«Από τις 7 Αυγούστου έχουν αρχίσει να καταγράφονται ηλεκτρικά σήματα για την περιοχή του Ευβοϊκού» ανέφερε ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδρυτής της επιστημονικής ομάδας ΒΑΝ Παναγιώτης Βαρώτσος, λίγες ώρες μετά τη διπλή ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στον υποθαλάσσιο χώρο του βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου.
Καταγράφηκαν προσεισμικά ηλεκτρικά σήματα του σταθμού που βρίσκεται στην Κερατέα«Δεν ήταν κάτι που μας εξέπληξε, το αναμέναμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρώτσος.
Η ερευνητική ομάδα, συνεχίζοντας τα πειράματά της που αφορούν στην πρόγνωση των σεισμών, δημοσίευσε στις 7 Αυγούστου 2014 νέες εκτιμήσεις στη διεθνή βάση του Πανεπιστημίου του Cornell, όπου παρουσιάζονταν τα προσεισμικά ηλεκτρικά σήματα του σταθμού που βρίσκεται στην Κερατέα.
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την επιστημονική μελέτη της ομάδας ΒΑΝ
«Εμείς ενημερώνουμε την Πολιτεία και την επιστημονική κοινότητα μόνο για περιπτώσεις ισχυρών σεισμικών δονήσεων της τάξεως των 6 Ρίχτερ» εξήγησε ο κ. Βαρώτσος σε δηλώσεις του στον ANT1, αναφερόμενος στις ενέργειες της ομάδας του.
Στην έρευνα που δημοσιεύεται από το Πανεπιστήμιο Cornell παρουσιάζεται μεταξύ άλλων ο χάρτης που αποτυπώνει τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή από το προσεισμικό σήμα SES.
«Αν δεν είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για σοβαρές σεισμικές δονήσεις, εμείς δεν θα είχαμε ειδοποιήσει» συμπλήρωσε ο κ. Βαρώτσος και τόνισε ότι «εάν πρόκειται να έχουμε καινούργιες ενδείξεις και πάλι θα το δημοσιοποιήσουμε με επίσημο τρόπο».
Ο καθηγητής, ο οποίος βρίσκεται στην Κίνα προσκεκλημένος της κινεζικής κυβέρνησης, ανέφερε, τέλος, ότι η κυβέρνηση του Πεκίνου ανακοίνωσε πως θα εκτοξεύσει δορυφόρο για να συλλέγει τα προσεισμικά ηλεκτρικά και μαγνητικά κύματα, προσθέτοντας ότι παρόμοιο ενδιαφέρον έδειξαν εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Ε.Ε. με πρωτοβουλία της Γαλλίας.
Την ίδια ώρα, επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι μετά τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, στον υποθαλάσσιο χώρο του βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου. «Το φαινόμενο παρακολουθείται» τονίζουν στο zougla.gr και ξεκαθαρίζουν πως οι δύο δονήσεις δεν έχουν σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης, είναι όμως «παράλληλο ρήγμα μικρότερης δυναμικότητας».
Ο δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, κύριος ερευνητής σεισμολογίας του ΕΑΑ, ανέφερε πως «έχει κάνει μικρότερες δονήσεις και αυτό είναι καλό, αλλά είναι πάρα πολύ νωρίς να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση».
«Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία. Το φαινόμενο παρακολουθείται» πρόσθεσε.
Ο Κώστας Μακρόπουλος, καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, δήλωσε από τη μεριά του πως «το μέγεθος των δονήσεων δεν είναι ικανό για να έχουμε φαινόμενο ντόμινο, να προκαλέσει δηλαδή το “ξύπνημα” του ρήγματος της Αταλάντης».
«Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Οι δύο σεισμοί δεν έχουν σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης. Είναι, βέβαια, παράλληλο ρήγμα μικρότερης δυναμικότητας» συμπλήρωσε.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης δήλωσε ότι δεν αποκλείει νέο μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Ευβοϊκού Κόλπου, ωστόσο επεσήμανε κι αυτός ότι δεν υφίσταται ενδεχόμενο ενεργοποίησης του ρήγματος της Αταλάντης.
«Το επίκεντρο του σεισμού δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης αλλά από ένα άλλο κοντινό ρήγμα» είπε και πρόσθεσε ότι δεν είναι σίγουρος ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.
Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας εξήγησε:
«Η δραστηριότητα σημειώθηκε στα ρήγματα του βορείου Ευβοϊκού Κόλπου. Είναι πολυάριθμα ρήγματα, τα οποία δίνουν κατά καιρούς σεισμούς. Το πιο φημισμένο είναι το ρήγμα της Αταλάντης. Πριν από 100 χρόνια έδωσε σεισμό 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το ρήγμα της Αταλάντης εντάσσεται μέσα σε αυτά τα ρήγματα. Δεν έχει γεμίσει ακόμα από ενέργεια και θα πρέπει να περάσουν 500 χρόνια για να γίνει κάτι τέτοιο».
Διαβάστε επίσης: