Όσο πλησιάζουμε προς την κάλπη φαίνεται ότι παγιώνονται ορισμένα βασικά συμπεράσματα, σε μια εκλογική διαδικασία που κρύβει εκπλήξεις.
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αυξάνουν τη συσπείρωση των ψηφοφόρων τουςΌπως αποτυπώνει και η δεύτερη μεγάλη κυλιόμενη δημοσκόπηση του zougla.gr, τα δύο μεγάλα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σταθεροποιούν τις δυνάμεις τους. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης δείχνει να κάνει το μεγάλο comeback για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να περνά μπροστά, έστω και με μικρό προβάδισμα, για πρώτη φορά από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου (σ.σ.: στην πρώτη διαδικτυακή ψηφοφορία του zougla.gr η ΝΔ ήταν πρώτη, αλλά δεν είχε ξεκινήσει επισήμως η εκστρατεία).
Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί αλλά και τα δύο κόμματα αυξάνουν τη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους Από την παρούσα διαδικτυακή ψηφοφορία του zougla.gr προκύπτει ότι το μεγαλύτερο κομμάτι «αιμορραγίας» από τον ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνεται προς τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη(69,4% ΝΔ, 45,9% ΣΥΡΙΖΑ). Το εντυπωσιακό είναι ότι, ενώ στην πρόθεση ψήφου προηγείται πλέον η ΝΔ, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα υπερτερεί στην παράσταση νίκης, δείχνοντας ότι η «μπίλια» δεν έχει κάτσει ακόμη στη συνείδηση του μέσου ψηφοφόρου. Σε κάθε περίπτωση, σταθερό παραμένει το εύρημα περί οκτακομματικής Βουλής -όπως φυσικά και εκείνο της έλλειψης αυτοδυναμίας-, γεγονός που εντείνει την προοπτική μετεκλογικών συνεργασιών μεταξύ των κομμάτων.
Από τη διαδικτυακή ψηφοφορία του zougla.gr προκύπτει ότι το μεγαλύτερο κομμάτι «αιμορραγίας» από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατευθύνεται προς τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ ένα ποσοστό δυσαρεστημένων-απογοητευμένων ψηφοφόρων επιλέγει τη ΝΔ, από την οποία πιθανώς να είχαν φύγει στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Η διαδικτυακή κάλπη της «Ζούγκλας» έχει επιβεβαιωθεί πολλάκις στο παρελθόνΟ Παναγιώτης Λαφαζάνης και το νεοσύστατο κόμμα του συγκεντρώνει ένα ικανοποιητικό ποσοστό, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί τις δυνάμεις του μετά και τη σύμπραξη με τη ΔΗΜΑΡ, ενώ η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη παραμένει εντός Βουλής αν και με πεσμένα ποσοστά. Tέλος, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα χρειαστεί να ιδρώσουν πολύ για να μπουν στη Βουλή.
Ερώτημα υπάρχει για το πού θα κατευθυνθεί το ορφανό ποσοστό του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα κατέβει στις εκλογές. Στην παρούσα δημοσκόπηση ανιχνεύθηκε ποσοστό του ΚΙΔΗΣΟ, αλλά δεν προσμετρήθηκε, καθώς μεσούσης της διαδικτυακής έρευνας ο πρόεδρός του ανακοίνωσε ότι δεν θα κατέβει στις εκλογές.
Είναι πάντως γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες οι μετρήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων αρχίζουν να ανιχνεύουν και να προσεγγίζουν τα ποσοστά που βγάζει η διαδικτυακή κάλπη της «Ζούγκλας» και η οποία έχει επιβεβαιωθεί πολλάκις στο παρελθόν.
Παράσταση νίκης και πρόθεση ψήφου
Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ θα ερχόταν πρώτος με διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, με το ποσοστό των αναποφάσιστων να ανέρχεται στο 9%.
Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, έχουν υποστεί καθίζηση εν συγκρίσει με τα ποσοστά της 25ης Ιανουαρίου, ωστόσο ο «διασπασμένος» ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζεται ενισχυμένος σε σχέση με την προηγούμενη ψηφοφορία του zougla.gr (21,7 έναντι 18,6%).
Η ΝΔ κόβει πρώτη το νήμα με τέσσερις περίπου μονάδες διαφορά.
Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 21,7%, ενώ οι ΑΝΕΛ συγκεντρώνουν 2% και θα χρειαστούν να τα δώσουν όλα κατά την προεκλογική περίοδο, διότι απώλεσαν τα ποσοστά τους λόγω της ψήφισης του τρίτου Μνημονίου. Η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη αποσπά 8,8%, ενώ και η Χρυσή Αυγή διατηρεί υψηλά ποσοστά. Το ΠΑΣΟΚ παίρνει 4,5 μονάδες, το ΚΚΕ 4,1%, το ΠΟΤΑΜΙ 3,3%, ενώ είσοδο στη Βουλή (οκτακομματική) εξασφαλίζει η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, με πιο χαμηλά ποσοστά.
Συγκριτικός πίνακας κατά τις δύο κυλιόμενες ψηφοφορίες:
Όσον αφορά τις συσπειρώσεις, η ΝΔ εμφανίζεται πιο ισχυρή, αλλά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τα ποσοστά του. Το κόμμα του κ. Μεϊμαράκη χάνει ψηφοφόρους που κατευθύνονται προς την Ένωση Κεντρώων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «αιμορραγεί» κυρίως προς το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
ΝΔ
ΣΥΡΙΖΑ
H TAYTOTHTA THΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΥΛΙΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ