro SIM, nano SIM.

 

Οι χρήστες μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του νέου iPhone SE (2020), μέσα από το μεγαλύτερο δίκτυο 4G/4G+ στην Ελλάδα, το δίκτυο COSMOTE, που προσφέρει πληθυσμιακή κάλυψη 99% και 96% αντίστοιχα. 

Συμπέρασμα

Το iPhone SE μάς ενθουσίασε και μας απογοήτευσε. Είναι απόλυτα τυπικό “προϊόν Apple”, με υψηλά θετικά στοιχεία και βαριά χαμηλά. Στα 500 ευρώ είναι πιο φτηνό απ’ ό,τι θα περιμέναμε, αφού ο επεξεργαστής που είναι κατ’ εξοχήν καθοριστικός παράγοντας της τιμής, είναι ο καλύτερος της αγοράς, ενώ και οι φωτογραφικές δυνατότητες είναι αρκετά καλές για την κατηγορία. Η θυσία όμως ήταν μεγαλύτερη και κυρίως… λάθος. Η οθόνη είναι επιεικώς απαράδεκτη για το 2020 και κόβει τόσο από το αισθητικό κομμάτι, όσο και από το πρακτικό.

Μας αρέσει πολύ το μέγεθος της συσκευής και σίγουρα θα βρει καταναλωτές που έχουν βαρεθεί τις μεγάλες ίντσες, όμως αν η εμπειρία ήταν fullview, θα μιλούσαμε για θρίαμβο. Η μικρή αυτονομία επίσης δεν βοηθά, αλλά είναι μικρότερο το κακό. Παρ’ όλα αυτά, αποτελεί μονόδρομο για όσους χρειάζονται iOS περιβάλλον με όλα τα προνόμια των χρηστών Apple και δεν θέλουν να δώσουν μια περιουσία.

Βαθμολογία:  8/10

Η συσκευή μάς παραχωρήθηκε από την COSMOTE για τις ανάγκες της παρουσίασης.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης