Η Motorola φαίνεται ότι το έβαλε πείσμα να επανέλθει, όχι με μια απλή και συντηρητική επάνοδο, αλλά με έναν «αέρα» ισχυρής δυναμικής και νέων ιδεών με αρκετή δόση ρίσκου. Το ρίσκο υφίσταται, καθώς, όπως είναι γνωστό, οτιδήποτε πρωτοποριακό ή διαφορετικό από το σύνηθες στον κόσμο της τεχνολογίας αντιμετωπίζεται από το κοινό με επιφύλαξη, ίσως και αποστροφή, αν πραγματικά δεν έχει να επιδείξει κάτι όχι απλώς ομορφότερο αισθητικώς, αλλά στην ουσία περισσότερη ευχρηστία, ευελιξία και αμεσότητα προς τον χρήστη.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Η Motorola τελικά φαίνεται ότι δεν πρέπει να φοβάται πιθανή απόρριψη από το καταναλωτικό κοινό, μια και το εκπληκτικό σύνολο εμπειρίας & χρήσης που προσφέρει το «Motorola Atrix 4G» ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια του κινητού τηλεφώνου, αφού με μια κίνηση μετατρέπεται  σε υπολογιστή ή media center (αναπαραγωγή βίντεο, φωτογραφιών, μουσικής).

 Η ιδέα που ενοποιείται το σύνολο υπολογιστή-media center-κινητού τηλεφώνου βασίζεται στα δύο περιφερειακά (προαιρετικής αγοράς) εξαρτήματα για το Motorola Atrix 4G, τα «HD Multimedia Dock» και «Laptop Dock». Σε αυτά, όπως και στο ειδικό λογισμικό «Webtop», αναπτυγμένο από την ίδια την Motorola, οφείλεται το «μαγικό» που θα εξηγήσουμε παρακάτω. Φυσικά, τίποτα από αυτά δεν θα ήταν εφικτό, αν δεν μπορούσε το κυρίως περιβάλλον ή αλλιώς Λειτουργικό Σύστημα (OS – Operating System) και τα εσωτερικά τσιπ (hardware) να το υποστηρίξουν. Ο συνδυασμός του Android 2.2 (Froyo) της Google και ο κεντρικός επεξεργαστής δύο πυρήνων «Tegra 2»  στο 1GHz της nVIDIA, μαζί με 1GB RAM αποκλειστικής μνήμης, αποδίδει αψεγάδιαστα την σύνθετη εμπειρία, όπως είπαμε κινητού, υπολογιστή και media center.

Ας δούμε πώς γίνεται αυτή η μετατροπή, πρώτα από κινητό – σε media center. Συνδέουμε  στο προαιρετικό εξάρτημα HD Multimedia Dock μια τηλεόραση / οθόνη HD μέσω καλωδίου HDMI και το κινητό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


  Το τηλέφωνο τότε εμφανίζει στην οθόνη των 4 ιντσών του (ανάλυσης 960×560) τις επιλογές «Entertainment Center» και «Webtop».


     

 Επιλέγοντας την πρώτη, η τηλεόραση μας (όσων ιντσών και αν είναι) προβάλλει σε Full HD ανάλυση 1080p και με πλήρη ευκρίνεια / λεπτομέρεια ένα καλαίσθητο περιβάλλον, διά του οποίου μπορούμε να επιλέξουμε να δούμε τα αρχεία πολυμέσων (βίντεο, φωτογραφίες, μουσική) που έχουμε αποθηκευμένα στην εσωτερική μνήμη του τηλεφώνου (16 GB επεκτάσιμη με κάρτες μνήμης microSD έως και 32GB έκαστη).
    

   

Μάλιστα, όταν αναπαράγεται κάτι, η οθόνη αφής του κινητού εμφανίζει τα γνωστά κουμπάκια των remote control (play, stop, next, previous, κ.λπ.),

πάντως, η Motorola έξυπνα συμπεριλαμβάνει στην αγορά του εξαρτήματος HD Multimedia Dock και ένα ξεχωριστό remote control.

Παραπάνω αναφέραμε και μια δεύτερη επιλογή, την «Webtop». Όταν την επιλέξουμε, ξεκινά η «μεταμόρφωση»: σε λίγα δευτερόλεπτα στην τηλεόραση / οθόνη HD εμφανίζεται ένα πανέμορφο περιβάλλον στο ίδιο μοτίβο περίπου των υπολογιστών «Mac», έτοιμο προς χρήση, όπως για παράδειγμα πλήρες και άνετο σερφάρισμα στο Διαδίκτυο με τον πλοηγό Firefox 3.6 (με πλήρη υποστήριξη Flash 10.1).

Ο χειρισμός γίνεται πάλι από την οθόνη αφής του κινητού, η οποία έχει «μετατραπεί» σε ένα «πλαίσιο αφής» / trackpad με δύο εικονικά κουμπάκια mouse και ένα εικονικό πληκτρολόγιο – η χρήση γίνεται όπως ακριβώς και σε ένα trackpad ενός σύγχρονου laptop.

 Αν όμως δεν μας βολεύει αυτός ο τρόπος χρήσης, η Motorola το έχει ήδη σκεφτεί, γι’ αυτό και εξόπλισε το HD Multimedia Dock, εκτός της θύρας HDMI, με 3 USB υποδοχές, στις οποίες μπορούμε να συνδέσουμε εύκολα και άμεσα ένα σετ πληκτρολογίου / mouse, ουσιαστικά αποκτώντας ένα πλήρες σύνολο mini-desktop υπολογιστή (ο χαρακτηρισμός «mini» επέρχεται λόγω σαφέστατα λιγότερης ισχύος των τσιπ του τηλεφώνου σε σχέση με ένα σύγχρονο υπολογιστή).

Επιστρέφοντας στο περιβάλλον χρήσης, μπορούμε να διακρίνουμε ότι ανταποκρίνεται ακαριαία στους χειρισμούς των παραθύρων, σερφαρίσματος, ενώ παράλληλα μπορείτε να έχετε πλήρη έλεγχο του ίδιου του κινητού, μέσω ενός παραθύρου που προβάλλει «εικονικά» την οθόνη του τηλεφώνου, ώστε να πραγματοποιήσετε ό,τι θέλετε, από το να δεχτείτε / κάνετε τηλεφωνικές κλήσεις έως να εκτελέσετε εφαρμογές (του τηλεφώνου πάντα) – όλα αυτά χωρίς εντός του περιβάλλοντος «Webtop».

Ας περάσουμε στο δεύτερο περιφερειακό εξάρτημα, επίσης προαιρετικής αγοράς, που είναι το «Laptop Dock». Όπως περιγράφει το όνομα, οπτικά φαίνεται σαν ένα εξαιρετικά λεπτό (Macbook Air επίπεδα) laptop, με ένα εξόγκωμα / βάση στην πίσω μεριά, όπου τοποθετείται το τηλέφωνο Motorola Atrix 4G.

Μετά την τοποθέτηση και ανοίγοντας το laptop συμβαίνει το εξής: το κινητό έχει αυτόματα (χωρίς να επιλέξουμε τίποτα) μεταμορφωθεί σε ένα κανονικό laptop, με οθόνη 11.6 ιντσών, πλήρες πληκτρολόγιο, δύο θύρες USB, επιφάνεια αφής (trackpad) και μπαταρία 36Wh τριών κυψελών με απόδοση 8 ωρών συνεχόμενης λειτουργίας.

Η χρήση γίνεται ακριβώς όπως και σε ένα «κοινό» laptop.

Όμως αυτό το «παραπέρα» βήμα στην εμπειρία χρήσης, με το οποίο ευπρόσδεκτα μας εξέπληξε η Motorola, είναι ότι σε οποιαδήποτε κατάσταση έχετε αφήσει το «Webtop» περιβάλλον σας (π.χ. ανοιχτές σελίδες στο Διαδίκτυο, άλλες εφαρμογές που εκτελούνται) όταν το χρησιμοποιείτε μαζί με ένα από τα δύο περιφερειακά εξαρτήματα (HD Multimedia Dock / Laptop Dock), τη στιγμή που το βγάλετε από τη θέση του, επιστρέφει σε λειτουργία τηλεφώνου, κρατώντας όμως στη μνήμη τα πάντα όπως τα είχατε πριν, έτσι ώστε όταν το συνδέσετε πάλι με ένα από τα δύο «Dock», να επανέλθουν όλα όπως ήταν, χωρίς να χάσετε τίποτα! Αυτό πραγματικά είναι πλήρης ενοποίηση της ψηφιακής εμπειρίας και του κόσμου των υπολογιστών για τον αρχάριο χρήστη, χωρίς να θυσιάζεται η ευκολία και η αμεσότητα. Ανάμεσα στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του Motorola Atrix 4G, είναι οι δύο κάμερες εμπρός και πίσω (5MPixel με διπλό LED φλας), με δυνατότητας λήψης βίντεο HD. Αυτά τα στοιχεία που «καίνε» όμως, όπως η τιμή και η ακριβής ημερομηνία διάθεσης, δεν έχουν γίνει γνωστά, πέραν του ότι η συσκευή θα διατεθεί στην αγορά των ΗΠΑ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011.

(περισσότερες πληροφορίες: http://www.engadget.com/2011/01/05/motorola-atrix-4g-announced-for-atandt/ και http://www.motorola.com/Consumers/US-EN/Consumer-Product-and-Services/Mobile-Phones/ci.Motorola-ATRIX-US-EN.overview)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης