Πληθώρα ερωτημάτων δέχθηκε το zougla.gr από αναγνώστες και κατοίκους της Κρήτης, καθώς βιώνουν μεγάλη αγωνία μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,2 Ρίχτερ. Συγκεκριμένα, αναρωτιούνται εάν ο σεισμός αυτός ήταν ο κύριος, τη στιγμή που οι σεισμολόγοι και γεωλόγοι, όντας επιφυλακτικοί, εξαρχής έκαναν λόγο ότι θα πρέπει να είναι όλοι προσεκτικοί για τις επόμενες 48 ώρες.

Για αυτόν τον λόγο επικοινωνήσαμε με τον Δρ Μάκη Χουλιάρα, Κύριο Ερευνητή Σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο οποίος μας δήλωσε ότι ο ρυθμός παραγωγής μετασεισμών ακολουθεί τον νόμο Omori, που είναι μια εμπειρική σχέση που περιγράφει τη στατιστική συμπεριφορά μετασεισμικών ακολουθιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το 1894, ο Fusakichi Omori δημοσίευσε την εργασία του σχετικά με τις μετασεισμικές ακολουθίες, στην οποία ανέφερε ότι η συχνότητα των μετασεισμών μειώνεται αντιστρόφως ανάλογα με τον χρόνο που ακολουθεί τον κύριο σεισμό και αυτή η σχέση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκτιμηθούν οι πιθανότητες της μετασεισμικής ακολουθίας.

Έτσι, αποδεικνύεται ότι τη δεύτερη ημέρα (έπειτα από 48 ώρες) η πιθανότητα εκδήλωσης θα είναι 50% λιγότερη από την πρώτη ημέρα και τη δέκατη ημέρα θα είναι περίπου το 1/10 της πιθανότητας της πρώτης ημέρας. Όσον αφορά στις προσεισμικές ακολουθίες, ασφαλώς δεν ισχύει ο νόμος Omori και προσεισμικές ακολουθίες έχουν παρατηρηθεί να εμφανίζονται αρκετές ημέρες, εβδομάδες και μήνες πριν από τον κύριο σεισμό. Πρόσφατο παράδειγμα, η προσεισμική ακολουθία στη L’Aquila που ξεκίνησε τρεις μήνες πριν από τον κύριο σεισμό» τόνισε ο κ. Χουλιάρας.


(Ο Fusakichi Omori με τον σεισμογράφο της εποχής)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(Ο αριθμός των μετασεισμών, όπως φαίνεται στον πίνακα, παρουσιάζει φθίνουσα πορεία. Ο νόμος Omori αφορά στις μετασεισμικές ακολουθίες)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης