Με τον εφιάλτη του Grexit να προκαλεί αναταράξεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και την Ελλάδα να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια απίστευτη κρίση ρευστότητας (capital controls, τραπεζική αργία), οι επιλογές της ελληνικής πλευράς απέναντι στις σκληρές απαιτήσεις των Ευρωπαίων ήταν ελάχιστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Με τον εφιάλτη του Grexit να προκαλεί αναταράξεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και την Ελλάδα να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια απίστευτη κρίση ρευστότητας (capital controls, τραπεζική αργία), οι επιλογές της ελληνικής πλευράς απέναντι στις σκληρές απαιτήσεις των Ευρωπαίων ήταν ελάχιστεςΟ Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να δέχεται πυρά για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύτηκε τους τελευταίους μήνες. Η σημαντική καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας, που είχε ως αποτέλεσμα να «παγώσει» η εσωτερική αγορά και να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο η οικονομία, οδήγησε στην υιοθέτηση πιο σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία καλείται πλέον να πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προχώρησε σε μια ρεαλιστική προσέγγιση της διαπραγμάτευσης, επισημαίνοντας ότι «ο φόβος ήταν αυτός που επέτρεψε τη συμφωνία», την ίδια στιγμή που ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτς κάνει λόγο για «ασυνάρτητο πρόγραμμα» που δεν σχεδιάστηκε από την Αθήνα, αλλά αντιθέτως της επιβλήθηκε «με το πιστόλι στον κρόταφο».


Γιούνκερ: «Η Κομισιόν έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε»

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ παραχώρησε συνέντευξη στη βελγική εφημερίδα «Le Soir», μιλώντας εκτενώς για τη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αποφύγαμε τα χειρότερα, όχι γιατί ήμασταν υπερβολικά σοφοί αλλά γιατί φοβόμαστε. Ο φόβος ήταν αυτός που επέτρεψε τη συμφωνία. Μετά τον φόβο υπάρχει η ανακούφιση» τόνισε, προσθέτοντας ότι «είναι λάθος η Ελλάδα να αισθάνεται ταπεινωμένη, γιατί η Eυρωπαϊκή Επιτροπή έκανε τα πάντα για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση».

Στίγκλιτς: «Η συμφωνία επιβλήθηκε στην Ελλάδα»

Ως «ασυνάρτητο πρόγραμμα, που αντιπροσωπεύει απολύτως άθλια οικονομικά» χαρακτηρίζει ο διάσημος Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτς τη συμφωνία με τους εταίρους, επισημαίνοντας ότι επιβλήθηκε στην Ελλάδα με «το πιστόλι στον κρόταφο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Στίγκλιτς ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Είχαμε πέντε χρόνια λιτότητας που δεν έφεραν αποτέλεσμα. Ακόμα και το ΔΝΤ προβλέπει ότι το πρόγραμμα θα οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ. Το ΔΝΤ έχει πει πως πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, αλλά, παρά ταύτα, δεν υπάρχει ελάφρυνση του χρέους».

O Αμερικανός οικονομολόγος εκτιμά ότι «η έξωθεν υποβολή όρων σχεδόν πάντα αποτυγχάνει. Πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα που σχεδιάζεται από την ίδια τη χώρα και να μη σχεδιάζεται με το πιστόλι στον κρόταφο, αλλά με γνώμονα τα πραγματικά προβλήματα. Η δική μου ερμηνεία είναι ότι οι δανειστές κατέστησαν εξαιρετικά σαφές ότι δεν υπήρχε εναλλακτικός δρόμος, ότι αρνούνται να διαπραγματευτούν καλή τη πίστει. Αν κοιτάξει κάποιος τον σχεδιασμό του προγράμματος, αντιπροσωπεύει απολύτως άθλια οικονομικά».

Σε ερώτηση για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Στίγκλιτς εκφράζει την πεποίθηση ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη σκληρή διαπραγμάτευση.

«Πιστεύω ότι πολλά εξαρτώνται από αυτό. Νομίζω ότι εγώ και άλλοι θα εργαστούμε για να δούμε πόση πίεση μπορούμε να ασκήσουμε για να διευρύνουμε τους βαθμούς ελαστικότητας. Πολλοί από τους όρους, για παράδειγμα αυτοί για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεν είναι οι πιο σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κάποιες είναι μάλιστα ακόμα και κακά σχεδιασμένες. Ελπίζω ότι θα υπάρξει διάθεση για συνεργασία με την Ελλάδα, να προωθηθούν αυτές οι αλλαγές που είναι οι πιο σημαντικές για να αλλάξει, να εκσυγχρονιστεί η ελληνική οικονομία, να αποδυναμωθεί η ολιγαρχία, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διαφθοράς.

» Δυστυχώς, στο παρελθόν, ορισμένοι από τους όρους και οι θέσεις που η τρόικα έχει υποστηρίξει υπονόμευσαν τις προσπάθειες που έκαναν κάποιες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα. Νομίζω ότι αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι δεν είχαν αντίληψη των λεπτών αποχρώσεων στον τρόπο που αυτοί οι θεσμοί λειτουργούν, τον τρόπο που η ολιγαρχία διατηρείται» υπογραμμίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης