Η άποψη ότι ένα ρομαντικό δείπνο με κρασί και επιδόρπιο αποτελεί την καλύτερη εισαγωγή για την εκδήλωση της ερωτικής επιθυμίας είναι ευρέως διαδεδομένη. Αν και η μόνη πιθανή εξήγηση είναι η βελτίωση της διάθεσης και η καλή ψυχολογία, παρ’ όλα αυτά, εάν η γαστρονομική συγκυρία προβλέπει ότι της ή του αρέσουν τα «καυτερά», τότε τα πράγματα παίρνουν τον δρόμο τους λίγο πιο σίγουρα. Και αυτό γιατί οι πικάντικες τροφές μπορούν να αυξήσουν τη λίμπιντο.
Αυτό συμβαίνει διότι τα «πικάντικα» διευκολύνουν την εφίδρωση, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, συμβάλλουν στην απελευθέρωση ουσιών, οι οποίες με τη σειρά τους επιταχύνουν τον καρδιακό ρυθμό και πιθανώς να προκαλούν την απελευθέρωση των ενδορφινών που δημιουργούν ευεξία και ευφορία, βασικούς παράγοντες εκδήλωσης σεξουαλικής επιθυμίας.
Ας αναφερθούμε λοιπόν στα «ερωτικά» συστατικά:
Τζίνσενγκ
Θεωρείται ως το νούμερο ένα αφροδισιακό και τονωτικό του γεννητικού συστήματος. Η λέξη Τζίνσενγκ σημαίνει «ανθρώπινη ρίζα» και η ερωτική του φήμη οφείλεται στην ομοιότητα που παρουσιάζει η ρίζα του με το ανθρώπινο σώμα. Στην κινεζική ιατρική χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις εξάντλησης ή αδυναμίας. Περιέχει συστατικά που μοιάζουν με στεροειδή, τα οποία ανεβάζουν τη λίμπιντο, απελευθερώνοντας ντοπαμίνη και αυξάνοντας το συνολικό αίσθημα ικανοποίησης και ευχαρίστησης.
Κάππαρη
Η κάππαρη θεωρείται ορεκτικό και διουρητικό βότανο. Χρησιμοποιείται σαν καρύκευμα σε σαλάτες και σάλτσες.
Κάρυ
Πρόκειται για μία αρκετά πικάντικη σκόνη, που παρασκευάζεται από κόλιανδρο, κύμινο, σπόρους μάραθου, κουρκουμά, κόκκους πιπεριού και κόκκινη καυτερή πιπεριά.
Τσίλι
Το μπαχαρικό που προκαλεί εφίδρωση και εν συνεχεία αίσθηση δροσιάς. Αλλιώς ονομάζεται κοκκινοπίπερο, καϋένη, καγιέν ή απλώς κόκκινη καυτερή πιπεριά. Προέρχεται από νωπούς ή αποξηραμένους καρπούς των ειδών πιπεριάς άνουμ και φρούτεσκενς. Δίνει καυτερή, πικάντικη γεύση σε διάφορα φαγητά, σούπες και σάλτσες.
Πιπεριές τσίλι
Η καψαϊκίνη που περιέχουν ενεργοποιεί τους νευρώνες, παράγει ένα φυσικό αίσθημα ευεξίας και αυξάνει τη ροή του αίματος στα γυναικεία γεννητικά όργανα, κάνοντάς τα πιο ευαίσθητα και ανεβάζοντας τη διέγερση.
Καυτερή – γλυκιά πάπρικα
Η πάπρικα δεν προέρχεται από ένα φυτό αλλά από συνδυασμό πιπεριών: πράσινων, κόκκινων, γλυκών και καυτερών. Είναι χρήσιμη για τον αρωματισμό φαγητών, στην παρασκευή λουκάνικων και σαλτσών με ευρεία χρήση στη μεσογειακή κουζίνα.
Μπούκοβο
Η λέξη μπούκοβο στα Σλαβικά σημαίνει καυτερό. Το καλύτερο γίνεται από την πιπεριά «μπούκοφκα» αλλά και η μπουκοβίτικη ή μεσογειακή καυτερή πιπεριά δίνει καλής ποιότητας μπαχαρικό. Έχει τη μορφή νιφάδων, από τη σάρκα και τα σπόρια της πιπεριάς.
Πιπέρι μαύρο και λευκό
Το γνωστότερο από τα μπαχαρικά, προέρχεται από το φυτό πέπερι. Έχει ιδιαίτερα καυτερή γεύση και είναι απαραίτητο σχεδόν σε όλες τις συνταγές. Αρωματίζει και δίνει νόστιμη γεύση στα φαγητά.
Και επειδή οι «καυτερές επιλογές – μεγάλες επιδόσεις» προβλέπεται να συνοδεύονται με αλκοόλ και επιδόρπιο, προτιμήστε αντίστοιχα:
Σαμπάνια
Μειώνει τις αναστολές, αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία, δεδομένου ότι λόγω του διοξειδίου του άνθρακα που περιέχει δεν προδιαθέτει στο να πιει κάποιος μεγάλη ποσότητα με αναμενόμενες αρνητικές συνέπειες στην ενέργεια και τη ροή του αίματος, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη σεξουαλική διέγερση.
Σοκολάτα
Παρέχει ενέργεια, αυξάνει την παραγωγή σεροτονίνης και ντοπαμίνης και κάνει καλό στην καρδιά. Τα αρωματικά συστατικά του κακάο δρουν άμεσα στους υποδοχείς γεύσης της γλώσσας, προκαλώντας την παραγωγή ενδορφινών ουσιών που μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Η σοκολάτα περιέχει επίσης τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που σχετίζεται με το αίσθημα της χαλάρωσης και της ικανοποίησης.
Προσοχή όμως γιατί παραμονεύει το γνωμικό: «Όποιος έχει πολύ πιπέρι βάζει και στα λάχανα». Κοινώς, οι υπερβολές δεν ωφέλησαν ποτέ κανέναν.
Το άρθρο υπογράφει ο Παπουτσόπουλος Βαγγέλης,
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
TechEduInstitute-A –TEI Θες/κη
επιστημονικός συνεργάτης του
Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών
www.andrologia.gr