Του Παύλου Κρούστη

Συσκευή: Apple iPhone X

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά:

  • Επεξεργαστής: Apple A11 Bionic, Hexa-core, 2.39GHz, 64-bit
  • Οθόνη: 5,8 ιντσών Super AMOLED (1125 x 2436 / 458 ppi)
  • Μνήμη: 3GB RAM / 64GB (εσωτ. αποθ. χώρος)
  • Κάμερα: πίσω: Διπλή: 12 MP (f/1.8, 28mm) + 12 MP (f/2.4, 52mm), OIS, phase detection autofocus, 2x optical zoom, quad-LED dual-tone flash, check quality – Βίντεο 2160p@24/30/60fps, 1080p@30/60/120/240fps / μπροστά: 7 MP (f/2.2, 32mm) face detection, HDR – Βίντεο: 1080p@30fps, 720p@240fps
  • Μπαταρία: 2716 mAh
  • Λειτουργικό σύστημα: iOS 11.1.1
  • Διαστάσεις: 143.6 x 70.9 x 7.7 χιλιοστά
  • Βάρος: 174 γραμμάρια
  • Δίκτυα: HSPA 42.2/5.76 Mbps, LTE-A (3CA) Cat12 600/150 Mbps, EV-DO Rev.A 3.1 Mbps
  • Συνδεσιμότητα: 802.11ac Wi‑Fi with MIMO, Bluetooth 5.0, NFC with reader mode, Lightning port, wireless (Qi compatible)
  • Χρώματα: Space Grey / Silver
  • Τιμή: 1199€

Εισαγωγή
Δέκα ολόκληρα χρόνια πριν, είδαμε το πρώτο iPhone, τη συσκευή που ήρθε να αλλάξει τον κόσμο και να γίνει το πιο επιτυχημένο gadget όλων των εποχών (σύμφωνα με τo αμερικάνικο περιοδικό TIME). H Apple κατά διαστήματα έφερνε σημαντικά νέα χαρακτηριστικά που εξέλιξαν το brand της και ανανέωνε χρόνο με τον χρόνο τη συσκευή που ως επί το πλείστον αποτελούσε ετησίως την αιχμή της τεχνολογίας, αλλά και της καλαισθησίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το επετειακό μοντέλο της Apple επιτέλους είναι εδώ. Δέκα χρόνια αργότερα, η Apple έρχεται να προσδιορίσει εκ νέου το iPhone, με ένα μοντέλο, που… οφείλει να καινοτομήσει, δυστυχώς όμως χωρίς τον Steve Jobs από πίσω πλέον. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Apple έχει χάσει το “μαγικό συστατικό” της και πλέον απλά ακολουθεί, αντί να πρωτοπορεί, όπως τα ‘χε καταφέρει με το iPod και με το iPhone ανάμεσα σε άλλα. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Ήδη από πέρυσι ακούμε φήμες για τη νέα συσκευή, η οποία ήθελε να ξεχωρίσει, πατώντας πάνω στα «συνηθισμένα» iPhone 8 και iPhone 8 Plus, ώστε να φανεί η διαφορά. Πώς ακριβώς; Με συγκεκριμένες βελτιώσεις και αλλαγές. Όταν ακούμε «επετειακό μοντέλο», αναμενόμενα ο πήχης είναι ψηλά. Τελικά αντεπεξέρχεται στις τεράστιες προσδοκίες;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Design
Το νέο iPhone αυτόματα είναι αναγνωρίσιμο από μακριά. Από μόνο του κάτι τέτοιο αποτελεί επιτυχία, καθώς τα τελευταία χρόνια η εταιρεία ακολουθούσε παρόμοιες γραμμές για τις συσκευές της με το iPhone 6s να έχει ελάχιστες διαφορές με το 7, ενώ και το 8 διατήρησε το σχεδιασμό της περσινής έκδοσης. 

Το iPhone 10 (λατινικό “Χ”) έρχεται με σχεδιασμό… από το μέλλον, διατηρώντας ελάχιστα bezels, με οθόνη από άκρη σε άκρη, εκτός του διαβόητου notch. Πρόκειται για το μικρό μαύρο πλαίσιο στο πάνω κεντρικό μέρος της μπροστινής μεριάς της συσκευής που περικλείει την κάμερα, το ακουστικό/ηχείο, αλλά και τους εξελιγμένους αισθητήρες για την αναγνώριση προσώπου.

Για πρώτη φορά λείπει το home button και αυτό είναι που κάνει το iPhone X να ξεχωρίζει άμεσα από τα υπόλοιπα iPhone. Ο σχεδιασμός ακολουθεί τα δεδομένα της εποχής με τις συσκευές πλέον να έχουν όσο μικρότερα περιθώρια γίνεται, ενώ παράλληλα διατηρεί κομψή αισθητική με γυαλί μπροστά, αλλά και στην πλάτη για πρώτη φορά. 

H στιβαρή και αρκετά βαριά συσκευή για το μέγεθός της συγκριτικά με άλλες συσκευές της αγοράς αποπνέει από παντού την… τιμή της. Η premium αισθητική είναι εμφανής σε κάθε ίντσα της, με τα κουμπιά και το μεταλλικό μέρος να είναι μέρος μιας όμορφης σχεδιαστικής γραμμής.

Στον αντίποδα, η σχεδόν ολοκληρωτικά γυάλινη επιφάνειά του σημαίνει ότι αποτελεί μαγνήτη για δαχτυλιές (ειδικά η σκούρα γκρι συσκευή που δοκιμάσαμε), ενώ το bump της κάμερας στο πίσω μέρος καθαρίζεται σχετικά δύσκολα από σκόνη περιμετρικά της. Επιπρόσθετα, θα χρειαστείτε οπωσδήποτε μια θήκη, που δυστυχώς θα κρύψει την ομορφιά της συσκευής, αλλά θα την προστατέψει από χτυπήματα, τα οποία μπορούν να αφήσουν σημάδια στο μεταλλικό μέρος. Και καλύτερα να μην αναφέρουμε το κόστος αντικατάστασης της οθόνης ή της πλάτης, σε περίπτωση που σπάσουν…

Συνολικά πρόκειται για μια μεγάλη ανανέωση για τα iPhone και μία από τις πιο όμορφες -αν όχι την ομορφότερη- συσκευές της αγοράς.

Οθόνη
Επιτέλους έχουμε οθόνη OLED σε iPhone. Ενώ ο ανταγωνισμός έχει ήδη μεταβεί στη νέα τεχνολογία, η Apple περίμενε για να προσθέσει την premium οθόνη στο επετειακό μοντέλο. Και φυσικά αποτελεί τον βασικό λόγο της αύξησης του κόστους απόκτησης της συσκευής. Όμως το αποτέλεσμα δικαιώνει.

Για πρώτη φορά ξεπερνάμε την Full HD ανάλυση και πλέον έχουμε 5,8″ πάνελ στα 1125 x 2436 / 458 ppi. Η οθόνη είναι μεγαλύτερη από το iPhone 8 Plus, με αναλογίες 19.5:9, που σημαίνει ότι περισσότερο μοιάζει με στρετσαρισμένο iPhone 8. Ο όγκος της συσκευής μοιάζει περισσότερο με αυτόν του iPhone 8 και η οθόνη μοιάζει κοντά στο μέγεθος αυτής του iPhone 8 Plus.

Ενώ οι LCD οθόνες των iPhone 7 και 8 ικανοποιούν με τις επιδόσεις τους, δεν φτάνουν φυσικά αυτές της OLED τεχνολογίας. Απίστευτα βαθιά μαύρα, με εντυπωσιακά χρώματα και υποστήριξη HDR video (HDR10 και Dolby Vision). Η φωτεινότητα που θεωρητικά είναι μειονέκτημα των OLED επίσης είναι εξαιρετική, καθώς ικανοποιεί ακόμα και σε συνθήκες άμεσης ηλιακής έκθεσης. 

Τα χρώματα διαθέτουν εξαιρετική πιστότητα και τείνουν προς το θερμό. Αυτό που δεν έχουμε ξαναδεί όμως είναι η ενσωμάτωση του TrueTone, που επιτρέπει την προσαρμογή της θερμοκρασίας της εικόνας αναλόγως του φωτισμού του περιβάλλοντος. Υπάρχει δυνατότητα παραμετροποίησης και απενεργοποίησής του, όμως σε συνδυασμό με την ήδη εξαιρετικά εργοστασιακά ρυθμισμένη οθόνη, τα αποτελέσματα είναι άκρως εντυπωσιακά.

Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να εντοπίσει κάποιος είναι το notch, το περιθώριο στο πάνω μέρος που αναφέραμε και νωρίτερα. Εμάς δεν μας ενόχλησε καθόλου, αλλά είναι ένα θέμα σχετικά υποκειμενικό. Πολλές εφαρμογές δεν έχουν προσαρμοστεί ακόμη στη νέα μορφή της οθόνης του iPhone X, ενώ το YouTube για παράδειγμα σας δίνει τη δυνατότητα να «ανοίξετε» την εικόνα ώστε να είναι από άκρη σε άκρη. Θυμίζει λίγο την ασυμβατότητα που είχε η Infinity Display του S8, όμως όπως και εκεί, συναρπάζει η εικόνα από άκρη σε άκρη και λίγο ενοχλεί το μαύρο πλαίσιο. Στις εφαρμογές που δεν έχουν ενημερωθεί για να υποστηρίζουν το notch, απλά θα δείτε μαύρο πλαίσιο σε όλο το μέρος της οθόνης εκεί, που μπορεί να μεγαλώνει τον νεκρό χώρο, όμως πάνω στη χρήση δεν ενοχλεί πουθενά.

Κάμερες
Οι κάμερες του iPhone X είναι ανάμεσα στις καλύτερες της αγοράς. Οι επιδόσεις της διπλής κάθετης κάμερας 12MP στην πλάτη μοιάζουν πολύ με αυτές του iPhone 8 Plus, που ήταν όμως σε οριζόντια διάταξη. Πλέον έχουμε και στη δεύτερη κάμερα οπτικό σταθεροποιητή, ενώ διαθέτει οπτικό zoom 2x. Επίσης έχουμε μεγαλύτερο διάφραγμα αυτή τη φορά (f/2.4), κάτι που θεωρητικά επιτρέπει ακόμα καλύτερες φωτογραφίες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, που ήδη ήταν σε εξαιρετικά επίπεδα. Πρακτικά βέβαια είναι δύσκολο να δείτε διαφορές.

Οι δυνατότητες video capturing περιλαμβάνουν εντυπωσιακά νούμερα, καθώς μπορείτε να βιντεοσκοπήσετε σε ανάλυση 4K αι 60fps, ενώ στα 1080p μπορείτε να τραβήξετε σε slow motion στα 240fps.

H selfie camera στα 7MP όμως με τις μοναδικές δυνατότητες Portrait Mode είναι αυτή που κλέβει την παράσταση. Μέσω των αισθητήρων (σύστημα που δουλεύει με σκανάρισμα του προσώπου σας με προβολή κουκίδων και IR κάμερα) μπορεί να υπολογίσει το βάθος και τις λεπτομέρειες (TrueDepth). Αυτό το χαρακτηριστικό χρησιμοποιείται και με το Face ID, όπως θα δούμε παρακάτω.

Όλες οι κάμερες υποστηρίζουν ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται Portrait Lighting. Αλλάζοντας τον φωτισμό, σας επιτρέπει να προσομοιώσετε εσείς συνθήκες φωτισμού σε στούντιο, επιλέγοντας από τα διαθέσιμα εφέ. Σε συνδυασμό με το bokeh εφέ, μπορείτε να ξεχωρίσετε το πρόσωπό σας από το background και να δημιουργήσετε τη φωτογραφία που θέλετε είτε με μαύρο φόντο, είτε με διαφορετικό φωτισμό και εφέ. Είναι εντυπωσιακό και δεν το έχουμε ξαναδεί να λειτουργεί έτσι σε συνεργασία πάντα με το software.

Δυστυχώς δεν είναι πάντα ακριβές το σύστημα, ενώ πολλές φορές μπορεί να μην σας εντοπίσει σωστά, αφού τα όρια του προσώπου πολλές φορές άνοιγαν περισσότερο, αναλόγως βέβαια και των πραγματικών συνθηκών φωτισμού. Παράλληλα το εφέ περιορίζεται σε κοντινές αποστάσεις. Όλα μαζί όμως (πιστότητα, λεπτομέρεια, λογισμικό και ειδικές τεχνολογίες) δουλεύουν για να δώσουν ένα από τα καλύτερα φωτογραφικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει κάποιος μέσω κινητού.

Μπαταρία / Επιδόσεις / Λειτουργικό (UI)

Για αρχή, η μπαταρία δεν είναι στα καλύτερα στοιχεία της συσκευής. Μπορεί η χωρητικότητα να είναι σχετικά μεγάλη για iPhone, όμως πρακτικά θα βγάλει μια μέρα μέσης χρήσης, και μάλιστα όχι πολύ άνετα. Στα στοιχεία που δεν μας άρεσαν, συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι εντός της συσκευασίας θα βρείτε έναν φορτιστή που δεν αποδίδει τα μέγιστα, καθώς μπορείτε να έχετε πλήρη φόρτιση σε περίπου 2 ώρες. Σίγουρα απέχει από τα ρεκόρ στον συγκεκριμένο τομέα, όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι και λειτουργικό.
Δείγμα από την διπλή κάμερα στην πλάτη του iPhone X
Ένα στοιχείο που δεν περιμέναμε είναι ότι η μπαταρία θα ζεστάνει τη συσκευή σας. Ακόμα και με μερικά λεπτά χρήσης, κυρίως λόγω της γυάλινης πλάτης, θα αισθανθείτε την αύξηση της θερμοκρασίας σχετικά άμεσα.Η γυαλινη επιφάνεια βέβαια εκτός από design λόγους χρησιμοποιείται και για ασύρματη φόρτιση, όμως οποιαδήποτε λύση φόρτισης και να προτιμήσετε, το σημαντικό έξτρα κόστος των φορτισών δεν βοηθά.
Όσον αφορά στις επιδόσεις, το iPhone X τροφοδοτείται από το νέας γενιάς A11 Bionic της Apple, το οποίο υπάρχει και στα iPhone 8. Πολλά μπορεί να ακούγονται λόγω μάρκετινγκ, όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δύναμη του συγκεκριμένου chip. Πλέον έχουμε περάσει στους 6 πυρήνες από τους τέσσερις, ενώ η επεξεργαστική ισχύς συνδυάζεται και με 3GB RAM, όπως και στο iPhone 8 Plus. Επίσης για πρώτη φορά έχουμε GPU από την ίδια την Apple. Συνολικά οι επιδόσεις είναι εξαιρετικές και δεν αφήνουν περιθώριο αμφισβήτησης, είτε παίζετε παιχνίδια, είτε έχετε ανοιχτές εφαρμογές και χρησιμοποιείτε τις διάφορες τεχνολογίες της συσκευής.
Επίσης, έχουμε μερικά σημαντικά νέα στοιχεία στο λειτουργικό. Πρώτο από αυτά βέβαια είναι το interface και τα νέα gestures, που θα χρειαστεί να μάθετε και να συνηθίσετε. Πολλοί είναι αυτοί που ενοχλήθηκαν από την έλλειψη του home button, καθώς έπειτα από χρόνια ήρθαν αλλαγές στις βασικές κινήσεις μας. Για παράδειγμα για να δείτε τη home screen πλέον κάνετε ένα swipe προς τα πάνω. Για να δείτε τα settings πρέπει να κάνετε συγκεκριμένα swipe down από το πάνω δεξιά μέρος της οθόνης. Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι μόνο έτσι μπορείτε να δείτε το ποσοστό της μπαταρίας σας.
Screenshots από το νέο interface της συσκευής
Οι κινήσεις γενικά δεν μας κούρασαν και θεωρούμε ότι έπειτα από μερικές ώρες (ίσως μέρες) χρήσης, γίνεται δεύτερη φύση. Ίσως δεν βολεύει πολύ το gesture για να δείτε τις ανοιχτές εφαρμογές σας, καθώς θα πρέπει να κάνετε swipe up μέχρι τη μέση και να κρατήσετε εκεί το δάκτυλό σας για λίγο. Δεν είναι πολύ “φυσική” κίνηση, αλλά ακόμα και αυτό μπορείτε να το συνηθίσετε.
Το Face ID είναι ένα άλλο νέο σημαντικό χαρακτηριστικό, αφού πλέον μπορείτε να ξεκλειδώνετε το τηλέφωνο με το πρόσωπό σας. Κατά τη διάρκεια του πρώτου σεταρίσματος, θα χρειαστεί να σας “διαβάσει” η κάμερα του κινητού, όπου θα σας σκανάρει το πρόσωπο από όλες τις μεριές. Έπειτα κάθε φορά, που θα θέλετε να ξεκλειδώσετε το τηλέφωνό σας θα αρκεί απλά να το κοιτάξετε.
Στη δική μας περίπτωση δεν δούλευε αψεγάδιαστα, είτε λόγω κακού φωτισμού, είτε λόγω γυαλιών μυωπίας, ενώ πολλοί είναι αυτοί που αναφέρουν ότι δουλεύει πολύ καλύτερα από την αντίστοιχη λειτουργία σε ανταγωνιστικά κινητά. Εμείς είχαμε παρόμοια εμπειρία, ίσως με λίγο καλύτερο ποσοστό επιτυχίας σε σχέση για παράδειγμα με το Samsung Galaxy S8. Δεν θα σας κάνει τη ζωή δύσκολη, αλλά δεν είμαστε σίγουροι αν όλη αυτή η τεχνολογία έχει τη χρηστικότητα που πρέπει, ώστε να αντικαταστήσει το πανεύκολο και άμεσο Touch ID.
Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε και τα animojis, που χρησιμοποιούν και πάλι την τεχνολογία TrueDepth για να δείτε τα emoji σας να παίρνουν τις δικές σας εκφράσεις σε πραγματικό χρόνο. Μπορείτε να ηχογραφήσετε τα μηνύματά σας και να τα στείλετε δηλαδή μαζί με τις εκφράσεις σας. Ωραίο παιχνιδάκι, αλλά είναι απλά ένας τρόπος για να κάνετε επίδειξη στους φίλους σας για τις δυνατότητες του iPhone X.

Όσον αφορά στη συνδεσιμότητα της συσκευής, το iPhone X φυσικά υποστηρίζει τα πιο σύγχρονα δίκτυα, με ταχύτητες έως 500 Mbps, που προσφέρει στην Ελλάδα αποκλειστικά η Cosmote, αλλά σε περίπτωση που βρίσκεστε σε σημείο που δεν υπάρχει ισχυρό σήμα, η συσκευή υποστηρίζει και το Cosmote Wi-Fi Calling, που σας δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσετε και να δεχτείτε κλήσεις και SMS, ακόμα και όταν το σήμα είναι πολύ περιορισμένο, αρκεί να βρίσκεστε στην εμβέλεια οποιουδήποτε δικτύου WiFi. Παράλληλα, μέσω της τεχνολογίας VoLTE (Voice over LTE), οι κλήσεις κινητής τηλεφωνίας πραγματοποιούνται ταχύτερα, έχουν αναβαθμισμένη ποιότητα ήχου με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, ενώ δίνεται η δυνατότητα ταυτόχρονης χρήσης δεδομένων κινητής με ταχύτητες 4G/4G+ κατά τη διάρκεια της κλήσης.

Εκδόσεις / Τιμή Διάθεσης
Το iPhone X διατίθεται σε δύο εκδόσεις με 64GB και 256GB αποθηκευτικού χώρου, ενώ μπορείτε να το βρείτε σε δύο χρώματα (Space Grey / Silver). Το iPhone X διατίθεται παράλληλα με τα iPhone 8 και iPhone 8 Plus που κυκλοφόρησαν πριν δυο μήνες, κάτι που πρώτη φορά βλέπουμε από την εταιρεία: να μπλέκει δύο «γενιές».

Η έκδοση με τα 64GB που είχαμε στη διάθεσή μας πωλείται στα 1.199 ευρώ, ενώ η έκδοση των 256GB πωλείται στα 1.399 ευρώ. Η τιμή ενώ θα ήταν αναμενόμενα υψηλότερη, κυρίως λόγω της OLED οθόνης, δεν περιμέναμε να φτάσει εκεί…

Συμπέρασμα
To iPhone X είναι το τηλέφωνο που όφειλε να κυκλοφορήσει η Apple όχι μόνο για να γιορτάσει την επέτειο των δέκα ετών, αλλά και για να αυξήσει την ταχύτητα στις τεχνολογικές εξελίξεις που βλέπουμε στις συσκευές της. Μπορεί να μην είναι η συσκευή που ήλπιζε η εταιρεία ότι έχει δημιουργήσει, καθώς δεν βλέπουμε κάποιο χαρακτηριστικό… από το μέλλον. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το iPhone 10 δεν είναι άρτιo σε όλα όσα κάνει. 

Οθόνη, κάμερα και επεξεργαστική ισχύς σε συνδυασμό με τον ολοκαίνουργιο σχεδιασμό είναι ικανά να κάνουν τους οπαδούς της εταιρείας να ανυπομονούν να το πιάσουν στα χέρια τους. Η τιμή του δυστυχώς είναι αυτή που θα αποτρέψει πολλούς.

Βαθμολογία:  8/10

H συσκευή μάς παραχωρήθηκε για μερικές ημέρες από την COSMOTE για τις ανάγκες του Review.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης