«Για να επιτευχθεί συμφωνία πρέπει Αθήνα και δανειστές να… πατήσουν το γκάζι», το μήνυμα που βγαίνει από το πολυαναμενόμενο τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κλεισμένοι για δύο ώρες περίπου στα γραφεία της γαλλικής αντιπροσωπείας στο συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη βελγική πρωτεύουσα, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων τις επόμενες ημέρες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Σε σύντομες δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις επαφές, επισημαίνοντας ότι «η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσει μια βιώσιμη λύση και τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή και με ασφάλεια στην ανάπτυξη, αλλά και με χρέος βιώσιμο σε μια προοπτική που θα δώσει ξανά ασφάλεια και σταθερότητα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη».

Δείτε φωτογραφίες από το τετ α τετ του Τσίπρα με Μέρκελ-Ολάντ
Άφιξη Τσίπρα στην αίθουσα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαμόγελα κατά τη διάρκεια του τετ α τετ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να κάνει δηλώσεις

Στροφή 180 μοιρών

Στην ανάγκη επίσπευσης των συζητήσεων για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας κατέληξαν Μέρκελ-Ολάντ-Τσίπρας κατά τη διάρκεια του τετ α τετ στις ΒρυξέλλεςΝωρίτερα, νέα δεδομένα στην πορεία των διαπραγματεύσεων για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και δανειστών έφερε η φημολογία -που αναπτύχθηκε το βράδυ της Τετάρτης- περί αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση της δανειακής σύμβασης μέχρι τον Μάρτιο του 2016.

Έπειτα από τα τελεσίγραφα και τις απειλές των δανειστών κατά τα τελευταία εικοσιτετράωρα και τη διαφαινόμενη απομόνωση της ελληνικής κυβέρνησης, μπαράζ δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου και δηλώσεων κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων ήρθαν να αλλάξουν άρδην το… χαμηλό βαρομετρικό που καταγραφόταν στις Βρυξέλλες.

Με την Άνγκελα Μέρκελ να δείχνει διατεθειμένη να πάρει πάνω της την επίλυση του ελληνικού ζητήματος και τον Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάζεται έτοιμος να κάνει ένα επιπλέον βήμα προς την πλευρά των εταίρων, λαμβάνοντας ακόμη κι επώδυνες αποφάσεις, οι διαβουλεύσεις φαίνεται να μπαίνουν στην τελική ευθεία.

Στο κυνήγι της ρευστότητας

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, η Αθήνα ζητεί την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά εννέα μήνες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της οικονομίας.

Όπως εξηγούν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου από τις Βρυξέλλες, το σχετικό αίτημα της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας.

Τα καψόνια και η απόφαση Ντράγκι…

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους πρώτους θετικούς οιωνούς για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων έφερε το… γενναιόδωρο «σωσίβιο» της ΕΚΤ, καθώς ο Μάριο Ντράγκι, νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, άνοιξε την κάνουλα της χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες, κατά 2,3 ευρώ, βάζοντας τέλος στο μαρτύριο της σταγόνας των τελευταίων μηνών.

Και αν ο Μάριο Ντράγκι άφησε μία χαραμάδα αισιοδοξίας, ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, άνοιξε διάπλατα την πόρτα. «Μια συμφωνία είναι πιθανή περισσότερο, παρά ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πάντοτε… κυνικός Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά την επίσκεψή του στο Ελσίνκι, χαρακτήρισε πιθανή την επίτευξη συμφωνίας έως το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Ο επικεφαλής του Eurogroup προειδοποίησε ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα και ότι οι θεσμοί που εκπροσωπούς τους δανειστές πρέπει να αξιολογήσουν τυχόν νέες προτάσεις της Αθήνας. Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι οι νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν ήταν επαρκείς.

Επιπλέον, οι αγκαλιές και τα πλατιά χαμόγελα του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ζαν-Κλοντ Γιουνκερ, κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες, έπειτα από μία σύντομη περίοδο… «παγετώνων» στις μεταξύ τους σχέσεις, αποτυπώνουν την αντιστροφή του κλίματος.

Τέλος, γερμανικές διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι το βράδυ της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η τριμερής συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού, της Γερμανίδας Καγκελαρίου και του Γάλλου Προέδρου, όπως και έγινε.

Ασάφεια… για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα. 

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, «εξακολουθεί να υπάρχει διαφωνία με τους πιστωτές σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα». «Η ελληνική πλευρά περιμένει τα σχόλια των θεσμών στις προτάσεις της», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Οι διαβουλεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, επισημαίνει η ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι με τις επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες αποσκοπεί να βρεθεί πιο κοντά στη συμφωνία.

Και… σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους

Την ίδια ώρα, ανοικτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και δανειστών άφησε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα «La Croix» και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κερέ δήλωσε ότι «το ζήτημα δεν είναι ταμπού, καθώς το ελληνικό χρέος έχει ήδη αναδιαρθρωθεί για τις ιδιωτικές τράπεζες». 

«Όσον αφορά στους δημόσιους πιστωτές, έχουν ήδη συμφωνήσει σε σημαντικές προσαρμογές σχετικά με την επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων, με αποτέλεσμα το βάρος του ελληνικού χρέους να είναι τώρα σημαντικά χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας ή της Ισπανίας ως ποσοστό του ΑΕΠ», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης