Συνέντευξη στη Σπυριδωνία Κρανιώτη
Κάμερα – Φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας
«Ολόκληρος ο κόσμος θα γίνει ένα μεγάλο εργοστάσιο δεδομένων όπου μικροί και μεγάλοι θα παρατηρήσουν, θα καταγράψουν, θα ερευνήσουν, θα ζωγραφίσουν, θα αφηγηθούν, μπορεί ακόμα να χρειαστεί να αλλάξουν και τα δεδομένα τους και όλα αυτά θα γίνουν στις βιβλιοθήκες του τόπου τους» ανέφερε μεταξύ άλλων στο zougla.gr, η Πάμελα Μίνη, εκπαιδευτικός και μέλος της ομάδας συντονισμού του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, με αφορμή την έναρξη της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, η οποία σχεδιάζεται και οργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται από το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών.
Δείτε τη συνέντευξη της Πάμελας Μίνη στο zougla.gr:
Από τις 20 Ιουνίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2018, 148 Βιβλιοθήκες (Δημόσιες, Δημοτικές και Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων) σε όλη την Ελλάδα ενώνονται με τον συντονισμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης, για να προσφέρουν σε παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών πάνω από 3.000 δημιουργικά εργαστήρια.
«Η Εφετινή Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας έχει ως θέμα της «Αγαπημένα δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον Κόσμο». Τα θέματα αφορούν πάρα πολλά αντικείμενα και τα παιδιά καλούνται να καταγράψουν διαφορετικά δεδομένα ανάλογα με το θέμα τους…Όλα τα εργαστήρια βασίζονται σε παιδικά βιβλία ελληνικής και διεθνούς λογοτεχνίας» επεσήμανε η Πάμελα Μίνη.
Σκοπός είναι να ξεκινήσουν τα παιδιά να γνωρίσουν τη βιβλιοθήκη του τόπου τους, να δουν ότι τα βιβλία και το διάβασμα δεν είναι αυτό που γνωρίζουν μόνο στο σχολείο αλλά να αναπτύξουν μια καλύτερη σχέση με τα βιβλία να μάθουν μέσα από παιγνιώδεις τρόπους ότι μπορούν να επισκεφτούν τις βιβλιοθήκες τους και ότι μπορούν να κάνουν χρήση των βιβλίων τους χωρίς να τους δημιουργηθεί ένα βαρύ συναίσθημα.
Ακόμη τόνισε:«Βασικός στόχος της Εθνικής Βιβλιοθήκης είναι να εμπνεύσει χιλιάδες παιδιά και να ενισχύσει τη φιλαναγνωσία τους. Σκοπός είναι να ξεκινήσουν τα παιδιά να γνωρίσουν τη βιβλιοθήκη του τόπου τους, να δουν ότι τα βιβλία και το διάβασμα δεν είναι αυτό που γνωρίζουν μόνο στο σχολείο αλλά να αναπτύξουν μια καλύτερη σχέση με τα βιβλία να μάθουν μέσα από παιγνιώδεις τρόπους ότι μπορούν να επισκεφτούν τις βιβλιοθήκες τους και ότι μπορούν να κάνουν χρήση των βιβλίων τους χωρίς να τους δημιουργηθεί ένα βαρύ συναίσθημα.
»Πέρυσι 62. 000 παιδιά συμμετείχαν στα εργαστήρια. Τα παιδιά έχουν αγαπήσει το πρόγραμμα της καλοκαιρινής εκστρατείας και περιμένουν με λαχτάρα κάθε χρόνο πότε θα ξεκινήσει εκ νέου. Είναι εντυπωσιακό μας γράφουν σημειώματα και περιμένουν με λαχτάρα να ξεκινήσει – σχόλια όπως αν θα μπορούσαν να έχουν και μια αντίστοιχη χειμερινή εκστρατεία – δείχνουν ένα δέσιμο με την τοπική κοινωνία και αυτό γιατί πολλά παιδιά ταξιδεύουν μέσα στο καλοκαίρι επισκέπτονται τους τόπους καταγωγής τους και τα χωριά τους και έχουν συνδέσει τις διακοπές τους με τη βιβλιοθήκη και την καλοκαιρινή εκστρατεία».
«Θα ήθελα να ξεπεράσουμε το φράγμα των 62.000 παιδιών και οι βιβλιοθήκες εφέτος να πλημμυρίσουν από πιτσιρίκια που πραγματικά επιθυμούν να γνωρίσουν με ένα διαφορετικό τρόπο το βιβλίο».
Η Πάμελα Μίνη εξήγησε ότι οι βιβλιοθήκες είναι χώροι μελέτης αλλά και χώροι για να γνωρίσουν τα παιδιά νέα βιβλία και να αποκτήσουν καινούργιες φιλίες και φυσικά εκεί έχουν το δικαίωμα και την ευκαιρία να επιλέξουν το βιβλίο που τους αρέσει και τους ευχαριστεί.»
Η εκπαιδευτικός και μέλος της ομάδας συντονισμού του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος ερωτηθείσα αν έχει κάποιον προσωπικό στόχο για την καλοκαιρινή δράση ανέφερε: «Θα ήθελα να ξεπεράσουμε το φράγμα των 62.000 παιδιών και οι βιβλιοθήκες εφέτος να πλημμυρίσουν από πιτσιρίκια που πραγματικά επιθυμούν να γνωρίσουν με ένα διαφορετικό τρόπο το βιβλίο».
Η «Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας» ξεκίνησε το 2012 με αρχική χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ανάπτυξη από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Future Library και τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας. Το 2015 διοργανώθηκε από την Εθνική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τη Future Library, ενώ από το 2016 υλοποιείται αποκλειστικά από την Εθνική Βιβλιοθήκη. Το 2017, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων την ενέταξε στον κρατικό προϋπολογισμό.
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Δανειστικού Τμήματος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Τα credits στη φωτογραφία της Εθνικής Βιβλιοθήκης είναι: ΕΒΕ_Νίκος Καρανικόλας.
Διαβάστε επίσης: Ξεκινά η Καλοκαιρινή Εκστρατεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης