«Εμείς αναλαμβάνουμε τη βαριά ευθύνη. Κι αν μερικοί από σας, είπαν πως θα έχω την ευθύνη για ό,τι συμβεί, εννοώντας το ποδοσφαιρικό grexit, σας λέω πως αυτή η ευθύνη με τιμά απέναντι στην κοινωνία και θα την αναλάβω και εγώ και η κυβέρνηση» ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υφυπουργός αρμόδιος για τον Αθλητισμό, Σταύρος Κοντονής, αντιμετωπίζοντας έντονη αμφισβήτηση από την αντιπολίτευση σε σχέση με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό.
«Η κυβέρνηση δέχθηκε ένα τελεσίγραφο απ’ τις διεθνείς ομοσπονδίες και τους δηλώσαμε πως κάναμε έναν αγώνα για την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου και τη βελτίωση του τελικού προϊόντος, αλλά τελεσίγραφα δεν δεχόμαστε.
Ζητάμε να κατανοήσουν την εργώδη μας προσπάθεια, να μας βοηθήσουν – και αν μας προτείνουν εναλλακτικές λύσεις που δεν πλήττουν τον πυρήνα του νομοσχεδίου, θα τις κάνουμε δεκτές. Ήδη στα υπομνήματα της UEFA και της FIFA, υπάρχουν πλείστα σημεία που επεξεργαζόμαστε και θα τα κάνουμε γνωστά μετά την ακρόαση των φορέων» ανέφερε ο κ. Κοντονής.
«Το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις με τις οποίες το κράτος, η κυβέρνηση, επεμβαίνει σε θέματα για τα οποία είχε επιφυλάξει κατά έναν περίεργο τρόπο για τον εαυτό της την αποχή» παρατήρησε ο κ. Κοντονής. Όμως, «το ελληνικό Σύνταγμα δεν εξαιρεί το ποδόσφαιρο από τη δικαιοδοσία του. Η ελληνική έννομη τάξη δεν ανέχεται τέτοιες αυτονομίες».
Κατά τη σημερινή, πρώτη ημέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή, βουλευτές απ’ όλα τα κόμματα διετύπωσαν ενστάσεις έως και σαφή αντίθεση στο πόνημα του υφυπουργείου Αθλητισμού, κυρίως ενόψει του ενδεχομένου αποβολής των ελληνικών ποδοσφαιρικών ομάδων (επαγγελματικών και εθνικής) απ’ όλες τις διεθνείς διοργανώσεις – κάτι για το οποίο έχει προειδοποιήσει η UEFA και η FIFA, καταγγέλλοντας «άρση του αυτοδιοίκητου της ΕΠΟ». Δεύτερο στοιχείο αμφισβήτησης του νομοσχεδίου, αναδεικνύονται οι «υπερεξουσίες» που δίνει το νομοσχέδιο στον υπουργό να επιβάλλει πρόστιμα, να ορίζει ακόμα και αναβολή αγώνων ή εξαίρεσή τους από το «Στοίχημα».
Απαντώντας, ο Σταύρος Κοντονής δήλωσε πως το νομοσχέδιο «δεν παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, αλλά στην αυτονομία της».
Χαρακτηριστικά δε, δήλωσε πως «θέματα του ποδοσφαίρου και της οργάνωσης λειτουργίας της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ρυθμίζονται από την ΕΠΟ στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας της, και σύμφωνα με το καταστατικό και τους Κανονισμούς της, τα οποία είναι εναρμονισμένα με το Σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία και τους Κανονισμούς της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας των οποίων είναι μέλος».
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ο κ. Κοντονής διευκρίνισε πως για την κυβέρνηση, προέχει η προστασία των νέων παιδιών απ’ την επιρροή και τις επιπτώσεις του χουλιγκανισμού – κι αν χρειαστεί να επιλέξει μεταξύ της προστασίας αυτής και της συμμετοχής των ελληνικών ομάδων στις πανευρωπαϊκές διοργανώσεις, «θα πράξει το αυτονόητο».
«Κανείς δεν μπορεί να υπερβεί το Σύνταγμα»
Κατά την αποχώρησή του από τη Βουλή ο υφυπουργός Αθλητισμού έκανε δηλώσεις για τις συζητήσεις που έγιναν σήμερα στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων σχετικά με το αθλητικό νομοσχέδιο για τη βία στα γήπεδα και μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι δεν προτίθεται να καταργηθεί το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί την αυτονόμηση καμίας ομοσπονδίας, αφού το απαγορεύει ρητά το ελληνικό Σύνταγμα.
«Σήμερα έγινε μια αναλυτική και διεξοδική συζήτηση στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων. Η συζήτηση ήταν κατατοπιστική θέλω να πιστεύω, αναλύθηκαν πλευρές του νομοσχεδίου και θα υπάρξουν βελτιώσεις στην κατεύθυνση του ό,τι διατάξει που μπορούν να συγκροτήσουν μια ευρύτερη συναίνεση, η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να τις πραγματοποιήσει», δήλωσε αρχικά και πρόσθεσε:
«Όσον αφορά το θέμα του αυτοδιοίκητου, με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο διευκρινίστηκε στη συζήτηση στην επιτροπή, ότι η κυβέρνηση δεν επεδίωξε, ούτε καμία διάθεση να καταργηθεί το αυτοδιοίκητο καμίας αθλητικής ομοσπονδίας, πολύ δε περισσότερο της ΕΠΟ. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και με την ΕΠΟ και με τις διεθνείς ομοσπονδίες την Τετάρτη που θα έρθει ο κ Ινφαντίνο. Δυστυχώς δεν θα μπορέσει να έρθει την Τρίτη, αφού συνέβη κάτι δυσάρεστο, πέθανε η μητέρα του κ Πλατινί και θα πρέπει να βρίσκεται στη Γαλλία. Επομένως όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η κυβέρνηση καταβάλει μία εργώδη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της βίας και της διαπλοκής στον ελληνικό αθλητισμό, προβλήματα που ευτυχώς και επιτέλους έχουν αναγνωρίσει και οι διεθνείς ομοσπονδίες. Και σε αυτή την κατεύθυνση ελπίζουμε να βρούμε αρωγούς».
Τέλος επεσήμανε ότι την αυτονόμηση των ομοσπονδιών και άλλων φορέων, απαγορεύει το Σύνταγμα: «Νομίζω ότι η δήλωσή μου που αφορά στο αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ προδιαγράφει ένα πεδίο συνεννόησης και με την ΕΠΟ και με τις διεθνείς ομοσπονδίες, αφού διευκρινίστηκε με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν τίθεται κανένα θέμα για το αυτοδιοίκητο. Εκείνο που η ελληνική συνταγματική τάξη δεν μπορεί να ανεχθεί, είναι η αυτονόμηση είτε φορέων είτε συλλογικοτήτων, είτε οτιδήποτε άλλο. Η αυτονόμηση και ιδίως στο χώρο του αθλητισμού δεν επιτρέπεται. Το απαγορεύει το άρθρο 16 παράγραφος 9. Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να υπερβεί το Σύνταγμα».