Του Κώστα Μπετινάκη

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου μετά την τρομακτική έκρηξη που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στον κήπο ενός πολιτιστικού κέντρου της Σουρούτς στην Τουρκία, όπου σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ άλλοι 100 τραυματίστηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα για την επίθεση αυτοκτονίας κοντά στα σύνορα με τη Συρία δείχνουν ότι επρόκειτο για ενέργεια της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η στιγμή της έκρηξης:

Νέες διαστάσεις παίρνει ο «αντιτρομοκρατικός αγώνας» στην Τουρκία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο χρόνια μετά τη βομβιστική επίθεση στη μεθοριακή πόλη Ρεϊνχαλί, (τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 51 άτομα), το νέο «χτύπημα» συγκλονίζει εκ νέου την Τουρκία.

Παρ’ όλο που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημα ανάληψη ευθύνης από κάποια οργάνωση, οι τουρκικές αρχές φωτογραφίζουν τους τζιχαντιστές. Όπως αποκαλύφθηκε επίσης, υπήρχε αναφορά των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) που προειδοποιούσε για βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας από μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της ασιατικής χώρας είχαν επανειλημμένα προειδοποιήσει για την πραγματοποίηση επιθέσεων σε τουρκικό έδαφος από τζιχαντιστές που παρουσιάζονται ως πρόσφυγες από τη Συρία. Μάλιστα, σε σχετικό κατάλογο περιλαμβάνονταν τα ονόματα εφτά μελών του Ισλαμικού Χαλιφάτου, μεταξύ των οποίων και τρεις γυναίκες. Οι τουρκικές αρχές έχουν πραγματοποιήσει 97 συλλήψεις κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σανλιούρφα και Ικόνιο στο πλαίσιο πρόληψης τρομοκρατικών επιθέσεων σε τουρκικό έδαφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Η διασύνδεση με το Κομπανί

Τουλάχιστον 300 μέλη της Ομοσπονδίας Σοσιαλιστικής Νεολαίας διέμεναν στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμάρα.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της ασιατικής χώρας είχαν επανειλημμένα προειδοποιήσει για την πραγματοποίηση επιθέσεων σε τουρκικό έδαφος από τζιχαντιστές που παρουσιάζονται ως πρόσφυγες από τη ΣυρίαΤο Πολιτιστικό Κέντρο, υπό τη διεύθυνση του Δημοτικού Συμβουλίου του Σουρούτς (που ελέγχεται από το κουρδικό «ΗDP»), φιλοξενεί συχνά δημοσιογράφους και εθελοντές που συνεργάζονται με τους πρόσφυγες από το Κομπανί, το οποίο δέχεται εκ νέου επιθέσεις από το Ισλαμικό Χαλιφάτο τους τελευταίους μήνες. Λίγο μετά την επίθεση στο κτήριο ακολούθησε και δεύτερη έκρηξη μικρότερης έντασης στο γειτονικό Κομπανί, η οποία σκότωσε δύο μέλη των Κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Από το απόγευμα της Δευτέρας βρίσκονται σε εξέλιξη φιλοκουρδικές πορείες αλληλεγγύης στην Κωνσταντινούπολη. Δεν έλειψαν οι συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Οι διαδηλωτές καταδικάζουν την τρομακτική επίθεση και κατηγορούν και την Άγκυρα ότι ευθύνεται για την ισχυροποίηση του Ισλαμικού Χαλιφάτου μέσω της χορήγησης όπλων στους τζιχαντιστές που μάχονται τους Κούρδους.

Στο βάθος το κουρδικό ζήτημα

Κατά την άφιξή του στη Λευκωσία, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάλεσε τις αρχές, συμπεριλαμβανομένου και του κυβερνήτη της Σανλιούρφα, Ιζετίν Κιουτσούκ, να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τη φονική επίθεση, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu».

Tο πρώτο συμπέρασμα από το χθεσινό μακελειό είναι πως ο εμφύλιος πόλεμος στη γειτονική Συρία, έχει περάσει τα τουρκικά σύνορα, έχοντας αποσταθεροποιήσει μεταξύ άλλων και το -διαλυμένο μετά τον πόλεμο και την αμερικανική επέμβαση- Ιράκ.Στα άρθρα τους οι τουρκικές εφημερίδες προσπαθούν να δουν τι κρύβεται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση.  Όπως επισημαίνει η «Σαμπάχ», το νέο χτύπημα αποτελεί «σημείο καμπής». Δεν είναι τυχαίο ότι «η επίθεση έγινε από την άλλη πλευρά των συνόρων με τη Συρία, όπου βρίσκεται η πόλη Κομπανί την οποία υπερασπίζονται Κούρδοι με την ενίσχυση του -παράνομου στην Τουρκία- ΡΚΚ».

«Το κουρδικό πρόβλημα θα πρέπει να αποτελέσει επίκεντρο των απόψεων του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP) και να τύχει της ίδιας απάντησης, αντίστοιχης με εκείνης, που εξέφρασαν για την επίθεση στο Σουρούτς» προστίθεται στο άρθρο της «Σαμπάχ».

Tο πρώτο συμπέρασμα από το χθεσινό μακελειό είναι πως ο εμφύλιος πόλεμος, ο οποίος μαίνεται εδώ και τέσσερα χρόνια (Μάρτιος 2011) στη γειτονική Συρία, έχει περάσει τα τουρκικά σύνορα, έχοντας αποσταθεροποιήσει μεταξύ άλλων και το -διαλυμένο μετά τον πόλεμο και την αμερικανική επέμβαση- Ιράκ.

Όπως αποδεικνύεται με βάση της διαμορφωθείσα κατάσταση σε Δαμασκό και Βαγδάτη, οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια αποτυγχάνει και προκαλεί περισσότερο πόνο. Οι ως τώρα προσπάθειες των περιφερειακών αλλά και των μεγάλων δυνάμεων δεν είχαν άλλο αποτέλεσμα παρά να προκληθεί μεγαλύτερη εθνοτική και θρησκευτική κρίση με καταστροφικές προεκτάσεις για τον πληθυσμό των δύο χωρών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης