Θα έπρεπε μια μητέρα να ανησυχήσει εάν δει πως η κόρη της αναπτύσσει τριχοφυΐα στο εφήβαιο και το στήθος της μεγαλώνει, ενώ είναι μόλις 7, ή 8 ετών;

Στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιάτρων, ο Dr. Paul Kaplowitz παιδίατρος κι ενδοκρινολόγος εξήγησε πως οι πρώιμες αυτές φυσιολογικές αλλαγές είναι πολύ συχνές στα κορίτσια στις ΗΠΑ και πως εκπροσωπούν πλέον μια νέα νόρμα. Τόνισε μάλιστα, πως η πρώιμη αυτή ανάπτυξη δε σημαίνει και μια γρήγορη εξέλιξη σε ολοκληρωμένη εφηβεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα προφανή σημάδια ανάπτυξης, όπως είναι η ανάπτυξη των μαστών, η εμφάνιση τριχοφυΐας στο εφήβαιο και τις μασχάλες, καθώς και η αλλαγή στην οσμή του σώματος, κάνουν την εμφάνιση τους πιο νωρίς στα κορίτσια. Ωστόσο, μέσα στις 4 προηγούμενες δεκαετίες η μέση ηλικία της εμμηναρχής έχει αλλάξει ελάχιστα. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ , αυτή τη στιγμή, η μέση ηλικία εμφάνισης της πρώτης περιόδου είναι τα 12.5 έτη, ενώ το 1970 ήταν τα 12.75 έτη.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που αρχίζει η ανάπτυξη των μαστών χρειάζονται τουλάχιστον 2-3 χρόνια για την εμμηναρχή.

Το ζήτημα ωστόσο, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων γιατί η πρώιμη εμμηναρχή έχει βρεθεί πως μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων στις γυναίκες. Υπάρχει διχογνωμία αναφορικά με το τι συνιστά την έναρξη της ήβης, αλλά σε γενικές γραμμές θεωρείται πρώιμη όταν η μεγέθυνση των μαστών συνοδεύεται από μια αιφνίδια ανάπτυξη του σώματος πριν την ηλικία των 8. Στις περισσότερες περιπτώσεις η διαδικασία θα επιβραδυνθεί, ή θα καθυστερήσει και ο παιδίατρος μπορεί να την παρακολουθεί στενά. Μια πιο γρήγορη εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει τον ενδοκρινολόγο σε περεταίρω εξετάσεις, ώστε να αποκλείσει σοβαρά προβλήματα, όπως είναι οι όγκοι, ή οι κύστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που καθυστερούν την πρώιμη έναρξη της εμμήνου ρύσεως και αποτρέπουν μια ακόμη συνέπεια, αυτή της πρώιμης γήρανσης των οστών, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει στην αναστολή της λειτουργίας της αύξησης του σώματος και στο μικρό ανάστημα του κοριτσιού στην ενήλικη ζωή της. Οι συστάσεις αναφορικά με τη φαρμακευτική αγωγή, ή την ορμονοθεραπεία βασίζονται στην ηλικία του παιδιού, το ρυθμό ανάπτυξης , το ποσοστό αύξησης του σώματος και την συναισθηματική ωριμότητα.

Οι ψυχοκοινωνικές διαστάσεις είναι επίσης σημαντικές και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η θεραπεία καταστολής της έναρξης της ήβης ,μπορεί να εγείρει διάφορα ζητήματα συμπεριφοράς στα μικρά κορίτσια, ακριβώς γιατί αισθάνονται ότι είναι διαφορετικές από τις συνομήλικες τους. Παράλληλα οι γονείς είναι αυτοί που δε θέλουν σε καμία περίπτωση οι πολύ μικρές σε ηλικία κόρες τους να έχουν περιόδους. Ανησυχούν βασικά για το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης , καθώς και για το εάν, στη νεαρή αυτή ηλικία, θα είναι σε θέση να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα θέματα της υγιεινής.

Πολλές θεωρίες έχουν δημοσιευτεί, οι οποίες προσπαθούν να εξηγήσουν τα αίτια της πρώιμης ήβης. Δεν υπάρχουν όμως συνεκτικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι οι ορμόνες που υπάρχουν στο γάλα και τις άλλες τροφές, τα χημικά στο περιβάλλον , ή τα σεξουαλικά μηνύματα από τα media είναι υπεύθυνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια από τις επικρατέστερες ερευνητικές υποθέσεις είναι αυτή που ενοχοποιεί κυρίως την επιδημία της παχυσαρκίας και η οποία εξετάστηκε σε μια μελέτη που διεξήχθη το 2001. Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν κορίτσια ηλικίας 6-9 ετών και εξετάστηκε η συσχέτιση του σωματικού λίπους με την ηλικία έναρξης της ήβης. Υπάρχουν και άλλα ερευνητικά ευρήματα που υποστηρίζουν αυτό το συμπέρασμα, αναδεικνύοντας όμως και άλλους σημαντικούς παράγοντες που συμβάλουν στην εμφάνιση της πρώιμης ήβης.

Επισημαίνεται για παράδειγμα, ότι στα κορίτσια αφροαμερικανικής , ή λατινικής καταγωγής , η ήβη ξεκινά πιο νωρίς, σε σύγκριση με τις λευκές συνομήλικές τους. Οι πιθανές εξηγήσεις ποικίλουν, φαίνεται όμως, ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η πρώιμη ήβη επηρεάζεται από ένα συνδυαστικό μοτίβο παραγόντων που περιλαμβάνει από το οικονομικό επίπεδο, μέχρι το κλίμα και τα γονίδια. Επίσης οι επιστήμονες τονίζουν ότι στην περίπτωση των αγοριών η ανάπτυξη τριχοφυΐας στο πρόσωπο και τα γεννητικά όργανα μπορεί να λάβει χώρα σε μικρότερες ηλικίες, χωρίς να προαναγγέλλει την πρώιμη έναρξη της ήβης, όπως συμβαίνει στα κορίτσια. Τονίζουν μάλιστα ότι η εμφάνιση ακμής και τριχοφυΐας είναι φαινόμενο που μπορεί να συμβεί ακόμα και στα νήπια και το οποίο υποχωρεί.

Είναι σημαντικό λοιπόν, οι ειδικοί να είναι πολύ προσεκτικοί στον καθορισμό της πραγματικής έναρξης της ήβης. Ταυτόχρονα, οι γονείς δεν πρέπει να διστάζουν, αλλά να ζητούν την κατεύθυνση του παιδιάτρου αναφορικά με το πώς θα μιλήσουν στο παιδί. Ενδεχομένως, να χρειάζεται να γίνει μια συζήτηση πιο νωρίς από το αναμενόμενο, αλλά όταν οι γονείς παραμένουν ήρεμοι το παιδί συνήθως ανταποκρίνεται καλά. Έχει ιδιαίτερη σημασία για τα κορίτσια αυτά να νιώσουν ασφάλεια και να κατανοήσουν ότι, ακόμα και εάν συμβαίνουν πιο νωρίς, οι αλλαγές που βλέπουν στο σώμα τους συνιστούν κομμάτι της φυσιολογικής εξέλιξης της ζωής.

Πηγή : edition.cnn.com

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης