Ανυποχώρητοι παραμένουν οι δανειστές (κυρίως το ΔΝΤ) όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις του Ασφαλιστικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για τις παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των δανειστώνΜε την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει παράταση χρόνου και τους εκπροσώπους των πιστωτών να ζητούν συγκεκριμένο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα αλλαγών σε σειρά κομβικών θεμάτων για τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος, οι διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένουν. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργο Ρωμανιά, οι δανειστές επιμένουν σε άμεση αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης, μείωση της κύριας σύνταξης και αύξηση του ελάχιστου ορίου ενσήμων βάσει του οποίου μπορεί ένας ασφαλισμένος να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, για τις οποίες έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση να μπει «μαχαίρι». Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο ζήτημα, αρχής γενομένης από το 2016, όταν και θα τεθούν σε ισχύ αντικίνητρα για την πρόωρη συνταξιοδότηση. Ουσιαστικά, η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι αύξηση των οικονομικών κυρώσεων από 4,5% που είναι σήμερα σε 6% για κάθε χρόνο πρόωρης αποχώρησης από τον εργασιακό βίο, ανάλογα με το ταμείο στο οποίο υπάγεται ο ασφαλισμένος.

«Θολό» το τοπίο με τα όρια ηλικίας

Όσον αφορά στα όρια ηλικίας, το Μέγαρο Μαξίμου ζητεί την υποχρεωτική αύξηση των ορίων ηλικίας για όλους, από 6 έως και 12 μήνες ανά έτος που θα παρέρχεται. Ως ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου προτείνεται το έτος 2026. Ωστόσο, οι δανειστές εμφανίζονται κάθετοι και ζητούν άμεση αύξηση των ορίων ηλικίας από το 2016. Ειδικότερα, επιδιώκουν να περάσουν στη συμφωνία το όριο των 67 ετών για τη λήψη ολόκληρης σύνταξης και των 62 ετών για τη λήψη μειωμένης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μητέρες ανήλικων παιδιών, δημόσιοι υπάλληλοι που κατοχύρωναν δικαίωμα με 25ετία, αλλά και κάποιοι από τους παλιούς εργαζομένους με ασφάλιση πριν από το 1983 αναμένεται να πληγούν περισσότερο από τις αλλαγές στο ασφαλιστικόΠερίπου 100.000 ασφαλισμένοι αναμένεται να πληγούν περισσότερο από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, καθώς έχουν μεν θεμελιώσει δικαίωμα λόγω ετών ασφάλισης, αλλά δεν έχουν ακόμη συμπληρώσει το ηλικιακό όριο. Μεταξύ αυτών είναι μητέρες ανήλικων παιδιών, δημόσιοι υπάλληλοι που κατοχύρωναν δικαίωμα με 25ετία, αλλά και κάποιοι από τους παλιούς εργαζομένους με ασφάλιση πριν από το 1983.

Η αύξηση των ορίων ηλικίας θα συνοδευόταν από σοβαρά προβλήματα στα ταμεία. Όπως τόνισε ο Γ. Ρωμανιάς, αν τα συνταξιοδοτικά ηλικιακά όρια αυξάνονταν από την 1η Ιανουαρίου 2016, τότε περίπου 300.000 ασφαλισμένοι (σ.σ.: με θεμελιωμένα ή κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα) θα κατέθεταν άμεσα αίτηση για συνταξιοδότηση, προκαλώντας έτσι «πανικό» και «μαύρες τρύπες». Παράλληλα, οι δανειστές ζητούν μεταξύ άλλων και την αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος (από 4.500 που είναι σήμερα σε 6.000 ένσημα).

Διαβάστε επίσης:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης